Yunanistan'daki kriz Türkiye'de ilaç fiyatlarını düşürebilir

Deva Holding Yönetim Kurulu Başkan ve CEO'su Philipp Haas, Yunanistan'daki krizin etkilerinin Türkiye'de ilaç fiyatları düşürebileceğini belirterek, "Yunanistan, Türkiye'de ilaç fiyatları belirlenirken referans kabul edilen 5 Avrupa ülkesinden biri. Bu bağlamda Yunanistan'da ilaç fiyatlarıyla ilgili olacak her türlü gelişme Türkiye'deki ilaç fiyatlarını doğrudan etkileyecek niteliktedir" dedi.

Yunanistan'daki kriz Türkiye'de ilaç fiyatlarını düşürebilir
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.05.2010 - 12:11

Philipp Hass, Deva Holding'in 2010 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Deva Holding'in 2010 yılının ilk çeyreğinde net satış gelirlerinin 105.5 milyon TL, net karının ise 4 milyon TL olduğunu açıklayan Haas, 2009 yılının aynı döneminde ise net satış gelirlerinin 102.9 milyon TL olduğu bilgisini verdi.

Deva'nın Türk ilaç sektöründe 2010'un ilk üç ayında IMS Healthcare verilerine göre, onuncu sıradan altıncı sıraya yükseldiğini, kutu bazında ise beşinci firma olarak yüzde 5.09 pazar payına ulaştığını açıklayan Haas, birinci çeyrek sonuçlarının Ar-Ge yatırımlarının olumlu geri dönüşü ve ürün portföylerinin yüzde 37'sini oluşturan kışa yönelik ürünlerin de etkili olduğunu söyledi. Haas, "Tüm tesislerimizin operasyonel olarak tam anlamı ile verimli olduğu bir dönem birinci çeyrek sonuçları" dedi.


Fiyat indirimi ile küçülen ilaç pazarı, kutu bazında büyüdü

Türkiye ilaç pazarının ise IMF Heathcare verilerine göre 2010 yılının ilk üç ayında, 2009'un aynı dönemine göre kutu bazında yüzde 4.32, TL bazında yüzde 1.87 küçüldüğüne dikkat çeken Haas, Türk ilaç pazarının ise 14.7 milyon TL olduğunu bildirdi. İlaç sektörünün çok karlı olduğu, fiyatların havada uçuştuğu şeklinde bir algı oluştuğunu, ancak bu algının yanlış olduğunu savunan Haas, "Fiyatların düşmediği geçen yılki zaman da bile karlılıklar yüzde 9 oranındaydı. Halbuki 2010'da bu oran yüzde 4'lere geriledi" dedi.

İlaç sektörünün karlılığını yorumlarken, yılın tamamına bakmanın önemli olduğunu vurgulayan Haas, "Biz geçen yıl bütün çeyreklerde kar elde ettik. Fakat fiyat indirimi olduğunda 2009 yılını zararla kapatmak zorunda kaldık. Türk jenerik ilaç firmaları için durum kati olarak bu şekilde değil" dedi. Bu durumun yabancı orijinal ilaç firmaları için tersi olduğuna dikkat çeken Haas, "Yabancı orijinal ilaç firmaları bitmiş ürün ithal ediyorlar. Muadili olmadığı için de yüksek fiyatla piyasaya çok rahat sürebiliyorlar" dedi.
 

Yunanistan'daki yapıyı bulaşıcı olarak adlandırabiliriz

Bu yılın ilk çeyrek sonuçlarının iyi olduğunu, ancak yılın geri kalanın da aynı şekilde devam edeceği yanılgısına girilmemesi gerektiğin, Yunanistan'da yaşanan krizin sektörü olumsuz etkileyebileceği öngörüsünde bulunan Haas, ufukta bazı bulutların göründüğüne işaret ederek, "Yunanistan'da yaşanan kriz eninde sonunda mutlaka bizi de olumsuz etkiliyor olacak. Biz şirket olarak, yılın geri kalanında bizi bekleyen zorlu aşamalara ilişkin her türlü hazırlığımızı yaptık ve bekliyoruz" dedi. Bu bağlamda Yunanistan'daki krizin etkilerinin, Türkiye'deki ilaç fiyatlarını düşürebileceği öngörüsünde bulunan Haas, şunları söyledi.
"Yunanistan'daki yapıyı bulaşıcı olarak adlandırabiliriz. Türkiye'deki ilaç fiyatları belirlenirken Yunanistan, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve İspanya'daki fiyatlar baz alınarak belirleniyor. Yunanistan, ilaç fiyatlarının belirlenmesindeki referans ülkelerden biri. Bu bağlamda Yunanistan'da ilaç fiyatlarıyla ilgili olacak her türlü gelişme Türkiye'deki ilaç fiyatlarını doğrudan etkileyecek niteliktedir. Yunanistan'daki yapıyı bulaşıcı olarak adlandırabiliriz. Bu ülkelerin ekonomik durumu o kadar kötü ki cari açıklarını kapatmak için ne önlem varsa hepsini devreye sokacaklardır. Bu ülkelerin Euro birliğinde olduğunu düşünecek olursak, para birimlerinin değerlerini düşürecek, devalüasyona gidecek bir durumları da yok. Euro birliğinden çıkmadıkça para birimlerinin değerinin kaybolması asla mümkün değil. Bu nedenle fiyatlar üzerindeki etkiyi farklı mekanizmalar üzerinde kurmak zorundalar. Güney Avrupa ülkelerinin durumu, uzun dönem oldukça zor olacak ve ciddi kemer sıkma politikalarını devreye almak durumunda kalacaklar. IMF reçeteleri de muhtemelen başarılı olmayacak. Bu bağlamda önümüzde bu ülkeler için zorlu aşamalar var gibi görülüyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler