Bakan Yumaklı korkutan senaryoyu açıkladı: 'Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse...'
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 'Ulusal Su Kurulu'nun ilk toplantısına başkanlık etti.
"YAĞIŞLAR ARTIK UZUN YILLAR ORTALAMASININ ALTINDA"
Bakan Yumaklı, konuşmasında, dünyada miktar itibarıyla en fazla kaynağın su olduğunu belirterek, "Maalesef, ülkemiz de dahil dünyanın birçok yerinde suyun sınırsız bir kaynak olduğu yanılgısıyla hareket edilmektedir. Ancak gerçek şu ki su sınırlıdır ve her geçen gün azalmaktadır. Hızlı tüketim ve kirliliğin yanı sıra sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerle, kullanılabilir temiz su miktarımız günbegün azalmaktadır. Diğer yandan, içinde bulunduğumuz süreçte; küresel ölçekte son derece yıkıcı bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Geçtiğimiz 5 yıl, son 170 yılın en sıcak dönemi olarak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklandı. Artık Sibirya'da bile 38 dereceyi bulan sıcaklıkları görüyoruz. Geçmişte yine 10 yılda bir gerçekleşen kuraklıkların, artık 5-6 yılda bir yaşandığını gözlemliyoruz. Son 50 yılda; sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı. Önümüzdeki 26 yıl sıcaklıklarda artış; yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış bekleniyor. Yağışlar artık uzun yıllar ortalamasının altında gerçekleşiyor" dedi.
'SU KAYNAKLARININ YÜZDE 20 AZALMASINI BEKLİYORUZ'
Yağışların Türkiye genelinde yüzde 6, Marmara Bölgesi'nde ise yüzde 25 azaldığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:
"Hatay'da yüzde 55, Edirne ve Tekirdağ çevrelerinde yer yer yüzde 40'a varan azalma gözlemlendi. Gelecek öngörülerine bakacak olursak, hiç de iç açıcı olmayan bir tablo önümüze çıkıyor. 2030 yılına geldiğimizde, yani sadece 6 yıl sonra, nüfusumuzun yüzde 10 artmasını, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalmasını bekliyoruz. Su kullanımlarımız bu şekilde giderse, hiçbir fark oluşturamazsak ve iklim değişikliği etkileri de artarak devam ederse 6 yıl sonra toplam nüfusumuzun yüzde 49'u, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78'i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Dolayısıyla bu durumla yüzleşmemek için riski krize dönüşmeden yönetmemiz gerekir.
Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Dikkatinizi çekmek isterim; kullandığımız değil, kullanabileceğimiz kişi başı azami su miktarını ifade etmekte. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün."
'ULUSAL SU KURULU, SU ARZINA İLİŞKİN PLANLARI BELİRLEYECEK'
İklim değişikliğiyle mücadele için yapılan çalışmaları da anlatan Bakan Yumaklı, su yönetimi konusundaki karar alma mekanizmalarının üst düzey kurullar marifetiyle yürütüldüğünü vurgulayarak, "Bu anlayışın ülkemizde de hayata geçirilmesi maksadıyla benim başkanlığımda, suyla ilgili bütün Bakanlıkların bakan yardımcılarının üye olduğu üst düzeyde temsiliyeti olan Ulusal Su Kurulu teşekkül etti. Ulusal Su Kurulu; su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejileri oluşturacak. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin politikaları belirleyecek. Ulusal su planı, havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği ile ilgili planlar, içme ve kullanma suyu güvenliği planlarını onaylamak gibi yetkilere de olan sahip bir kurul olarak oluşturulmuştur. Bugün ilk toplantımızda, su kaynaklarımızı kalite ve miktar açısından güvence altına alacak Su Kanunu ve taşkın afetine karşı direncimizi yükseltecek Taşkın Kanunu ile ilgili gelinen aşamayı sunacağız. Daha sonra Havza Ölçekli Yönetim Planları ve havzalarımızda öne çıkan sorunlar ile Sakarya Nehir Havzası Yönetim Planı ve Marmara Havzası Taşkın Yönetim planlarının onaylanması hususlarını değerlendireceğiz. Son olarak, Bakanlığımızın nitrata hassas bölgelere ilişkin önerisi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yayılı kirlilikle mücadele konusundaki önerilerini değerlendirmeye alacağız" ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?