"Yok olma süresi 13 dakika"

Doğa Derneği Genel Müdürü Bahtiyar Kurt, biyolojik çeşitliliğin; canlı türleri, yaşam alanları ve insanlar için hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 21.05.2010 - 15:22
Abone Ol google-news

Kurt, yazılı açıklamasında, biyolojik çeşitliliğe ve önemine dikkati çekmek amacıyla BM tarafından ilan edilen ''2010 Uluslararası Biyoçeşitlilik Yılı''nı Türkiye'de çeşitli etkinlik ve organizasyonlarla kutlayacaklarını belirtti.

Türkiye'nin dünyada doğası en hızlı yok edilen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Kurt, biyolojik zenginliğin kamuoyu tarafından bilinmesi ve korunması amacıyla ''Biyoçeşitlilik Yılı'' kapsamında yayınlar, kuş gözlem günleri, doğa eğitimi programları, araştırma ve gözlem gezileri, doğa yürüyüşleri, belgesel film gösterimleri, sohbetler ve seminerler düzenleyeceklerini kaydetti.

Biyolojik çeşitliliğin; canlı türleri, yaşam alanları ve insanlar için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Kurt, şöyle devam etti:
''Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin araştırmasına göre, çift yaşamlıların yüzde 30'u, sürüngenlerin yüzde 28'i, tatlı su balıklarının yüzde 37'si, bitkilerin yüzde 70'i ve omurgalıların yüzde 35'i tehdit altında.
Dünyada her 13 dakikada bir tür yok oluyor. Bu yok oluş ne yazık ki Türkiye'de çok daha hızlı. Anadolu'nun doğası ile birlikte besin kaynaklarımız, temiz havamız, suyumuz ve toprağımız da yok oluyor. Bu yok oluşa 'dur' demenin yolu ise yaşadığımız coğrafyanın doğal zenginliklerinin farkında olmaktan geçiyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler