‘Çiğ veya az pişmiş gıdalar en risklileri’
Son günlerde yaşanan zehirlenme olaylarının ardından dışarda yemeye karşı büyük bir tedirginlik oluştu. Uzman gıda mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, en çok hangi gıdaların bozulmaya açık olduklarını sıraladı.
Gıda zehirlenmeleri neden arttı? İşte en kritik hatalar
Türkiye’de art arda yaşanan gıda ve kimyasal kaynaklı zehirlenmeler endişeleri artırırken, uzmanlar hem tavuk ürünlerinde soğuk hava yanılgısına hem de yanlış kullanılan kimyasal ilaçlamaların ölümcül sonuçlarına karşı uyarıyor.
'Hafife alınmamalı'
Zehirlenme vakalarında dikkat çekici artış yaşanırken gıda kaynaklı başvurular öne çıktı. Uzmanlar ani bulantı, kusma ve bilinç değişikliği gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor. Doç. Dr. Ömerul Faruk Aydın, önemli uyarılarda bulundu.
Bu belirtiler varsa vakit kaybetmeyin!
Besin zehirlenmelerinde hastalık belirtilerinin 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabildiğini söyleyen Acil Tıp Uzmanı Dr. Ayşegül İşlek Yüksel, "Eğer gastrointestinal sistem semptomlarının yanı sıra bilinç bulanıklığı, çift görme, baş ağrısı, nöbet gibi nörolojik semptomlar varsa; ishal ve kusmanın yanı sıra nefes darlığı veya solunum güçlüğü çekiliyorsa; kanlı ishal varsa, ishal ile birlikte boyun sertliği ve ateş görülüyorsa, ölümcül konserve zehirlenmesi belirtileri varsa veya zehirlenme belirtileri 2 günden fazla devam ediyorsa vakit kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır" dedi.
O firma mühürlendi!
Ankara'da aynı yemekten yiyen 154 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılırken, yemek firması belediye ekiplerince mühürlendi.
Gözaltılar var!
Ankara'da gıda zehirlenmesi şüphesiyle 153 kişi hastanelere başvurdu. 103 kişi tedbir amacıyla hastanede tutuluyor, 4 şüpheli de gözaltına alındı.
Bir tonluk skandal! Viranşehir’de kaçak ve hijyensiz et baskını
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde zabıta ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerde, kaçak yollarla temin edildiği ve hijyen kurallarına aykırı olduğu tespit edilen 1 ton kırmızı et ele geçirildi.
Gıda zehirlenmesi şüphesi: 1 kişi öldü, 2 çocuğun durumu kritik!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde evde yedikleri tavuk yemeğinden sonra zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan üç çocuktan biri, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederken, diğer iki çocuğun da hayati tehlikesi sürüyor.
Öğrenciler zehirlenme şüphesiyle hastanelik oldu!
Tokat'ta Gaziosmanpaşa Ortaokulu’nda eğitim-öğretim gören 19 öğrenci, bir işletmeden sipariş ettikleri tavuk dürüm ve tatlıyı yemelerinin ardından rahatsızlanmaları üzerine hastaneye kaldırıldı.
Gıda Mühendisleri Odası: Gıda zehirlenmesi kader değildir
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, artan gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek amacıyla “Gıda zehirlenmesi kader değildir” başlıklı basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Başkan Ömer Ulaş Kırım, Kasım ayının ilk 3 haftasında 750’den fazla yurttaşın gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kaldığını aktararak, “Tüm bunların altında yatan temel neden, Gıda Güvenliği İlkelerine uyulmamasıdır” dedi.
Osmaniye'de 12 öğrenci, yedikleri pastadan zehirlendi
Osmaniye’deki Mustafa Özden Ortaokulu’nda dışarıdan alınan pastayı tüketen 12 öğrenci rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Zehirlenme şüphesiyle tedaviye alınan öğrencilerin durumlarının iyi olduğu belirtildi.
AKP’li isimden muhalefet vekillerine saygısızlık: ‘Yatmamış, uyumamışlar önerge doldurmuşlar’
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçe görüşmeleri görüşmelerinde verilen tüm önergeler reddedildi. AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, “Yatmamışlar, uyumamışlar önerge doldurmuşlar” dedi. CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale, AKP’li Güneş’e tepki göstererek “Biz burada gerçekten yasama faaliyeti yapmaya çalışıyoruz. Bu yasama faaliyetini yaparken de ‘Yememişler, içmemişler önerge vermemişler’ demek gayriciddi bir yaklaşımdır” dedi.
TTB'den artan gıda zehirlenmelerine karşı kritik uyarı!
Türk Tabipleri Birliği, gıda zehirlenmelerine ilişkin, "Artan toplu gıda zehirlenmeleri, yıllardır süregelen yanlış politikaların, kurumsal yetersizliklerin ve ekonomik baskıların bir sonucudur. Sağlıklı gıdaya erişim, teknik bir detay değil; halk sağlığının ve yaşam hakkının temel unsurudur. TTB olarak bilimsel, etik ve kamusal sorumluluğumuz gereği sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz." açıklamasını yaptı.
Bursa'da 23 öğrenci mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
Bursa'nın Orhangazi ilçesinde karın ağrısı ve mide bulantısı şikayeti bulunan 23 öğrenci tedavi altına alındı.
Şinitzel ve makarna yiyen 20 öğrenci hastaneye kaldırıldı!
Bursa'nın Orhangazi ilçesinde bir ortaokulda öğle yemeğinde dağıtılan şinitzel ve makarnayı yiyen 20 öğrenci, bir süre sonra mide bulantısı ve karın ağrısı şikâyetleriyle fenalaştı. Gıda zehirlenmesi şüphesi üzerine okula sağlık ekipleri sevk edilirken, öğrenciler ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
Sucuklu tost yiyen anne ile oğlu hastanelik oldu!
Diyarbakır'da zincir marketten aldığı sucukla tost yapıp, yedikten sonra rahatsızlanan F.A. (28) ile oğlu Ü.A. (12), hastaneye kaldırıldı.
Cezaevinde yemek sonrası rahatsızlanan hükümlü sayısı 266'ya çıktı
Sakarya'nın Ferizli ilçesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü’nde akşam yemeği sonrası rahatsızlanan hükümlü sayısı 266'ya yükseldi. Hastanelerde tedavisi süren 14 hükümlünün durumlarının iyi olduğu, 252 kişinin tedavilerinin ardından taburcu edildiği belirtildi.
Cezaevinde gıda zehirlenmesi: Yüzden fazla mahkum hastaneye kaldırıldı
Sakarya Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan 123 hükümlü, gıda zehirlenmesi şüphesiyle kentteki hastanelere kaldırıldı.
Zehirlenmelerde ‘skimpflasyon’ etkisi
Türkiye bir süredir tuhaf bir ekonomik iklimin içinde yaşıyor.
'Tüketici hem bilinçli hem şüpheci olmalı'
Uzman gıda mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, taklit-tağşiş vakalarının son yıllarda ciddi biçimde arttığını belirterek “Güvensiz gıda görünmez bir halk sağlığı tehdididir” uyarısında bulundu. Bayburtluoğlu, “Koku ve tatta farklı bir şey hissettiğiniz ürünü asla tüketmeyin. İnsanın duyu sisteminden daha akıllı bir denetleme sistemi yok” dedi.
Gaziantep'te 56 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı!
Gaziantep’te gıda zehirlenmesinden dolayı 56 kişi çeşitli hastanelere kaldırıldı.
AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
TBMM Genel Kurulu'nda İYİ Parti’nin gıda zehirlenmelerinin araştırılması amacıyla verdiği önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Öneri üzerine söz alan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, "Cezalar caydırıcı olmadığına göre, hiçbir markanın, otelin, okulun, yurdun, işletmenin değeri bir tek insanın canından kıymetli değildir” dedi.
Tavuk döner yedikten sonra hayatını kaybetti!
İstanbul Esenyurt'ta Eren Yılgın (13), işten dönen annesi tarafından evde ölü bulundu. Baba Salih Yılgın, "Zehirlenme ihtimali üzerinde duruluyor. 6-7 ay önce de 21 yaşındaki kızımı kaybettim. Kimseyi suçlayamam, adli tıp raporu çıkar ona göre cezası olan cezasını çekecek" dedi. Yılgın'ın akşam dışarıdan sipariş ederek yediği tavuk dönerden zehirlenmiş olabileceği şüphesi üzerine işyerinden numune alınarak mühürlendi.
Anne ve 3 çocuğu patates kızartmasından zehirlendi
Afyonkarahisar'da yedikleri patates kızartmasından zehirlendikleri iddiasıyla hastaneye kaldırılan anne ve 3 çocuğu tedavileri sonrası taburcu edildi.
Sağlığınızı tehdit eden yiyecekler: Gıda zehirlenmesine en çok sebep olan 10 gıda
Gıda zehirlenmeleri, hızlı ve etkili bir şekilde sağlığınızı tehdit edebilir. Peki, hangi yiyecekler risk taşır? İşte, gıda zehirlenmesine en çok sebep olan 10 gıda...
Gıda mühendisi en tehlikeli sokak yemeklerini anlattı!
Gıda mühendisi Tuğba Parıltı, son zehirlenme vakalarının ardından dışarıda tüketilen yiyecekler arasında en riskli olanların kumpir ve midye dolma olduğunu açıkladı; hijyen ve gıda güvenliği eğitimlerinin önemine dikkat çekti.
'Ölümler çok daha yaygın'
Artan enflasyon ve daralan alım gücü, Türkiye’de ucuz ve güvenli gıda bulmayı zorlaştırıyor. Son 10 günde Kayseri, Trabzon, Kastamonu ve Zonguldak’ta yaklaşık 200 kişi toplu zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu. Uzmanlar, sorunların ekonomik kriz, plansız tarım politikaları ve yetersiz denetimle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor.