MKS işçilerinin grevi sürüyor: Sendika hakkı için kararlı mücadele!
Kocaeli Çayırova’da faaliyet yürüten MKS Transformatör’de DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler, 2012 yılından bu yana sendika haklarının tanınması ve toplu sözleşme hakkı için mücadele ediyor.
Kocaeli Çayırova’da faaliyet yürüten MKS Transformatör’de DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler, 2012 yılından bu yana sendika haklarının tanınması ve toplu sözleşme hakkı için mücadele ediyor.
2012 yılında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenerek sendikalaşma mücadelesi veren MKS Transformatör işçileri, uzun süren yetki sürecinde işverenin baskı nedeniyle Özçelik-İş Sendikası’na üye olmak zorunda kaldıklarını aktardı.
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 2022 yılının son aylarında kesinleşmiş yetkiyi almasıyla birlikte işçiler, Özçelik-İş Sendikası’ndan istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldu. Söz konusu durumun ardından 30 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmalar üzerine greve başlayan işçiler bir haftadır fabrika önünde başlattığı grevi sürdürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu sürece ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu.
‘SÜRECİ UZATMAK İÇİN HER YOLU DENEDİLER’
Uzun yıllar boyunca MKS Transformatör’de sendikal faaliyetlerin engellendiğini kaydeden Serdaroğlu, “MKS uzun bir süreç içerisinde örgütlenme konusunda sorunlar yaşamış bir işyeri. Orada 2011 yılında ilk örgütlenme faaliyetlerini başlatmıştık. Çoğunluğu sağlamamıza karşın çeşitli itirazlarla süreç 5-6 yıl sürdü. Ancak bu süreçte işyerinde üyemiz kalmadı. Mahkeme lehimize karar çıkarmış olsa da prosedür gereği yetkimiz düştü. Daha sonra 2017’de işçilerin bize müracaat etmesiyle yeni bir örgütlenme süreci başladı. Yeniden çoğunluğu sağlayacak biçimde bir örgütlenme gerçekleştirdik. Ancak işveren tarafı süreci uzatmak için yetkisiz mahkemeye başvurdu. Bununla birlikte de 5 yıla yakın mahkeme süreci devam etti” dedi. Serdaroğlu, “Yaklaşık beş yıl süre sonucunda, bu süreç içerisinde Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası’nı fabrikaya davet ederek bizim üyelerimizi baskı ve tehditle istifa ettirerek Özçelik-İş Sendikası’na üye yaptılar ve taşeron bir şirket kurdular. Sendikanın kesinleşmiş yetkinin olmadığı yerlerde bu sendika üyelerinden aidat kesilmemesi gerektiği halde Özçelik-İş Sendikası zorla üye yaptığı bu işçilerden aidat adı altında ücret kesmiş” ifadelerini kullandı.
‘YILGINLIK YOK’
İşverenin sendikanın yetkisini tanımadığına vurgu yapan Serdaroğlu, “İşverenin hukuksuzlukları kapsamında birçok dava açtık. Greve başladığımız günden bu güne kadar işçilerde hiçbir yılgınlık yok. İşyerindeki kötü çalışma koşullarına, düşük ücret politikasına ve sendikasızlığa karşı işçilerin mücadelesi kararlılıkla sürüyor. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama