Nuri Bilge Ceylan, izinsiz eser kullanımından suçlu bulundu

Nuri Bilge Ceylan’a, 2018’de gösterime giren Ahlat Ağacı filminde, Polat Onat’a ait “Su Katılmamış Taşralı” metnini izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava açılmıştı. Geçtiğimiz ay sonuçlanan davada “esere tecavüzün tespitine” hükmedildi.

Nuri Bilge Ceylan, izinsiz eser kullanımından suçlu bulundu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.01.2023 - 13:51

2018’de gösterime giren ve 71. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü için yarışan Ahlat Ağacı filminin en dikkat çekici sahnesinde geçen "Taşra ve Edebiyat Sempozyumu’na katılmak istemeyen bir yazarın mektubu" bölümü aynı yıl davaya konu olmuştu. İlgili metnin daha önce Varlık dergisinin 1271. sayısında ve Edebiyatın Taşradan Mektubu kitabında yayımlanan “Su Katılmamış Taşralı” metni olduğu ortaya çıkmıştı. Ardından eser sahibi Onat, ilgili metnin izinsiz kullandığı gerekçesiyle  filmin yönetmeni ve senaristi Nuri Bilge Ceylan ile filmin yapım şirketi Zeyno Film Yapım Şirketi’ne 40 bin TL’lik dava açmıştı.

Polat Onat ve Nuri Bilge Ceylan

2018 yılında açılan ve İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava, 13 Aralık 2022’de sonuçlandı. Mahkeme, yazar Polat Onat’a ait metnin filmde izinsiz kullanıldığına ve “esere tecavüzün tespitine” kararı verdi. Mahkeme, eser sahibine “maddi-manevi tazminat” ödenmesine hükmetti. Yazar Polat Onat ve avukatı Yasemin Arpa, konuyla ilgili görüşlerini gerekçeli karar açıklandıktan sonra paylaşacaklarını söyledi.

Doğu Demirkol ve Serkan Keskin

Mahkemeye konu olan “Su Katılmamış Taşralı” metni filmde, baş karakter Sinan’ın (Doğu Demirkol) "Taşra ve Edebiyat Sempozyumu’na katılmak istemeyen bir yazarın mektubu" hakkında bir diğer karakter olan yazar Süleyman (Serkan Keskin) ile arasında geçen diyaloğa konu oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon