Ziraat Türkiye Kupası Fenerbahçe'nin

Ziraat Türkiye Kupası finalinde, Ankara 19 Mayıs Stadı’nda Trabzonspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Fenerbahçe, Trabzonspor'u 1-0 yenerek Ziraat Türkiye Kupasının sahibi oldu.

Yayınlanma: 22.05.2013 - 16:53
Abone Ol google-news

Fenerbahçe 1 - 0 Trabzonspor

Maç Sonu

Goller: Sow DK 9

Stat: 19 Mayıs

Hakemler: Fırat Aydınus, Serkan Ok, Aleks Taşçıoğlu

Fenerbahçe: Mert, Egemen, Hasan Ali, Mehmet Topal, Yobo, Sow, Kuyt, Cristian, Emre, Gökhan, Webo

Trabzonspor: Tolga, Cech, Adrian, Soner, Zokora, Halil, Mustafa, Giray, Serkan, Volkan, Olcan

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ 

3. dakikada Olcan'ın sol taraftan yaptığı ortada arka direkte topla buluşan Volkan'ın vuruşunda, kaleci Mert, gole izin vermedi.

9. dakikada Fenerbahçe öne geçti. Mehmet Topal'ın ara pasıyla kaleciyle karşı karşıya kalan Sow, düzgün bir vuruşla topu ağlarla buluşturdu: 1-0.

18. dakikada savunmadan kaptığı topla ceza alanına giren Mehmet Topal'ın vuruşunda, meşin yuvarlak yandan auta gitti.

27. dakikada Volkan'ın sağ taraftan yaptığı ortada, ceza alanında uygun durumda bulunan Olcan dokunamayınca meşin yuvarlak auta çıktı.

45 1. dakikada Cristian'ın kullandığı serbest vuruşta, kaleci Tolga topu kornere tokatladı.
Fenerbahçe, karşılaşmanın ilk yarısını 1-0 önde tamamladı.

55. dakikada Webo'nun pasıyla topla buluşan Sow'un ceza alanı ön çizgisinden yaptığı plase vuruşta, kaleci Tolga meşin yuvarlağı son anda kornere tokatladı.

58. dakikada orta sahadan rakip ceza alanına kadar giren Adrian'ın vuruşunda, meşin yuvarlak auta gitti.

63. dakikada Cristian'ın ceza alanı dışından yaptığı sert vuruşta, kaleci Tolga topu bir kez daha kornere çeldi.

73. dakikada Cristian'ın ceza sahası çizgisi üzerinden yaptığı vuruşta, top direkten döndü. Savunma tehlikeyi uzaklaştırdı.

84. dakikada Olcan'ın şutunda kaleci Mert'ten dönen topu Halil önünde buldu. Bu futbolcunun vuruşunda, meşin yuvarlak üstten auta çıktı.

86. dakikada savunmadan seken topu önünde bulan Webo'nun kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda, Tolga gole izin vermedi.

87. dakikada Volkan'ın pasıyla ceza alanı ön çizgisinde topla buluşan Sapara'nın vuruşunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.

Karşılaşma, Fenerbahçe'nin 1-0 üstünlüğüyle sona erdi.

51. Türkiye Kupası'nın sahibi Fenerbahçe

Futbolda Ziraat Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenen 51. Türkiye Kupası'nın sahibi Fenerbahçe oldu.

Kupanın finalinde Fenerbahçe ile Trabzonspor, Ankara 19 Mayıs Stadı'nda karşı karşıya geldi. Rakibini 9. dakikada Moussa Sow'un golüyle 1-0 yenen Fenerbahçe, üst üste 2'nci, toplamda 6'ncı kez kupayı müzesine götürdü.

29 yıllık kupa hasretini geçen yıl yine Ankara'da oynanan finalde Bursaspor'u 4-0'la geçerek gideren sarı-lacivertliler, tarihinde 15'inci kez final oynayıp, 6'ncı kez kupayı kazandı. Fenerbahçe ayrıca, tarihinde ilk kez üst üste 2 sezon kupaya uzandı.
Trabzonspor ise 14. kez mücadele ettiği Türkiye Kupası finalinde 9. kupasına ulaşamadı.

Kılıçdaroğlu tebrik etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanan Fenerbahçe futbol takımını kutladı.

CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Ziraat Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor'u 1-0 yenen Fenerbahçe futbol takımını kutladı ve başarılarının devamını diledi.

Maç öncesi notlar

Ziraat Türkiye Kupası final maçında karşı karşıya gelen Fenerbahçe ve Trabzonspor'un kadrosundaki büyük eksikler dikkati çekti.

Sarı-lacivertli ekip, kupa finali öncesi 6 futbolcusundan yoksun kaldı.

Cezalı olan Volkan Demirel ve Meireles ile sakatlıları bulunan Selçuk Şahin, Serdar Kesimal kupa finalinde forma giyemedi. 19 Yaş Altı Milli Takım kampında bulunan Salih Uçan ve Recep Niyaz da Trabzonspor'a karşı 19 Mayıs Stadı'na çıkamadı.

Fenerbahçeli futbolcular, maçtan 80 dakika önce çimlere çıkarak, sahayı kontrol etti.
Öte yandan, sarı-lacivertli ekibin maç kadrosunda, Kardemir Karabükspor karşılaşmasından farklı olarak 4 futbolcu yer aldı. Kardemir Karabükspor'e karşı kadroda yer almayan Egemen, Hasan Ali, Yobo ve Kuyt, Trabzonspor maçında forma giydi.

Trabzonspor'da eksikler

Trabzonspor da Fenerbahçe gibi sahaya yabancı futbolcularından yoksun çıktı.
Bordo-mavili takımda, kulüpten ayrılacakları yönünde açıklamalar yapılan Colman, Alanzinho, Bamba, Janko ve Emerson, Fenerbahçe karşısında forma giymedi.
Trabzonspor'da ligdeki son mücadelesi Galatasaray maçından farklı olarak Cech, Soner, Halil, Serkan, Volkan ve Olcan, Fenerbahçe'ye karşı sahadaki yerlerini aldı.
Taraftarlar

Fenerbahçe ve Trabzonspor taraftarı, Ankara 19 Mayıs Stadı'nı yarı yarıya paylaştı.
Statta Fenerbahçe taraftarları kapalı tribününün tamamında ve kale arkasında yer alırken, Trabzonspor taraftarları ise maratonun tümünde ve kale arkasında takımlarına destek verdi.

Protokol tribününde yerini alan Milli Takımlar Teknik Direktörü Abdullah Avcı, bir süre Fenerbahçe'nin cezalı kalecisi Volkan Demirel ile görüştü.

Protokol tribünü

Ziraat Türkiye Kupası, maçtan önce saha içinde hakemlerin çıkış noktasında sergilendi.
Fenerbahçe ile Trabzonspor arasındaki final maçına 250 basın mensubunun akredite olduğu öğrenildi.

TBMM Başkanı Cemil Çicek ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da maçı tribünlerden takip etti.

Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in de tribünlerde yer aldığı maça, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın gelmemesi dikkati çekti.

Ankara 19 Mayıs Stadı'ndaki protokol tribünü tarihi günlerinden birini yaşadı. Tribünün merdiven basamaklarında dahi maç izlendiği görüldü.
 

Ziraat Türkiye Kupası'nın 51 yıllık tarihinde, Fenerbahçe ve Trabzonspor takımları tarihlerinde ikinci kez finalde mücadele etti.

İki takım arasında, 2009-2010 sezonunda Şanlıurfa'da oynanan ilk final maçında Trabzonspor, Fenerbahçe'yi 3-1 yenerek, kupayı kazanmıştı. Bugüne dek toplam 6 eşleşmeden Trabzonspor 4, Fenerbahçe ise 2 kez mutlu ayrıldı.

Ligde istediği sonuçları alamayan Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanarak, sezonu kupayla kapatmak istiyor.

Sarı-lacivertli takım bu sezon finale gelene kadar oynadığı 10 maçta, 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi aldı. İstanbul temsilcisi, bu maçlarda 19 gol atarken, kalesinde ise 7 gol gördü.

Fenerbahçe, geçen sezon kupayı 29 yıl aradan sonra kazanma başarısını gösterdi. Sarı-lacivertli ekip, kupayı alması durumunda 6. kez bu mutluluğu yaşayacak.
Bu sezon ligde umduğunu bulamayan takımlardan Trabzonspor ise Ziraat Türkiye Kupası'nı müzesine götürerek, taraftarlarına mutluluk yaşatmak istiyor.

Bordo-mavililer finale gelene kadar oynadığı 10 maçta, 7 galibiyet, 1 beraberlik, 2 yenilgi elde etti. Karadeniz temsilcisi, 23 gol atarken, kalesindeki 6 gole ise engel olamadı. Trabzonspor, Fenerbahçe karşısında başarılı olması durumunda 9. kez kupayı müzesine götürecek.

Trabzonspor galibiyet sayısında üstün


Fenerbahçe ve Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda 12. kez karşı karşıya gelecek.
İki takım arasında bugüne dek yapılan 11 maçta, Trabzonspor'un 6, Fenerbahçe'nin ise 3 galibiyeti bulunuyor. İki karşılaşmada ise taraflar sahadan beraberlikle ayrıldı.

19 Mayıs Stadı'nda 7. kupa maçı


Ankara 19 Mayıs Stadı, tarihinde yedinci kez final maçına ev sahipliği yaptı. Ankara'daki tarihi stat, ikinci kez kupada tek maç üzerinden oynanan finale sahne oldu.

Türkiye Kupası finallerinin çift maç üzerinden oynandığı tarihlerde Ankaragücü 4, Gençlerbirliği de 1 kez kupayı kazanmak için bu statta ter döktü.

Stattaki tek maçlı ilk final ise geçen sezon oynandı. Fenerbahçe ile Bursaspor arasında oynanan final maçını sarı-lacivertliler 4-0 kazanarak, 29 yıl sonra kupayı müzesine götürmüştü.

Güvenlik tedbirleri

Ankara Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulu, karşılaşmayla ilgili yaptığı toplantıda birçok karar aldı.

Ankara'ya giriş için kullanılan İstanbul, Konya, Samsun ve Eskişehir yollarında polis, güvenlik barikatları oluşturdu ve iki takım taraftarları karşı karşıya getirilmedi.

19 Mayıs Spor Kompleksi giriş yolları Gençlik Parkı, tren garı, Rüzgarlı Sokak ve Havaş tarafındaki girişlerde barikatlar kuruldu. Alkollü ve spor müsabaka alanlarına girişleri yasak olan, bileti veya kimlik belgesi bulunmayanlar stada alınmadı.

Fenerbahçe-Trabzonspor arasındaki final maçında 5 bin çevik kuvvet polisi görev aldı.
Saha içinde 500, stat kampüsünde 2 bin, stat dışında ise 2 bin 500 polis hazır bekledi. Bunun yanı sıra 300 özel güvenlik görevlisi de stat içi ve dışında bulundu.

Her iki takımın taraftarları, 4 ayrı güvenlik noktasında arandıktan sonra stada girebildi. Taraftarlardaki çakmak ve bozuk para gibi maddeler stada sokulmadı.

Aykut Kocaman açıklaması 

Ankara Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısında, iki takımın finale kadar gelmeyi başarmasının iyi maçlar oynamış olduklarını gösterdiğini ifade eden Kocaman, şunları söyledi:

"Bir futbolsever olarak finale kadar gelen her iki takımı da kutlamak boynumun borcu. Tolunay Kafkas hocamı da kutluyorum ve başarılar diliyorum. Her iki takım da yıllardır büyük bir rekabet içinde. Yarın da bunu, kendi meşru alanımız içinde sonuna kadar zorlayacağız. Trabzonspor da zorlayacaktır. Bunun sonucunda da ortaya zevkli, çekişmeli ve izleyenlere zevk veren bir karşılaşma çıkacaktır."

Tıpkı Trabzonspor gibi kupayı, hak ederek müzelerine götürmek istediklerinin altını çizen Kocaman, "Son haftalarda Türk futbolunda yaşanan anlamsız gerginliğin ve şiddetin ötesinde, sağduyunun hakim olduğu bir maç olması en büyük temennim" diye konuştu.
Kocaman, takımda eksik futbolcular olduğunu ve U19 Milli Takımı'nda yer alan Salih'in de yarınki maçta forma giyemeyeceği hatırlatılması üzerine ise şu ifadeleri kullandı:

"Salih'in U19 Milli Takımı'ndan affını istedik ama kabul görmedi. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Türkiye kupası finali oynayacağız ve bu kupa en önemli iki kupadan biri. Burada oyuncumuzu oynatmayı isterdik ama başaramadık. Talepler ihtiyaçlardan kaynaklanır. Bunlar genç oyuncular, U19 milli Takımı'nda oynayabilecek çapta çok yetenekli oyuncular var. İllaki ısrar etmek mi gerekiyor? İsteğin kabul görmesi daha mantıklı."

Kaptan Emre Belözoğlu


Fenerbahçe Takımı Kaptanı Emre Belözoğlu da genel anlamda iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, "Final maçının, bu sezonu taçlandırmak adına önemli bir şans olduğunu düşünüyorum" dedi.

Trabzonspor'un saygı duyulacak bir takım olduğunu ifade eden Belözoğlu, "Zor bir mücadele bizi bekliyor. Umarım kazanan taraf biz oluruz" diye konuştu.

Belözoğlu, maçın gergin geçmesinin beklendiği ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Sahada futbol oynamaya çalışan iki takım olacağını düşünüyorum. Türkiye'de bu anlamda futbolun algısı yanlış. Futbol bir şov ve bizler de takımlarımızın başarısı için mücadele eden profesyonelleriz. Taraftarlar da kendi takımlarının kazanmasını isteyecektir. Futbol bir oyundur, taraftarların da böyle düşünmesini istiyorum. Futbolcular olarak bizlerin, sahada kazanmak için her şeyi yapmamız, maç sonrasında kazananı tebrik edip, kaybedeni telkin etmemiz gerekiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler