Bursa'nın 30 köyünde yetişiyor: İngiltere Düşesi Kate Middleton'un favorisi....

Bursa'nın 30 köyünde yetişiyor: İngiltere Düşesi Kate Middleton'un favorisi....

23.08.2025 16:50:00
Güncellenme:
İHA
Takip Et:
Bursa'nın 30 köyünde yetişiyor: İngiltere Düşesi Kate Middleton'un favorisi....

Bursa'nın AB'den coğrafi işaret tescilli Bursa siyahı incirinde hasat ve ihracat başladı. Dünyada sadece Bursa'nın 30 köyünde üretilen ve İngiltere Düşesi Kate Middleton'un hamilelik döneminde bulantılarına karşı kullanmasıyla Kraliçe İnciri olarak ün yapan siyah incirde 150-200 liralık kilogram fiyatı üreticinin beklentisini karşıladı. Önümüzdeki sene Japonya'da ihracata başlanacağı açıklandı.

Dünyanın en kaliteli inciri" olarak nitelendirilen, eşsiz lezzeti, dolgun dış görüntüsü ve aromasıyla en çok Avrupa ülkelerinden ilgi gören Bursa siyahı, geçen yıl 32 ülkeye gönderildi.
Bu yıl nisanda yaşanan zirai don nedeniyle birçok meyve gibi Bursa siyahı incir de zarar gördü. Bazı yerlerde rekolte kaybı ve kalite bozuklukları ortaya çıktı.
Bursa'nın Osmangazi, Gemlik, Mudanya ve Nilüfer ilçelerindeki 30 köyde üretilen Bursa'ya özgü siyah incirde çiftçiler, ihracatlık ürün için hasada başladı.
Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya, bu yıl don nedeniyle bazı bölgelerde rekolte eksikliği yaşandığını belirterek, zirai donun etkilemediği alanlarda ise verimin güzel olduğunu aktardı.