Zorla yıkıma ipotek 2

10 Mart 2013 Pazar

Riskli yapıların ve riskli alanlardaki yapıların iyileştirme, tasfiye ve yenileme işlemleriyle ilgili 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu” tanıtmaya devam ediyoruz. Kanuna göre, yenilenecek binayı eğer müteahhit yapacaksa yıkım masrafları da müteahhide ait olacak. Eğer yıktırma işlemi bakanlık veya belediye tarafından yapılırsa; yıkım masrafları dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanacak. Ancak bunun sonucunda, masraf oranında ipotek işlemi yapılacak. Sonuçta, bina sahibi yıkımdan imtina ederse mülki amirler zorla yıktıracaklar ve masrafı fondan karşılayacaklar ve tapuya ipotek bildiriminde bulunacaklar. İşte yasadaki diğer düzenlemeler...
- Binamızı yıkmadan güçlendirebilir miyiz? Bunun için kredi imkânı var mı?
Bu binalar riskli alanlarda olmamak ve rezerv yapı alanı dışında olmak kaydıyla güçlendirilerek yararlanılması teknik olarak tespit edilmesi halinde güçlendirme yoluna gidilebilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca dönüşüm projeleri özel hesabından güçlendirme kredisi verilebilecek. Kredi isteyenler, bakanlığa başvurarak bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan kredi kullanabilecektir. 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli en fazla 50.000,00 TL güçlendirme kredisi desteği alınabilir.
- Riskli binaların yeniden yaptırılmasında bina sahiplerinin kredi alması avantajlı mı?
Riskli yapıların yıktırılması, yeniden yaptırılması ya da güçlendirilmesi için kullanılacak kredilerde faiz desteği sağlanır. Faiz desteği, güçlendirme ve konut yapım kredilerinde faizin yüzde 4, işyeri yapım kredilerinde yüzde 3 ile sınırlıdır. Buna göre; 10 faizin, yüzde 4’ünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 6’sını krediyi kullanan öder.
- Bina sahipleri kiraya çıkmak zorunda kalırlarsa?
Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanı içerisindeki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya idarece belirlenecek tarihe kadar, geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması halinde ise, aylık kira bedeli ödenecektir.
- Binalarda mal sahibi değil de kiracı oturuyorsa?
Kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, idarece belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilecektir.
- Mal sahiplerine başka bir yardım var mı?
Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine, konut, işyeri, arsa veya dönüşüm projeleri özel hesabından kredi veya konut sertifikası verilebilecek.
- Kiracılara da bu sertifikadan verilebilecek mi?
Bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere, konut, işyeri, arsa veya dönüşüm projeleri özel hesabından kredi veya konut sertifikası verilebilecek.
SÜRECEK

\n

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları