Zencani’ye 200 bin sayfalık iddianame

İran’da devleti 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçundan tutuklanan işadamı Babek Zencani hakkında 200 bin sayfalık iddianame hazırlandı. Zencani, Türkiye’deki işlerini Rıza Sarraf’la yürütmüştü.

Yayınlanma: 07.07.2015 - 19:39
Abone Ol google-news

Türkiye’de hükümete yönelik 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit ismi olan işadamı Rıza Sarraf’ın “İran’daki ortağı ya da patronu” olarak bilinen Babek Zencani için adeta darağacı kuruluyor. İran’da yaptığı milyar dolarlık yolsuzluk suçlamaları nedeniyle tutuklanan işadamı Zencani hakkında 200 bin sayfalık iddianame hazırladı. Zencani’nin dosyasına bugüne kadar birçok idam kararına imza atan bir hakim bakacak.

‘Sistemi bozmak’

Ünlü işadamının uzun süreli bir çalışmanın ardından hazırlanan dosyası,Tahran Devrim Mahkemesi 15. şubeye gönderildi. Dosyanın mütalaasına başlanırken, yargılama sürecini hakim Ebul-Kasım Salavati yürütecek. İran’daki önemli birçok yargı dosyasına bakan Salavati, verdiği onlarca idam kararı nedeniyle tartışma konusu olmuştu.

Zencani’nin avukatı Kuhpayezade, dosyanın hacimli olması hasebiyle mütalaasının aylar süreceği, bu yüzden yargılanma sürecine ancak birkaç ay sonra başlanabileceğini söyledi. Kuhpayezade, müvekkiline yöneltilen ana suçlamanın “ülkenin ekonomik sistemini bozmak” olduğunu belirtti. Petrolden elde ettiği geliri İran Merkez Bankası’na eksik aktarmakla suçlanan Zencani, sahte belgeler düzenleyerek devleti yaklaşık 2 milyar 800 milyon dolar dolandırdığı gerekçesiyle Aralık 2013’te tutuklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde, ambargo altındaki İran’ın para trafiğini kontrol eden, İran petrolünü yaptırımları aşmak amacıyla kurulan şirketler üzerinden satarak büyük bir servet sahibi olan Zencani, faaliyetlerini Türkiye’de Sarraf’la bağlantı içinde yürütüyordu. Sarraf Zencani ile ilişkisini kabul etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler