İşçiler sokakta: “Artık yeter, geçinmek istiyoruz”

“Artık yeter; geçinmek istiyoruz” diyen işçiler, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çağrısıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda yapılacak miting için bir araya geldi.

Yayınlanma: 12.12.2021 - 13:59
İşçiler sokakta: “Artık yeter, geçinmek istiyoruz”
Abone Ol google-news

Maltepe Sahil Yolu’nda toplanan binlerce işçi, oluşturdukları yürüyüş kortejiyle yoğun güvenlik önlemleri altında miting alanına gelmeye başladı. İşçilerin mitingine Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Toplanan binlerce işçi, “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza”, “Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, Türkiye büyüyorsa hakkımızı istiyoruz”, “Vergide, gelirde adalet” pankartlarının açıldığı mitingde “Gelirde adalet, vergide adalet”, “Asgari değil, insanca yaşam”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “İnsanca bir yaşam, insanca bir ücret” sloganları attı.

'ASGARİ ÜCRET EN AZ NET 5200!'

Asgari ücretin net 5 bin 200 lira olmasını isteyen işçiler, İlkay Akkaya’nın da sahne aldığı mitingde “Yaşasın işçilerin onurlu mücadelesi” sloganı atarak müzik eşliğinde halay çekti.

‘KRİZİN YÜKÜNÜ İŞÇİLER TAŞIYOR’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçileri, gençleri, EYT’lileri, emek ve meslek örgütleri ve destek veren siyasi partileri selamlayarak başladığı konuşmasında “İşsizliğe, pahalılığa, yoksulluğa, zamlara ve faturalara artık yeter diyenler, borçla yaşamaktan sıkılanlar, patronundan daha fazla vergi ödemeye yeter diyenler, emeğine sahip çıkanlar bugün Kartal Meydanı’nda toplandı. Geçinemeyenler, barınamayanlar adına bu meydanı doldurduk hep beraber. 1 Ekim’den beri meydan meydan anlatıyoruz ekonomik krizin yükünü biz işçiler taşıyoruz. Her gece uykuya dalmadan bu kara kışı nasıl geçireceğiz diye düşünürken, her sabah gelen yeni zamlarla paramızın pul olduğunu görüyoruz. Ülkeyi yöneten beylere göre her şey yolunda. Biz enflasyon diyoruz, TÜİK enflasyon yüzde 21 diyor. Biz işsizlik diyoruz onlar diyorlar ki işsizlik azaldı ülkede. Biz geçinemiyoruz diyoruz onlar ekonomi şahlanıyor diyor” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİ SINIFININ AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN’

Hükümetin göz göre göre yalan söylediğini kaydeden Çerkezoğlu şöyle devam etti:

"Gerçekleri söylemeyince gerçekler yok olacak sanıyorlar. Gerçekler bu meydanda. Hakikatin meydanı burası. Dolarla mı maaş alıyorsunuz diyorlar.

İşçi sınıfının aklıyla, emekçilerin emeğiyle dalga geçmeyin. İşçi sınıfının alın teriyle dalga geçenler, tarih de sizi affetmez biz de affetmeyeceğiz. Biz Türkiye işçi sınıfıyız dolarla maaş almıyoruz evet. Biz sizin gibi para sayma makinelerinde dolar saymıyoruz. Biz sizin dolar garantili ödemelerle ihaleleri verdiğiniz üç beş müteahhitten birisi değiliz. Onlar zenginleştikçe biz her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Türk lirası değer kaybettikçe, ülkenin kaynaklarını ucuza kapatmaya gelen, her gün birisinin gelip öbürünün gittiği petrol şeyhleri kazanıyor. Paramız değer kaybettikçe biliyoruz ki bu ülke daha yoksul ve bağımlı hale geliyor. Ülkeyi yönetenler TL’nin her gün değer kaybetmesiyle övünüp bir de buna kurtuluş savaşı diyorlar. Lafı eğip bükmeden söyleyelim bunların kurtuluş savaşı dedikleri kendi koltuklarının kurtuluşudur. Biz de bu meydandan emeğimizin köleliğine karşı kurtuluş savaşını başlatıyoruz. Emeğimize, çocuklarımızın geleceğine hep birlikte sahip çıkıyoruz. Bu ülkenin işçi sınıfı bu ülke satılık değildir diyoruz. İşçi sınıfının merkezi İstanbul’dan haykırıyoruz. Kara kışa karşı işçilerin baharını getireceğiz. Bu ülkeye bir işçi baharı şart. Ülkemizin güzel günlerini hep birlikte getireceğiz. Adalet, eşitlik, özgürlük, demokrasi için ayağa kalkıyoruz işçi sınıfı olarak. Demokrasi işçinin ekmeğidir. ”

İşçiler, Çerkezoğlu’nun konuşmasına “Hükümet istifa” “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Bu ülke bu halk satılık değil” sloganları atarak destek verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler