Yeniden futbol konuşulacak

Futbolda yürütülen şike ve teşvik iddialarına yönelik soruşturma nedeniyle 3 Temmuz'dan bu yana sıkıntılı günler geçiren Türk futbolunda lig heyecanı başlıyor.

Yayınlanma: 09.09.2011 - 10:23
Abone Ol google-news

Futbolseverlerin 110 günlük lig hasreti yarın sona eriyor. Spor Toto Süper Lig'de 2011-2012 sezonu, yarın yapılacak 4 maçla başlayacak.

5 Ağustos'ta başlayacakken, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından başlangıcı 10 Eylül'e ertelenen Süper Lig'de heyecan yarından itibaren yeniden başlayacak.

14 ilden 18 takım, 9 ay sürecek yeni sezonda, yeni transferlerle güçlendirdikleri kadrolarıyla belirledikleri hedeflere ulaşmaya çalışacak.

53. sezonunu Fenerbahçe'nin şampiyonluğuyla geride bırakan Süper Lig'de geçen sezon ligden düşen Kasımpaşa, Konyaspor ve Bucaspor'un yerlerini bu sezon Samsunspor, Mersin İdmanyurdu ve Orduspor aldı.
 

Normal sezon 8 Nisan'da sona erecek

Yarın başlayacak ligde 34 haftalık lig maratonu 8 Nisan 2012'de tamamlanacak ve daha sonra play-off maçlarına geçilecek.

Spor Toto Süper Lig'de 21 Aralık 2011 Çarşamba günü yapılacak 18. hafta maçlarıyla devre arası tatiline girilecek. İkinci yarı 4 Ocak 2012 Çarşamba günü yapılacak 19. hafta maçlarıyla başlayacak ve normal sezon 8 Nisan 2012 Pazar günü tamamlanacak.
 

İlk kez play- off sistemi uygulanacak

Süper Lig'de bu sezon ilk kez play-off sistemi uygulanacak.

Süper Lig bu sezon 18 takım arasında, 34 haftalık ''Lig Grubu'', 4 takımlı ''Play-Off Şampiyonluk Grubu'', 4 takımlı ''Play-Off Avrupa Ligi Grubu'' ve kural olarak play-off'lar arası final müsabakası olarak oynanacak.

34 haftalık Lig Grubu müsabakaları sonunda Süper Lig'de 16, 17 ve 18. sıraları alan 3 takım Bank Asya 1. Lig'e düşecek.

Lig Grubu müsabakaları sonunda lig sıralamasında 1, 2, 3 ve 4. sıraları alan takımlar Play-Off Şampiyonluk Grubu'nu, 5, 6, 7 ve 8. sıraları alan ekiplerin ise Play-Off Avrupa Ligi Grubu'nu oluşturacak.

Play-Off Şampiyonluk Grubu'nu 1. sırada tamamlayacak takım Süper Lig şampiyonu olacak. Play-off müsabakaları 4'er takım arasında çift devreli lig usulüne göre oynayacak.

Play-off müsabakalarına katılma hakkını elde eden takımlar, gruplara Lig Grubu'nda elde ettikleri puanların yarısı ile başlayacak, Lig Grubu'nda elde edilen puanların yarısının buçuklu olması halinde bu puana yarım puan eklenecek.

Lig Grubu'nda atılan ve yenilen goller grup müsabakalarında dikkate alınmayacak, play-off müsabakalarında kazanan takıma 3, berabere kalan takımlara 1'er, kaybeden takıma ise sıfır puan verilecek. Bu müsabakalar sonunda alınacak puanlara göre takımlar sıralanacak.
 

Play off gruplarında puan eşitliği

Bu sezon yenilenen statüde, play-off grubunda iki takımın olası puan eşitliği halinde, kendisine yarım puan eklenen takımın bir altta yer alacağı, bu durum söz konusu değilse takımların ligde ve play-off gruplarında birbiriyle oynadıkları toplam 4 müsabakadaki puan üstünlüğüne bakılacağı bildirildi.

Eşitliğin devam etmesi halinde, 4 müsabakadaki gol averajına bakılacağı, yine eşitliğin sürmesi durumunda ise 34 hafta oynanan lig grubundaki puan sıralamasında üstte olan takımın üstte yer alacağı kaydedildi.

Statüde ayrıca, üç ve dört takımın puan eşitliği halinde de uygulanacak kriterler yer aldı.
 

Avrupa kupalarına katılım

Yeni statüye göre, Play-Off Şampiyonluk Grubu'nu 1. sırada tamamlayan takım Süper Lig şampiyonu olarak UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt olarak katılacak, Lig Grubu'nu 1. sırada bitiren takımın ise UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarına iştirak edecek.

Normal şartlarda Play-Off Şampiyonluk Grubu'nu 4. bitiren ekip, Play-Off Avrupa Ligi Grubu'nu 1. sırada tamamlayan takımla, tek maçlı play-off'lar arası final müsabakası oynayacak, TFF tarafından tespit edilecek tarafsız sahada oynanacak bu müsabakayı kazanan takım UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek.

Türkiye Kupası şampiyonu olan takım UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek 1. ekip olacak ve Türkiye Kupası final karşılaşması, play-off grup müsabakaları tamamlandıktan sonra, play-off'lar arası final müsabakasından ise önce oynanacak.


İlk derbi 8.haftada Dolmabahçe'de

Spor Toto Süper Lig'de 2011-2012 sezonunun ilk derbisi 8. haftada Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yapılacak. Fenerbahçe'yi Fiyapı İnönü Stadı'nda ağırlayacak olan Beşiktaş, ligin 11. haftasında ise Galatasaray ile yine kendi sahasında karşılaşacak.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki derbi maç ise 14. haftada sarı-kırmızılıların sahası Türk Telekom Arena'da yapılacak.

Öte yandan, ligin 12. haftasında Trabzonspor-Beşiktaş, 15. haftasında Trabzonspor-Galatasaray ve 16. haftasında da Fenerbahçe-Trabzonspor maçları yapılacak.
 

Hafta arası da maçlar yapılacak

Spor Toto Süper Lig'de 2011-2012 sezonunda 7 haftanın maçları hafta içinde yapılacak.
Ligde 34 hafta sürecek normal sezonda, 3., 8., 12., 15., 18., 19. ve 24. hafta maçları, hafta arasında oynanacak.

Beşiktaş ile Fenerbahçe, 8. haftada sezonun ilk derbisinde hafta içinde karşıya gelecek.
Ligde 12. haftadaki Trabzonspor-Beşiktaş ve 15. haftadaki Trabzonspor-Galatasaray maçları da hafta arasında yapılacak.
 

Devre arası 13 güne indi

Bu sezon play-off uygulamasına geçilirken, ligde devre arası kısa tutuldu.

Yarın başlayacak ve 18 hafta oynayacak ilk yarı, 21 Aralık Çarşamba günü sona erecek. Ligin ikinci yarısı ise 13 gün devre arasının ardından 4 Ocak 2012 Çarşamba günü başlayacak.

Ligde geçen sezon devre arası 32 gündü.
 

İlk hafta maçları

Spor Toto Süper Lig'de yarın başlayacak 2011-2012 sezonunun ilk hafta maçlarının programı şöyle:

Yarın:

17.30 Samsunspor-Gençlerbirliği (Samsun 19 Mayıs)
17.30 Eskişehirspor-Beşiktaş (Eskişehir Atatürk)
20.00 Manisaspor-Trabzonspor (Manisa 19 Mayıs)
20.00 Ankaragücü-Mersin İdmanyurdu (Ankara 19 Mayıs)
11 Eylül Pazar:
17.30 Kardemir Karabükspor-Sivasspor (Dr. Necmettin Şeyhoğlu)
17.30 Bursaspor-Kayserispor (Bursa Atatürk)
20.00 İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Galatasaray (Atatürk Olimpiyat)
20.00 Medical Park Antalyaspor-Gaziantepspor (Mardan Antalyaspor)
12 Eylül Pazartesi:
20.00 Fenerbahçe-Orduspor (FB Şükrü Saracoğlu-Seyircisiz)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler