Çanakkale'deki yangın kabusu 2'inci gününde: Onlarca yerleşim yeri boşaltıldı, binlerce kişi tahliye edildi

Çanakkale'de dün başlayan ve hızı saatte 60 kilometreyi bulan rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın ikinci günde de söndürülmezken çok sayıda yerleşim yeri boşaltıldı, binlerce kişi tahliye edildi. Müdahalelerin sürdüğü yangınla ilgili konuşan Bakan Yumaklı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerlemenin durduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 23.08.2023 - 08:43
Abone Ol google-news

Çanakkale'de dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını ikinci gününde de devam etti. Dün 9 köy boşaltılmış, çok sayıda kişi tahliye edilmiş ve karayolundaki ulaşımla boğazdaki gmi trafiği askıya alınmıştı.

Bugün de devam eden yangınlar nedeniyle Çanakkale Valiliği, Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyünün tedbir amacıyla boşaltılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 1500 hektarda etkili olan yangının ilerlermesinin durdurulduğunu açıkladı. 

YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: BİNLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele kapsamında, bölgedeki 9 köyde 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bölgeye Milli Savunma Bakanlığı ile AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, emniyet, jandarma, belediyeler ve özel idarelerden toplam 2 bin 659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 diğer araç ile iş makinesi sevk edildiğini belirtti.

Bölgedeki 9 köyde toplam 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiği bilgisini veren Yerlikaya, paylaşımında şunları kaydetti:

"Sarıcaeli Köyü Yaşlı Bakım Evinden 72 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK Yurduna yerleştirilmiştir. Çanakkale-Çan kara yolu tedbir amaçlı sivil araç trafiğine kapalıdır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır. Allah, ülkemizi ve milletimizi bütün afetlerden korusun. Geçmiş olsun."

BAKAN YUMAKLI: 4 HELİKOPTERİMİZ GÜN AĞARANA KADAR SORTİ YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınına sabah saatleri itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 helikopterle havadan müdahalenin sürdüğünü bildirdi.

Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki yangını söndürme çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Bakan Yumaklı, "Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteriyle havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiperane mücadelesi de aralıksız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

KOCA: YANGINDAN 83 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Twitter hesabından yaptığı son açıklamada, şu bilgileri paylaştı:

"Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

BAKAN YUMAKLI: DÜNE GÖRE DAHA AVANTAJLIYIZ

Son olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangına ilişkin son durumu açıkladı.

Düne göre daha iyi ve avantajlı bir durumda olunduğundan söz eden Bakan Yumaklı, "Hali hazırda 8 uçak 26 helikopter 693 arazöz ile mücadeleye devam ediyoruz. Bu uçaklardan bir tanesi Rusya'dan kiraladığımız uçak. 9 köy tahliye edildi" dedi.

1500 hektarlık alanın etkilendiğinin altını çizen Bakan Yumaklı, soğutma çalışmalarından sonra ayrıntılı bilgi verileceğini açıkladı. 

Çanakkale Boğazı da çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, "Hava araçları su alma işlemlerine devam ediyor. Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapalı" dedi.

Çanakkale'ye gelerek incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı, orman yangınının kontrol altına alınması için ekiplerin mücadeleye devam ettiğini dile getirdi.

'7 EV HASAR GÖRDÜ'

Tahliye edilen köylerden Ulupınar'da 3, Yağcılar'da da 4 evin hasar gördüğünü belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Tedbiren 9 köyde bazı önlemler alınmış ve 6 köy boşaltılmıştı. Akşam saatlerinde diğer 3 köy de boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı. Bu köylerden Ulupınar'da 3, Yağcılar'da da 4 ev şu ana kadar tespit edildiği şekliyle yangından hasar görmüş durumda. İhtimalen boşaltılmak üzere tedbir alınmış diğer 3 köy de yine akşam saatlerinde herhangi bir risk oluşmaması için boşaltıldı. Bu köyler de Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören. Ayrıca havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Gereken uyarılar yapıldı köy sakinlerine ancak köyün boşaltılmasıyla ilgili şu anda herhangi bir önlem alınmadı. Sarıcaeli köyüne yakın bir yaşlı bakımevi vardı. Burada 41 yaşlımız, Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirildi. Yine ayrıca bu bahsetmiş olduğum 9 köyden de 29 vatandaşımız Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirilmiş oldu. Talep edenler olursa diye yine Kredi Yurtlar Kurumunda ve diğer alanlarda yer ayrılmış vaziyette."

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA: YAYILMASI DURDURULDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yangınla ilgili yaptığı açıklamada, “Hızı 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar işimizi zorlaştırsa da yayılması durduruldu. İnşallah kısa sürede kontrol altına alacağız” dedi.

YANGIN NASIL ÇIKTI?

Yangının bir yerleşim yerinin yanındaki bir araziden çıktığını kaydeden Yumaklı, "Daha önce defalarca ifade ettik. Yangınların yüzde 90'ının da üzerinde bir oranda çıkış sebebi insan unsuru. Sizin gücünüz olabilir, devlet olarak imkanlarınız olabilir ancak 1500 hektarlık bir alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Sadece bunu bırakın o canlılarla beraber bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir ateşten, bir alevden kaynaklanabiliyor. O yüzden çok kıymetli vatandaşlarımıza buradan tekraren bir uyarıda bulunmuş olalım. Lütfen orman yangınına ya da herhangi bir yangına sebep olacak ateş ya da bir tarla temizliği ya da bir çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım" ifadelerini kullandı.

VALİLİK: BAZI YERLEŞİM YERLERİ DAHA BOŞALTILACAK

Çanakkale Valiliği, merkeze bağlı köylerdeki ormanlık alanlarda devam eden yangın nedeniyle, Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyünün tedbir amacıyla boşaltılacağını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, orman yangınını söndürme çalışmalarının havadan ve karadan devam ettiği belirtildi.

Çanakkale merkeze bağlı Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen, yangının rüzgarın da etkisiyle büyüme eğilimi gösterdiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü, tedbir amacıyla boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

BAKAN YUMAKLI'DAN YENİ AÇIKLAMA: KRİTİK SAATLER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, saat 14.30 sıralarında Çanakkale'deki büyük orman yangınında son duruma ilişkin bilgi verdi.

Yumaklı'nın açıklamaları şu şekilde:

* Yangının etrafını çevirdiğimizi söylemiştim. Şu anda onlardan bir tanesi ve en sonuncusundayız. Fevzi Çakmak köyüne yakın bir yangın da var ama orada sıkıntı görmüyoruz. Rüzgar hızının saatte 60 kilometreye ulaşacağını söylemiştim. Rüzgar hızı 60 kilometrenin üzerine de çıktı. O rüzgarın da hızıyla içinde bulunduğumuz alana kadar gelecek. Arkadaşlarımız onu karşılamak üzere büyük bir yığınak yaptı. 

* Hava araçları da konsantrasyonlarını buraya verdi. Buraya geldiği zaman enerjisinin düşmesini bekliyoruz. Arkadaşlarımız karşılayıp bundan sonrasında mümkün olduğu kadar başka yere sıçramaması için faaliyetlerde bulunacaklar. Ümit ediyorum 1-2 saat içinde burayla alakalı resmi de görmüş olacağız.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler