CANLI: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanıyor

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 50'ye yakın kişi gözaltına alındı. Mecidiyeköy'de toplanarak Taksim'e yürümek isteyen kişilere polis ekipleri müdahale etti.

Yayınlanma: 01.05.2022 - 08:55
CANLI: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanıyor
Abone Ol google-news

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bugün tüm yurtta zamlara, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 

Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde her sene olduğu gibi bu sene de sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Önlemler kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm bölge, bariyerlerle çevrilerek girişlere kapatıldı.

06.00 - İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs tedbirleri kapsamında alınan karar doğrultusunda, saat 06.00'dan itibaren Taksim Meydanı'na çıkan yollar kapatıldı. 

08.45-Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden "Hak-iş yürüyor mücadele büyüyor", "Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı", "İşte Hak-İş, İşte 1 Mayıs" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na geldi.  Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 1977'de yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan gruptakiler, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçerek buraya çelenk sundu.

Burada konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, birlik, mücadele ve dayanışma gününde Taksim'de olduklarını anlatarak, "Bu mekan bundan tam 45 yıl önce bir kaosun, bir katliamın, bir ihanetin olduğu yerdir. Birlik, mücadele ve dayanışma için bu alanı dolduran emekçiler ne yazık ki kirli bir organizasyonun ve komplonun kurbanı edilmişlerdir." dedi.

TAKSİM'E ÇIKMAK İSTEYENLERE GÖZALTI

09.12- Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) aktardığına göre Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi beş öğrenci ve Kafe – Bar Çalışanları Dayanışması’ndan üç işçi Taksim Meydanı’na yürürken gözaltına alındı. Toplumsal Özgürlük Partisi ve Halkevleri üyesi iki gruptan 12 kişiy ise Taksim’e çıkarken Elmadağ’da gözaltına alındı. ÇHD İstanbul Şube, Beşiktaş Akaretler'de Gençlik Komitesi üyesi 30'a yakın öğrencinin darbedilerek gözaltına alındığını duyurdu. 

BEŞİKTAŞ'TAN TAKSİM'E YÜRÜYEN HKP'LİLER GÖZALTINA ALINDI

09.50- Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Beşiktaş’ta toplanarak Taksim’e yürüyeceklerini duyurmuştu. Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda bir araya gelen HKP yöneticileri ve üyeleri yasaklanan Taksim’e yürümek istedi. 

POLİS İZİN VERMEDİ

HKP’lilerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Polis, HKP yöneticileri ve üyelerine müdahale etti. HKP’liler tek tek gözaltına alınırken arbede yaşandı. Gözaltına alınan 29 HKP üyesinden 4'ünün avukat olduğu bildirildi.

ŞİŞLİ'DE POLİSİN SERT MÜDAHALESİ

11.18- Mecidiyeköy'den Taksim'e yürümek isteyen kişilerin önü polis tarafından kesildi.

Taksim'e çıkmakta isteyen kişilere polis tarafından müdahale edilirken 22 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ADALAR BELEDİYESİ TEKNESİNE ENGEL

11.47- Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün de içinde bulunduğu yaklaşık 100 kişiyi taşıyan teknenin 1 Mayıs kutlama alanı olan Maltepe'deki iskeleye yanaşmasına polis engel oldu. Tekne yaklaşık 1 saat süreyle denizde bekledi. Bu durumu protesto eden CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat, denize atladı ve yüzerek kıyıya ulaştı.

İŞÇİDEN POLİSE: 'NE VURUYORSUN, OTURDUĞUN EVİ BEN YAPTIM'

Gazeteci Zeynep Kuray'ın kamerasına yansıyan görüntülerde; Şişli'de ablukaya alınan inşaat işçisi Mustafa Akyol polise, "Niye vuruyorsun ? Ben inşaat işçisiyim oturduğun evi ben yaptım, sana emir verenlerin oturduğu yeri de bugün yasaklanan Taksim'i de ben yaptım" diye sitem etti.

TAKSİM'DE PANKART AÇAN 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 

11.58- Beyoğlu Taksim Meydanı'nda bir binanın çatısına çıkıp pankart açan 2 TAYAD'lı eylemci slogan attı. Polisin kısa süre içinde müdahale ettiği eylemciler gözaltına alındı.

Polis binaya asılan pankartları kaldırdı.

ÇHD AÇIKLAMA YAPTI

Çağdaş Hukukçular Derneği'den (ÇHD) yapılan son bilgilendirmede, “Devrimci Hareket, Mücadele Birliği ve Devrimci Parti’den çok sayıda gözaltı var. Uğurcan Gün ile Halil Yakut isimli 2 kişi Taksim Meydan’ından gözaltına alındılar. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen İnşaat-İş ve Enerji-Sen işçileri gözaltına alındı. 9 işçi gözaltında.  Emeğin Gücü’nden 2 kişi de Cevahir önünden gözaltına alındı. Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri’nden toplam 26 kişinin gözaltına alındığı bilgisini aldık. Bu sırada çekim yapan Gazete Yolculuk  muhabiri Buse Söğütlü’nün de gözaltına alındığını öğrendik.  Cevahir AVM önünden, Emeğin Gücü ve Kataşsen üyesi 8 işçinin gözaltı bilgisi geldi. Sabah saatlerinden itbaren gözaltına alınanlar sağlık kontrolü için Bayrampaşa hastanesine götürülüyor. Avukat arkadaşlarımız, hastanede otobüs içinde müvekkillerimize işkence ve taciz uygulandığını bildirdi. Bir müvekkilin omzu çıkmış" denildi. 

Bilgilendirmede şunlar kaydedildi: 

"Meslektaşlarımızı hastaneye çağırıyoruz. Basından gördüğümüz HKP gözaltıları ile birlikte toplam yaklaşık gözaltı sayısının 130 olduğunu söyleyebiliriz. Gözaltıların büyük kısmının sağlık kontrolü ardından Vatan Emniyet'e getirilmesini bekliyoruz. Ancak öncesinde Bayrampaşa hastanesinde avukat desteğine ihtiyacımız var"

MALTEPE'DE TOPLANMA BAŞLADI

12:18- İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanacağı Maltepe miting alanında hazırlıklar devam ediyor. Mitinge katılacak gruplar alana girmeye başladı.

VALİLİK AÇIKLADI: 164 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valiliği, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyen toplam 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İstanbul’da '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir" denildi.

Ancak izinsiz grupların Taksim'e çıkmak istediği belirtilen açıklamada, "Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 kişi yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır" bilgileri yer aldı.

14.50 - Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen Umut-Sen üyelerine polis tarafından sert müdahalede bulunuldu. Müdahalenin ardından 24 kişi gözaltına alındı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler