Yerelde işbirliği arayışı: İstanbul'da 'kent uzlaşısı' formülü

DEM Parti’de Başak Demirtaş İstanbul için aday olmayacağını duyurdu. Kulislerde, CHP’nin İstanbul’da bazı ilçelerde DEM Parti’nin “kent uzlaşısı” tanımına uygun aday çıkarabileceği belirtildi. Anadolu’da ise CHP’nin Saadet Partisi’yle “işbirliği” görüşmeleri sürüyor.

Yayınlanma: 08.02.2024 - 03:00
Yerelde işbirliği arayışı: İstanbul'da 'kent uzlaşısı' formülü
Abone Ol google-news

CHP, yarın İstanbul’un kalan ilçeleri, Çankaya ve partinin henüz duyurmadığı belediye başkanı adaylarını açıklamak için toplanacak. Partinin bu kritik toplantısı öncesi DEM Parti’nin İstanbul adayı olması beklenen Başak Demirtaş aday adaylığından çekildiğini açıkladı. Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Gelinen aşamada benim İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylık beyanımın bir başvuruya dönüşmemesi konusunda partimizle ortak görüş birliğine varmış bulunmaktayız. Tüm halkımız ve partililerimiz bilmeli ki bütün kararlar partimizle tam bir uyum ve koordinasyon içerisinde alınmıştır” ifadelerini kullandı. 

Demirtaş’ın ve DEM Parti’nin ortak olarak aldığı bu kararda CHP ve DEM Parti’nin genel başkanlarının ortak buluşması sonrası yaptığı “Kent uzlaşısı için parti kurmayları iletişimde kalmaya devam edecek” açıklaması kapsamında yapılan görüşmelerin etkili olmuş olabileceği ileri sürüldü. DEM Parti kanadı Demirtaş’ın çekilmesinden sonra İstanbul için düşünülen adayın önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtirken, CHP kanadı da İstanbul’da ilçeler üzerinden bir işbirliği formülünün ortaya çıkabileceğini aktarıyor. Bu kapsamda kurmaylar DEM Parti’nin “kent uzlaşısı” tarifini işaret ediyor. DEM Parti’nin tarifine uyan, tabanının destekleyebileceği ve onların da uzlaşacağı adayların İstanbul’un kalan ilçelerinde gösterilmesinin mümkün olduğu söyleniyor.

İstanbul’un ilçelerinde CHP’nin aday çıkartmama gibi bir düşüncesi olmadığını söyleyen kurmaylar, “Hatta bu seçimlerde hedefimiz İstanbul’da daha önce kazandığımızdan daha fazla ilçe kazanmak. Herkesi kucaklayacak adayları ilan etmek” diyor. CHP’nin İstanbul örgütünden kaynaklar da “büyükşehirde başarı için ilçelerde DEM Parti’nin fikri alınarak onların da sıcak bakacağı adayların seçilmesinin doğru olacağını” belirtiyor.

DEM Parti kanadı ise hem AKP ile hem de CHP ile İstanbul üzerinden herhangi bir görüşme yapıldığı iddialarını kabul etmiyor. DEM Partililer, “parti tabanının aday çıkartma beklentisi olduğu için” İstanbul’da bir aday çıkaracaklarını vurguluyor. 

HATAY İÇİN YENİDEN ANKET

CHP’nin Anadolu’da tabanının zayıf olduğu yerler için de Saadet Partisi ile işbirliği görüşmeleri yaptığı aktarılıyor. Bu nedenle yarın yapılacak parti meclisi toplantısında Türkiye’nin tüm bölgeleri için adayların tamamlanmayabileceği kaydediliyor. Saadet Partisi kurmayları da görüşmelerin şu anda örgütler düzeyinde gittiğini ve henüz genel merkezler arasında bir temas yaşanmadığını belirtiyor.

Öte yandan, CHP’nin yarın yapacağı parti meclisi toplantısında Hatay’da aday gösterilen mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığının geri çekilmesinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Savaş’la ilgili daha önce de itirazların olduğunu anımsatan CHP kurmayları, “Hatay’da halkın gösterdiği protesto üzerinden konu tekrar gündeme gelir. Ancak ne karar alınır, bunun için toplantıyı beklemek gerek” değerlendirmesini yapıyor. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler