Kartalkaya’da ‘kusurlu kim’ sorusu yine yanıtsız

Kartalkaya’da ‘kusurlu kim’ sorusu yine yanıtsız

14.03.2025 04:00:00
Güncellenme:
Sarp Sağkal
Takip Et:
Kartalkaya’da ‘kusurlu kim’ sorusu yine yanıtsız

Kartalkaya’daki otel yangını faciasını araştırmak için kurulan komisyon, önceki gün turizm ve otelcilik sektöründen temsilcileri dinledi. Ancak Kartalkaya’da ‘kusurlu kim’ sorusu yine yanıtsız kaldı.

Meclis’te bakanlıkları davet edilen bakanların oturumlarına katılmadığı Bolu Kartalkaya’da yaşanan otel yangını faciasını araştırmak için kurulan komisyon, önceki gün turizm ve otelcilik sektöründen temsilcileri dinledi. Sektör temsilcilerinin sunumundan sonra söz alan DEM Parti’li Ömer Faruk Hülakü “Kusurlu kurum sizce hangisi?” sorusunu yöneltti. Komisyonun AKP’li Başkanı Selami Altınok, bu soruya karşı “Cevap verebileceklerini düşünüyor musun?” dedi.

Altınok, gelen temsilciler sivil toplum kuruluşu üyeleri olduğu için bu sorunun sorulmasının haksızlık olacağını savundu. Hülakü’nün “Belki cevap verirler” sözüne karşın komisyonun bu oturumunda da “Kusurlu kim?” sorusuna yanıt bulunamadı. AKP’li Kadem Mete, otel üzerindeki denetleme tartışmaları sırasında “İtfaiyenin denetleme yetkisi yok. Başka bir kurum da yok. Turizm Bakanlığı geliyor, denetliyor ama sınıflandırma açısından denetleniyor. Makine Mühendisleri Odası geliyor, asansörü denetliyor” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET DENETLEYİCİ OLMALI’

Mete’nin görüşlerini paylaşmasından sonra konuşan Altınok ise “otel sahibinin de vicdan sahibi olması gerektiğini” söyledi. “İlla da birileri denetlemedi diye hiçbir şey yapmadan misafir ağırlanır mı ya? Allah’tan korkmak lazım” diyen Altınok “İşin özünde insan olmak var. Tabii ki devlet denetleyecek ama hepimizin kendi bir bekçimiz, vicdanımız var. İlla da polis veya jandarma falan bizi takip ediyor diye suç işlememezlik yapmıyoruz; değil mi? Yani Allah’tan korkuyoruz, vicdanımız var.

Yani Selami Altınok’un hukuka uyması lazım gelen husus sadece kanundan ve jandarmadan, polisten, hâkimden, savcıdan korkma değil, bir de Allah’tan korkup bir vicdan sahibi olmak lazım” ifadelerini kullandı. Bu sözlerden sonra söz alan Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı ise “Bu işi insanın aklına, vicdanına, ahlakına bırakamayız. Mutlaka devletin düzenleyici ve denetçi olması lazım” dedi.