Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır
dondurmaların içindeki koruyucular ve yapay tatlandırıcıların çocuklarda dikkat
eksikliği, davranış bozukluğu ve alerjik reaksiyonlar gibi istenmeyen sorunlara
neden olabildiğini belirtti
‘KATKI MADDELERİ VE KORUYUCULARA DİKKAT’
Market ve bakkallarda satılan hazır dondurmaların raf ömrünü
uzatmak ve kıvamını artırmak amacıyla birçok katkı maddesi içerdiğine dikkat
çeken Prof. Dr. Akgün, “Bu ürünlerde kullanılan koruyucular ve yapay
tatlandırıcılar çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı ve davranış
bozukluklarına sebep olabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara da yol açabilir.
Yapılan bilimsel çalışmalar da bu yönde sonuçlar ortaya koymuştur. Hazır dondurmalarda
süt yerine süt tozu ve doğal şeker yerine glikoz şurubu kullanılıyor. Yine
doğal şeker yerine glikoz şurubu kullanılıyor ve kıvam arttırıcı maddeler de
ekleniyor. Bunlar çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabiliyor”
diye konuştu.
‘GÜVENİLİR ÜRETİCİLERİN DONDURMALARINI TERCİH EDİN’
Ailelere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Akgün, şöyle
konuştu:
“Benim önerim, katkı maddesi içermeyen, güvenilir üreticilerin ürettiği dondurmaların tercih edilmesi yönünde. Bu tür dondurmalarda günlük süt ve doğal şeker kullanılır, koruyucu ve kıvam artırıcı maddeler bulunmaz. Lezzet açısından da çok daha iyi oluyor. İmkânı olan aileler evde de doğal malzemelerle dondurma yapabilir.
Hazır dondurmalardaki katkı
maddelerinin etkileri kümülatif yani birikici olabilir. Çocuklar neredeyse her
gün hazır dondurma tüketebiliyor. Bu da uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına
yol açabilir. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha bilinçli hareket etmeleri çok
önemli.”