‘Bizans Dönemi’nde Anadolu’

Yapı Kredi Yayınları ve Tüpraş iş birliğiyle 2011’de başlatılan ve tamamlandığı zaman Anadolu kültür tarihi için araştırmacılara ve okurlara kapsamlı bir külliyat sunacak olan 12 kitaplık Anadolu Uygarlıkları Serisi’nin Engin Akyürek ile Koray Durak’ın editörlüğünde İngilizce ve Türkçe hazırlanan 10. kitabı Bizans Dönemi’nde Anadolu adını taşıyor. İnceleme, yerli ve yabancı Bizans araştırmacıların kaleme aldığı 32 makale aracılığıyla Bizans İmparatorluğu’nun Anadolu’da yarattığı yeni kültüre ve bıraktığı izlere yoğunlaşıyor.

Yayınlanma: 23.05.2022 - 00:01
Abone Ol google-news

İmparator I. Theodosius’un 395 yılında ölümünden sonra, Manş Denizi kıyılarından İran sınırına kadar uzanan geniş Roma toprakları Batı ve Doğu olarak ikiye ayrılır.

Her ne kadar imparatorluğun batı parçası 5. yüzyılın ikinci yarısında tarihe karışsa da Roma İmparatorluğu varlığını doğudaki topraklarında 1453 yılına kadar sürdürür.

Başkenti Roma’dan Byzantion kentine (yeni adıyla Konstantinopolis’e) taşınan, zaman içinde Hıristiyanlaşan bu imparatorluk için “Bizans” adı, ilk kez 16. yüzyılda Alman hümanist ve filolog Hieronymus Wolf tarafından kullanılmış, 19. yüzyıl ve sonrasında bu terim yaygınlaşmıştır.

Ancak, bu kitapta bahsedilen insanlar kendilerini hep “Romalı”, devletlerini de “Roma İmparatorluğu” olarak adlandırmış; komşuları da onları “Romalılar” olarak bilmiştir.

Yaklaşık 11 yüzyıl boyunca varlığını sürdüren Bizans İmparatorluğu, Anadolu’da en uzun süre hüküm süren devletlerden biri olmuştur.

Ağırlıklı olarak Yunanca konuşulan ve Hıristiyan olan Bizans dünyasının coğrafi, beşerî ve ekonomik beşiği Anadolu’dur. 14. yüzyıl itibarıyla Anadolu’nun kaybedilmesi, kısa sürede imparatorluğun sonunu getirmiştir.

13. yüzyılın ortasında İmparator II. Theodoros Laskaris’in, mektuplarından birinde Anadolu’ya “Kutsal diyar, anam, Anadolu!” diye seslenmesi, bu toprakların imparatorluk için ne denli yaşamsal olduğunu göstermektedir.

Yapı Kredi Yayınları ve Tüpraş iş birliğiyle 2011’de başlatılan 12 kitaplık Anadolu Uygarlıkları Serisi’nin Engin Akyürek ile Koray Durak’ın editörlüğünde İngilizce ve Türkçe hazırlanan 10. kitabı Bizans Dönemi’nde Anadolu; alanlarında uzman yerli ve yabancı Bizans araştırmacıların kaleme aldığı 32 makale aracılığıyla hem Bizans kültürüne hem de “Bizans Anadolusu”na ışık tutuyor.

Kitap siyasi, bürokratik, askeri, iktisadi ve dini hayat hakkındaki makaleler, devlet aygıtı ve toplumsal yapı üzerine eğilirken; edebiyat, sağlık, sanat ve maddi izler temalı makaleler, gündelik yaşamla ilgili de değerli bilgiler sunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler