Esra Albayrak, hafız olan TÜRGEV öğrencilerine taç taktı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen "75 Günde Koro, Musiki Makamları, Mana-Mealle Hafızlık Programı"nı başarıyla tamamlayan hafızlara taç taktı.

Yayınlanma: 19.09.2023 - 11:06
Abone Ol google-news

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen '75 Günde Koro, Musiki Makamları ve Mana Mealle Hafızlık' programını başarıyla tamamlayanlara belgeleri, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde törenle takdim edildi. Törene; İstanbul Valisi Davut Gül, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Safa Koçoğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Fatmanur Altun, TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak katıldı. Kuran tilaveti ile başlayan törende konuşmaların ardından Hafızlık belgesi almaya hak kazanan öğrencilere belgeleri takdim edildi. Albayrak, hafız olan kız öğrencilere taç taktı.

Programda konuşma gerçekleştiren TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Fatmanur Altun, "Bin 400 yıllık İslam geleneğinin en nadide değerlerinden biri olan hafızlık, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Nüzul’ünden itibaren son derece uzun sayılabilecek bir süreye rağmen hiçbir tahribata uğramadan eksiksiz ve tam olarak elimizde olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Hafızlık geleneği Kur’an-ı Kerim’i bize kesintisiz bir şekilde ulaştırırken aslında bir eğitim metodolojisi olarak da tarih içerisinde ki yerini ve önemini korumuştur. Batıda ortaya çıkan hafıza sanatı, İslam dünyasında olduğu kadar kurumsal bir çerçeve kazanamasa da öncelikle dini bilgilerin akılda tutulması ve gelecek nesillere aktarılması için ortaya çıkmış daha sonraki asırlarda seküler düşünce insanları tarafından da içselleştirilmiş ve kullanılmıştır. İlk çağ filozoflarından Aristo, orta çağın meşhur ilahiyatçısı Thomas Aquinas, Rönesans ve Aydınlanmanın meşhur filozofları Descartes ve Leibniz, Ramus ve Bruno gibi isimlerin de hafıza sanatını öğrendiği ve icra ettiği bilinmektedir. Sözlü aktarım geleneği özellikle doğu toplumları için son derece anlamlı olmakla birlikte Peygamber efendimiz zamanında başlayan hafızlık geleneği, sözlü aktarımı ve bu çerçevede hafıza eğitimini Müslüman toplumlar için çok daha önemli bir konuma getirmiştir. Hafızlık eğitimi, hafıza eğitimi ile en değerli bilgilerin insan zihninde muhafaza altına alınması ve sonraki nesillere aktarılmasının en dikkat çekici örneği olarak 14 asırdır canlılığını korumaktadır. Bu açıdan bakıldığında İslam dünyasında hafızlık geleneğinin, kendisine yüklenen büyük anlam ve itibar çerçevesi içinde bin 400 yıldır kesintisiz olarak devam ediyor olması hem dinimizin ana kaynağına herhangi bir tahrifat olmaksızın erişebiliyor olmanın avantajını bizlere yaşatmakta hem de Müslümanların bilimsel düşünce yeteneklerine atıf yapmaktadır" dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler