‘Zorlu’ itiraf

MHK Başkanı Alp, Ali Koç ile yapılan görüşmenin yerinin yanlış olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 04.01.2020 - 02:00
‘Zorlu’ itiraf
Abone Ol google-news

Merkez Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, gündeme damga vuracak açıklamalarda bulundu. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile yapılan görüşme başta olmak üzere VAR sistemi ve atamalarla ilgili önemli konulara değinen Alp, “Ne yazık ki tribün baskısı aklı selimin önüne geçiyor” dedi. Zorlu Center görüşmesine de açıklık getiren Alp, “Başkanımız Nihat Özdemir’in olduğu ortamda, her zaman görüşmeye hazırım. Orada yaptığımız tüm işlerde adil ve tarafsız olduğumuzu, herkese eşit yaklaştığımızı ifade ettim. Toplantının yeri konusundaki eleştirilere saygı duyarım ama adaletin mekânı olmaz” dedi. TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Orhan Saka Konferans Salonu”nda yapılan toplantıya Merkez Hakem Kurulu üyeleri ve basın temsilcileri katıldı. Toplantıda MHK Başkanı Zekeriya Alp, ilk yarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, MHK Başkan Vekili Oğuz Sarvan da VAR protokolü ile ilgili bir sunum yaptı.

‘TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

Hakemlerin maç yönetirken kişiliklerine yönelik türlü aşağılayıcı harekete karşı olduklarını vurgulayan Alp, “Bu manada asla taviz vermeyeceğiz. İlk yarıda çoğunlukla bunun müspet sonuçlarını gördük. Tüm bu çalışmalarımız, tüm çabalarımız en az hatayla maçların yönetilmesi, VAR’ın uluslararası standartlarda Türk futboluna katkı sağlayacak şekilde uygulanmasıydı. VAR Sistemi adaleti sağlamak için getirildi ve VAR’ın futbola katkısı inkâr edilemez bir gerçek. 2 yılda geldiğimiz noktayı özellikle Avrupa’yla karşılaştırdığımızda çok olumlu buluyorum. Bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde VAR kaosu yaşanıyor. Gerek teknik direktörler gerekse yöneticiler sürekli şikâyet ediyor. VAR henüz yeni bir sistem, tam olarak yerleşmedi. Bu da tartışmalara yol açıyor” diye konuştu.

‘VAR’A DAHA AZ GİDİYORUZ’

Süper Lig’in ilk yarısında VAR’dan 738 pozisyon kontrol edildiğine dikkat çeken Başkan Alp, sözlerine şöyle sürdürdü: “Geçen yıl bu sayı 881’di ve 143 azalma dikkat çekiyor ki, bu da hakemlerimizin daha az pozisyonda şüphe duyması anlamını taşıyor. 2018-19 sezonunun ilk devresinde 70 olan kontrol sayısı, 43’e indi. Yani VAR’a başvurma konusunda UEFA standartlarına doğru ilerlediğimizi görüyoruz. Bu sene saha incelemesi ortalamasının 127.27 saniyeden 131.84, VAR incelemesinin de 93.09 saniyeden 101.15’e çıktığını gözlemliyoruz. Bunun temel nedeni ise özellikle sezon başında yaşanan spesifik pozisyonlar ve yeni VAR hakemlerimizin tecrübe kazanma sürecinde olması. Bu sayılar her geçen hafta daha da düzeliyor. Yine 54.52 olan topun oyunda kalma süresinin 54.18’e indiğini görüyoruz. Bunun da inceleme süresinin artmasının etkisiyle gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Özetle doğru kullanım konusunda mesafe kat ettik ancak oyunun soğuması problemini tam anlamıyla çözemedik.”

‘SİZİN DE ALMAM TALİMAT DA’

Hakemliğin Türkiye’deki en zor meslek olduğunu belirten Zekeriya Alp, “Tribün baskısı, sosyal medya baskısı, kamuoyu baskısı, kuralların ve aklın önüne geçti. Protokolü sabit, çerçevesi belli uygulamalar, uluslararası platformda kabul görmüş her karar, ölçüsüz, orantısız ve kural tanımaz boyutta irdelendi. Gri her pozisyon, kurgulanmış senaryoya dönüştü. Ne üzücüdür ki, bize iletişime açık olun diyenler, futbolun içindeki paydaşları temsil eden kişilerle yapılan bir görüşmeyi farklı üsluplarla yorumlayanlar, arkasında akıl almaz şeyler arayanlar, oysaki bu görüşme ile yanlış bilgilerin düzeltildiğini hiç düşünmedi, aklına getirmedi” dedi.

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası maçın 5 hakemiyle görüştüklerini söyleyen Alp, “Sadece Tarık Ongun’u çağırmadık. Zira bizim üzerinde durduğumuz pozisyonuna çok uzaktaydı. Otorite zaafına karşı o kadar uyarmamıza rağmen orada gerekli müdahale hakemlerimiz tarafından yapılmadı. Maçın diğer pozisyonlarını da rutin olarak değerlendirdik. Zaten biz hakemlerimizle pozisyonları her zaman tartışırız, konuşuruz, değerlendiririz. Özellikle standart kararları sağlamak için bunu yaparız. Bu görüşmeler de son derece doğal. Bizi üzen bu rutin görüşmenin sorgulama, baskı, cezalandırma olarak yansıtılması. Ben hakemlerimle tabii ki görüşürüm, her mekânda görüşürüm. Bunun için kimseden izin de almam, talimat da almam” dedi.

‘KARAR DEĞİŞTİRDİK’

Kamuoyundaki “F.Bahçe galip gelince hakeme ceza veriliyor” yaklaşımını da eleştiren Alp, “Aldığı puanlara ve gözlemcilerimizin raporları maç atamalarında önemli unsurlar. Fenerbahçe - Beşiktaş derbisini Halil Umut Meler yönetecekti ama kararımızı değiştirdik. Fakat iki takımın da bir önceki hafta kaybetmesi nedeniyle zorluk derecesi yükseldi. Bu nedenle Cüneyt Çakır ve ekibini bu maça verelim diye düşündük. Görev verdiğimiz hakemler ile telefonda konuşmayız. Maçtan önce böyle bir şey yapmamız söz konusu değil” şeklinde konuştu.

‘41 YILDIR TİCARET YAPIYORUM’

Zekeriya Alp’e sahibi olduğu şirketin Koç Holding ile çalıştığının sorulması üzerine, “Bu konu çok tartışıldı. Koç Holding ile yaptığım çalışmada 30 yılı doldurdum. Bununla da gurur duyuyorum. Yurtdışında bana farklı kapılar açtı. İş durumumu sezon başında bu görev bana tebliğ edildiğinde Nihat Özdemir başkana söyledim. ‘Böyle bir durumum var biliyor musunuz?’ dedim. Kendisi ‘Sorun yok. Bizim en büyük sponsorumuz Arçelik’ dedi. Ben öyle görevi kabul ettim. Ali Koç ile hiçbir zaman karşı karşıya gelmedim. O toplantıda ilk defa bir araya geldik ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Bu, neden bu kadar toplumu ilgilendiriyor? Benim firmam 3 gün önce kurulmadı. 41 yıldır ticaret yapıyorum. Bunun 30 yılında Koç Holding ile iş yapıyorum. Kaldı ki şirketimin ticaret hacminin yüzde 35-40’ı Koç Holding’le. Sadece orayla iş yapmıyorum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler