Anayasa turları başlıyor: Seçim sonrası gündem ‘Türban garantisi, AYM’nin yapısı ve 2 dönem kuralı’ olacak

Yerel seçimlere 9 gün kala iktidar, seçim sonrası siyaset gündemine hazırlanıyor.

Yayınlanma: 22.03.2024 - 04:00
Anayasa turları başlıyor: Seçim sonrası gündem ‘Türban garantisi, AYM’nin yapısı ve 2 dönem kuralı’ olacak
Abone Ol google-news

Siyaset, yerel seçimlerden sonra ısınacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, 14 ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinden önce sıklıkla sözünü ettiği anayasa değişikliği için iktidar “kolları sıvayacak.” İktidarın yeni anayasa çalışmaları için muhalefet ile “uzlaşı yolunu arayacağı” ve “Konsensus oluşturalım” savıyla siyasi parti gruplarını Meclis’te ziyaret edeceği kaydedilirken, iktidarın hazırlayacağı anayasa değişikliği teklifinde Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yapısının yeniden düzenlenmesinden, “türban serbestisine anayasal güvence getirilmesine” ve mevcut anayasada yer alan “Bir kimse en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilir” maddesinin değiştirilmesine değin pek çok düzenlemenin yer alacağı kaydediliyor. 

 

Yerel seçimlere 9 gün kala iktidar, seçim sonrası siyaset gündemine hazırlanıyor. Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde iktidarın vaatleri arasında yer alan anayasa değişikliği gündemi, siyaseti de hızlandıracak. İktidar cephesinin, seçim sonrasında anayasa değişikliği için muhalefet ile “uzlaşı yolunu arayacağı” ve “toplumsal konsensusun oluşturulması” parlamentoda siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yürüteceği konuşuluyor. 

‘TÜM KESİMLERİ KAPSAYACAK’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, iktidarın “sivil anayasa” çıkışı sonrasında, 2021 yılında, partisinin hazırladığı 100 maddeden oluşan anayasa değişikliği teklifini kamuoyu ile paylaşmıştı. Cumhurbaşkanlığı ile birlikte AKP’de de o tarihten bu yana anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalar devam ederken, AKP kanadı henüz hazırlanmış bir metni kamuoyu ile paylaşmadı. MHP’nin, cumhuriyetin temel nitelikleri, Türk milli kimliği, demokratik rejim ve temel insan hakları gibi değerlerin vazgeçilmez olduğu, ‘tek millet-tek devlet’ esasına dayanan üniter yapıdaki milli devlet anlayışı, farklı etnik kimliklere siyasi ve hukuki statü tanırarak, çok parçalı millet yapısının oluşturulması, kişi hak ve özgürlüklerinin etnik temelli kolektif haklara dönüştürülmesi, Türkçe dışındaki dillere ve farklı kültürlere statü kazandırılarak yapay azınlık yaratılması ve milli kimlik tanımının değiştirilerek ‘Türkiyelilik’ kavramının esas alınmasına zemin hazırlayacak anayasa değişikliği ya da yeni bir anayasa yapılmasını hiçbir şekilde tartışma konusu yapmayacağına yönelik kriterleri bulunuyor. AKP’nin hazırlayacağı anayasanın da “bu kriterler çerçevesinde oluşacağı ve toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alınarak yeni anayasa yapım sürecinin başlatılacağı” kaydediliyor. 

TÜRBAN SERBESTİSİNDEN AYM'YE...

Kulislerde, iktidar kanadının hazırlayacağı yeni anayasada, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsünün yasal güvenceye alınması” yönündeki açıklamaları sonrasında AKP ve MHP’nin hazırladığı ve 6 Şubat depremleri öncesinde TBMM’ye sunduğu “başörtüsüne anayasal güvence sağlayan” anayasa değişikliği teklifindeki maddenin de yer alacağı ifade ediliyor. Bununla birlikte hazırlanacak yeni anayasa teklifinde, TİP’li Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinde Yargıtay ile AYM arasında “krize neden olan” kararlar nedeniyle AYM’nin yapısını yeniden düzenleyen hükümlerin de bulunacağı kaydediliyor. MHP’nin kamuoyu ile paylaştığı 100 maddelik anayasa değişikliği teklifinde hazi hazırda AYM’nin yapısının değiştirilmesine yönelik hükümler bulunuyor. MHP’nin teklifinde, AYM yüksek mahkeme değil, özel bir statüde düzenleniyor. 

3. KEZ ADAYLIĞA YEŞİL IŞIK

Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın “aday olup olamayacağı” tartışmaları yaşanmıştı. Kulislerde, AKP’nin hazırlayacağı yeni anayasada, mevcut anayasada yer alan “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmünün de yeniden düzenleneceği ve böylece “adaylık tartışmalarına son verileceği” de konuşuluyor. Ancak AKP ve MHP’nin yeni anayasa teklifini TBMM’den geçirebilmesi için muhalefetin desteğine ihtiyaç bulunuyor. Teklifin referanduma götürülmesi için 360 milletvekilinin, referandumsuz TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesi için ise 400 milletvekilinin “evet oyu” vermesi gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler