Libya Başkanlık Konseyi Başkanı: Yunanistan'la anlaşma imzalama yetkimiz yok

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus El-Menfi, Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le görüşmesinde Başkanlık Konseyi'nin uluslararası anlaşma imzalama yetkisinin bulunmadığını duyurdu.

Yayınlanma: 14.04.2021 - 14:58
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı: Yunanistan'la anlaşma imzalama yetkimiz yok
Abone Ol google-news

Başkanlık Konseyi Sözcüsü Necva Vehibe, basın mensuplarına verdiği demeçte resmi ziyaret kapsamında Yunanistan'ın başkenti Atina'ya giden Başkan el-Menfi'nin, Yunanistab Başbakanı Miçotakis ile bir araya geldiğini hatırlattı.

Buna göre, Menfi Yunan mevkidaşı ile yaptığı görüşmesinde, "Cenevre Anlaşması gereği Başkanlık Konseyinin herhangi bir uluslararası anlaşma yapmasının mümkün olmadığını, bunun Ulusal Mutabakat Hükümetinin yetkisinde olduğunu" belirtti.

Menfi, ziyareti sırasında, iki ülke arasında, kültür, ekonomi, elektrik ve yenilenebilir enerji alanındaki iş birliğini canlandırmanın da önemine dikkat çekti.

Son dönemde Libya ile diplomatik ilişkilerini normalleşme sürecine sokan Yunanistan, Türkiye ve Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının iptal edilmesini ve kendisiyle yeni bir anlaşma yapılması istiyor.

LİBYA İLE YUNANİSTAN ARASINDA YENİ DÖNEM

El-Menfi, Miçotakis ile görüşmesinde, Libya ve Yunanistan arasındaki tarihi ilişkilere dikkati çekerek "İlişkilerimiz bir noktada bazı zor zamanlardan geçtiyse de bu diyalog yoluyla çözülebilir." diye konuştu.

Libya'nın Atina Büyükelçiliği görevinde bulunduğunu hatırlatan El-Menfi, Yunan şirketlerin Libya'daki varlığını güçlendirmek için çalıştığını ve bu aşamada ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesini arzu ettiğini aktardı.

Libya'nın egemenliğine değinen el-Menfi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) Libya'ya destek vermelerinin önemli olduğunu belirterek Atina'nın da tüm uluslararası platformlarda kendilerine desteğini sürdürmesi ümidini dile getirdi.

El-Menfi, Miçotakis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile de bir araya geldi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Nikos Denias, 6 Nisan'da Trablus'u ziyaret ederek Trablus yönetiminde Türkiye ile yaptığı deniz yetki alanları anlaşmasını iptal etmesini talep etmişti.

Burada el-Menfi ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir araya gelen Miçotakis, ülkesinin Trablus Büyükelçiliğinin açılış törenine katılmıştı.

Dışişleri Bakanı Dendias, bu ziyaretin ardından 12 Nisan'da Libya'ya tekrar giderek Yunanistan'ın Bingazi Konsolosluğunun açılış törenine katılmıştı.

YUNANİSTAN TARAFINDAN "İSTENMEYEN KİŞİ" İLAN EDİLMİŞTİ

Daha önce Libya'nın Yunanistan Büyükelçisi olarak görev yapan el-Menfi, Türkiye ve Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasına karşı beyanat vermesine yönelik Atina'nın talebini reddettiği gerekçesiyle 6 Aralık 2019'da Yunanistan tarafından "istenmeyen kişi" ilan edilerek ülkeden sınır dışı edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler