Papatya ve melisa çaylarının yararları nelerdir? Papatya ve melisa çayları nasıl demlenir?

Günlük yaşam ritüelimizde ev, iş, aile derken aslında pek çok faktör bizi etkileyerek stres olmamıza sebep oluyor. En güzel vakitler olan akşam saatlerinde ise bitkilerin antidepresan özellikleri bizi bir miktarda da olsa rahatlatıp daha iyi ve kaliteli bir uyku sağlasa çok iyi olmaz mı? İşte stresi azaltan çaylar...

Yayınlanma: 31.03.2023 - 13:08
Papatya ve melisa çaylarının yararları nelerdir? Papatya ve melisa çayları nasıl demlenir?
Abone Ol google-news

Papatyanın lezzetli bir çay içeriği olmasının yanı sıra sağlığa birçok faydası vardır.  İnsanlık tarihinin en eski bitkilerinden biri olan papatyanın, pek çok sağlık sorununda tedavi edici özellik taşıdığı öne sürülüyor. Papatya çiçeklerinin toplanıp kurutulması ile elde edilen çay, vücuda sağladığı yararlarıyla biliniyor. Papatya çayı, kafein içermemesinden dolayı yeşil çay ve siyah çayın yerine tüketilebilecek bir içecek olarak düşünülüyor. Mevsim geçişlerinde kendini gösterebilen depresyon, halsizlik, vücut ağrıları, alerji belirtilerinin giderilmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

PAPATYA ÇAYININ YARARLARI

Kas gevşetici özelliği ile mide kaslarını rahatlatıp, şişkinlik ve hazımsızlık çekenler için birebirdir. Kendinizi aşırı gergin, uykusuz ve yorgun hissettiğinizde kaslarda gevşeme sağlayarak rahatlamış olacaksınız. Papatya çayından sonra rahat ve derin bir uykuya hazır olun.

Antiinflamatuar özellikler içerir 

Papatya çayı, anti-enflamatuar özellikler içerir ve papatya çayı içmenin iltihaplanma semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Artrit gibi kronik bir enflamatuar durumdan muzdaripseniz, papatya ağrıyı hafifletmeye ve sizi daha rahat hale getirmeye yardımcı olabilir. 

Soğuk algınlığı semptomlarını yatıştırır 

Bir fincan papatya çayı da soğuk algınlığı için harika bir bitkisel ilaçtır ! Araştırmalar, kendinizi kötü hissettiğinizde papatyanın soğuk algınlığı semptomlarını azaltmada faydalı olabileceğini göstermiştir . 

Kalbiniz için iyi 

Papatya, kalbiniz için iyi olan faydalı özellikler içerir. Papatyanın kalp-sağlıklı potansiyeli ile ilgili çalışmalar halen devam ederken, araştırmalar papatya çayı tüketmenin koroner kalp hastalığı gibi hastalıklardan muzdarip olanlar için yararlı olabileceğini düşündürmektedir. 

Sindirime yardımcı olur 

Zengin bir yemekten sonra bir bardak papatya çayı, sindirime yardımcı olur ve mide rahatsızlıklarını yatıştırır. Papatyanın asit reflü semptomlarını azalttığı, şişkinliği ve gazı önlediği ve genel gastrointestinal sağlığa katkıda bulunduğu gösterilmiştir. 

Uykuya iyi gelir 

Geceleri uykuya dalmakta sorun mu yaşıyorsunuz? Papatya çayı yüzyıllardır uyku ve rahatlama yardımcısı olarak kullanılmıştır. Papatya çayı, uyku getirmek için harika olan hafif bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. Uykuya daldıktan sonra papatya, dinlenmiş ve tazelenmiş olarak uyanmanız için uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olabilir. Papatyanın ayrıca depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunlarıyla ilişkili uyku kalitesi sorunlarına yardımcı olduğu da gösterilmiştir. 

Kaygıyı azaltır 

Bir fincan papatya çayı da stresi azaltmaya ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Papatya, rahatlatıcı özellikleriyle tanınır ve günün her saati için mükemmel olan yatıştırıcı, aromatik bir fincan çay yapar. Papatya aynı zamanda çok hafif bir yatıştırıcı olduğu için hem fiziksel hem de zihinsel olarak sakinleşmenize yardımcı olabilir. 

Boğaz ağrısını yatıştırır 

Çalışmalar, papatya çayının boğaz ağrısını yatıştırmaya ve ses kısıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bal aynı zamanda yatıştırıcı, antimikrobiyal özellikler içerdiğinden, bir fincan papatya çayına bir parça bal özellikle faydalıdır. 

Bağışıklık sisteminiz için iyidir 

Papatya içmek de bağışıklık sisteminiz için iyi olabilir. Papatyanın pek çok faydasına ilişkin araştırmalar devam ederken, son araştırmalar papatyanın hastalıkları önlemeye ve bağışıklık sisteminizi mükemmel durumda tutmaya yardımcı olabilecek antibakteriyel özellikler içerebileceğini gösteriyor. 

MELİSA ÇAYI

Avusturya da sindirim problemleri dahil safra, karaciğer ve sinir sistemi bozuklukların tedavisi ve semptomların hafifletilmesinde kullanılmaktadır. Melisadan farklı olarak limonlu melisa adında farklı bir cins bitkide bulunmaktadır, bu melisa ile karıştırılmamalıdır. Bunun melisadan farkı limon araması bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar limonlu melisa içeriğindeki maddeler sayesinde vücudu rahatlatıp, sinir sistemine etki ederek rahatlama sağladığı ve uykuya dalmayı kolaylaştırdığı görülmektedir.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler