Gıda zehirlenmesi, bozulmuş ya da mikroorganizmalarla kontamine olmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Genellikle mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Hafif seyreden vakalarda, doğal yöntemlerle belirtileri hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak mümkündür. İşte, evde uygulanabilecek doğal çözümlerle gıda zehirlenmesinin etkilerini azaltmanın yolları...
1. BOL SIVI TÜKETİMİ
Gıda zehirlenmesiyle birlikte vücuttan ciddi miktarda sıvı ve elektrolit kaybı olur. Bu kaybı önlemek için bol su içmek şarttır. Ayrıca, ev yapımı tuz-şeker karışımı veya maden suyu gibi sıvılar da vücudu dengelemeye yardımcı olabilir.
2. ZENCEFİL
Zencefilin anti-enflamatuar ve mide yatıştırıcı özellikleri vardır. Taze zencefil dilimleriyle yapılan bitki çayı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri hafifletebilir.
3. YOĞURT
Probiyotik açısından zengin olan yoğurt, bağırsaktaki zararlı bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle sade ve katkısız yoğurt tercih edilmelidir.
4. ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi, sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürme özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine karşı etkili olabilir. Bir bardak suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi eklenip içilebilir.
5. NANE ÇAYI
Nane, sindirimi kolaylaştırıcı ve mide kaslarını rahatlatıcı etkiye sahiptir. Nane çayı tüketerek mide spazmlarını ve bulantıyı azaltmak mümkündür.
6. MUZ
Gıda zehirlenmesinin yol açtığı potasyum kaybını telafi etmek için muz oldukça faydalıdır. Ayrıca mideye nazik bir meyve olduğundan kolayca sindirilir.
7. SARIMSAK
Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, vücuttaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Çiğ olarak tüketilmesi veya yoğurtla birlikte alınması önerilir.
8. KARBONATLI SU
Karbonat, mide asidini nötralize edebilir ve mide yanmasını hafifletir. Bir bardak suya yarım çay kaşığı karbonat eklenerek tüketilebilir (günde bir defa yeterlidir).