''Yeni düzenlemeler, ağır hükümler içeriyor''

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, basın savcısı ve müracaat savcısı ile Trabzon Adliyesi'ndeki toplantı salonunda, gazetecileri yeni Tük Ceza Kanunu konusunda bilgilendirdi.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 16:20
Abone Ol google-news

Toplantıya, basın savcısı Birol Çelik, müracaat savcısı Avni Arslan ile kentte görevli basın mensupları katıldı.

Başsavcı Karaburun, tüm kurum kuruluşlar ve toplumla sağlıklı iletişim kurabilmek istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Bu iletişimi kurabilmenin en önemli yolu da basın yayın organları. Bu bağlamda bu iletişimi kurarken, kamu kuruluşlarının demokratikleşme sürecinde şeffaflığını öne çıkardığı bir dönemde, bizim kurumsallaşma çalışmalarımızın devam ettiği bir süreçte, sizler de basın adına görev yapan adliye muhabirleri olarak bizler gibi sürekli bilgilenmeye ve öğrenmeye muhtaç insanlarsınız'' diye konuştu.

Başsavcı Karaburun, Basın Kanunu'nun 2004 yılında çıkmasından sonra 2005'te yeni ceza yasalarının yürürlüğe girdiğini ve önceki düzenlemelerden çok farklı hükümler içerdiğini anlattı.

Yenilikleri ellerinden geldiği ölçüde takip ettiklerini ve bilgilerini basın mensuplarıyla paylaşmak istediklerini vurgulayan Başsavcı Karaburun, şöyle devam etti:
''Yeni düzenlemeler basınla ilgili oldukça ağır hükümler içeriyor. Sizler, görevinizi yaparken, toplumu bilgilendirmeye çalışırken elbette ki toplum adına haber alma hakkınızı kullanırken bazı sınırlamalarla karşı karşıya kalacaksınız. Bunlar Ceza Yasası'ndaki sınırlamalardır.

Bunlar yargılamanın tarafsız, objektif olarak devam edebilmesi, insanların suçsuz yere suçlu olarak gösterilmemesi, hak ve adaletin doğru tecelli edebilmesi için konulmuş sınırlamalardır. Demokrasilerde insan hak ve özgürlükleri demokratik toplum yararına kanunla sınırlanabilir. Bu hem iç hukukumuzda hem de uluslararası anlamda kabul edilen bir yöntemdir''

Toplantının, gazetecilerin yaptığı haberleri kanun temelinde yapabilmesi için düzenlendiğini söyleyen Başsavcı Karaburun, ''Trabzon medyası önemli bir medya, sizler toplum adına önemli bir görev yapıyorsunuz, hiç olmazsa doğru, kurala uygun bilgiye sahip olarak, elbette ki takdir hakkınızı, haber yazmadaki objektifliğinizi, haber alma hakkınızla ilgili yapacağınız çalışmayı saklı tutarak doğru bilgiye ulaşmanız için bu toplantıyı tertip ettik'' dedi.
Daha sonra savcılar Çelik ile Arslan, basını ilgilendiren kanunlar konusunda gazetecileri bilgilendirip sorularını yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon