Yunanistan'da mevduat sahipleri 'şimdilik' rahatladı

Yunanistan'ın yeni kurtarma paketinde, bankalara 25 milyar avroluk kaynak aktarılacağının öngörülmesi, Yunan halkının 'mevduatlarda kesinti yapılacağı' korkusunu yatıştırdı.

Yayınlanma: 14.07.2015 - 13:09
Abone Ol google-news

 

Avro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'ı iflastan kurtarmak ve avroda kalmasını sağlamak için üzerinde anlaştığı kurtarma paketinde bankalara 25 milyar avroluk kaynak aktarılacağının öngörülmesi, Yunan halkının mevduatlarda kesinti yapılacağı korkusunu şimdilik askıya aldı.

Yunanistan için yeni kurtarma paketi kapsamındaki 25 milyar avroluk kaynağın, 2012 yılında uygulanan model takip edilerek, sürdürülemez kredi ve varlıklara ilişkin pay ayrıldıktan sonra Yunan bankalarına sermaye takviyesi olarak kullanılması öngörülüyor.

Avro Bölgesi liderlerinin üzerinde anlaştığı modele göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avro Bölgesi'nin Ortak Denetim Mekanizması (SSM) ile işbirliğine giderek, zor durumdaki Yunan bankalarında sermaye yeterliliklerini belirlemek üzere stres testi yapacak. Stres testinden sonra, bankaların iştiraklerinin satılması, harcamalarında kesintiye gidilmesi ve yabancı ülkelerden çıkış gibi önlemler bankaların yönetimiyle masaya yatırılacak.

Yunan bankacılar, kurtarma paketiyle gelecek 25 milyar avrodan sonra halkın hesaplarından kesinti yapılmasının şimdilik gündeme gelmeyeceğini ifade ediyor. 100 bin avroya kadar depozitoların şimdilik güvende olduğunu vurgulayan bankacılar, her şeyin her an değişebileceği uyarısında da bulunuyor.

Sorunlu krediler 100 milyar avroya ulaştı

Yunanistan'ın en büyük dört bankası (Yunanistan Ulusal Bankası, Eurobank, Alpha Bank ve Piraeus Bank) ülkedeki toplam bankacılık varlıklarının yüzde 90'ından fazlasına sahip. Kurtarma paketinde bankalar için ayrılan 25 milyar avroluk kaynak, bankaların son üç yıldaki ikinci sermaye takviyesi olacak. Söz konusu bankalara 2012 yılında yaklaşık 20 milyar avro sermaye takviyesi yapılmıştı.

Öte yandan, ülkedeki sorunlu krediler de (en az 90 gündür ödeme yapılmayan veya hiç geri ödenmeyecek kredi) 100 milyar avroya yükseldi. 2014 yılı sonunda sorunlu kredilerin toplamı yaklaşık 80 milyar avroydu.

Yunanistan'da 29 Haziran'dan beri bankalar kapalı tutularak sermaye kontrolleri uygulanıyor. Ülkedeki orta sınıfın son altı ayda 40 milyar avroya yakın parayı bankalardan çektiği tahmin ediliyor.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler