Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Küresel ısınmanın Türkiye’ye olası etkileri
Bu yazı bir belgesel çalışmadır, amacım ülkemizi bekleyen büyük tehlikeyi gündeme taşımak, var ise şayet, yetkilileri uyarmak.
1. 2017 yılında beklenmeyen hava olayları sonucu Türkiye’de iki milyar dolar hasar meydana geldi ve bu hasar her sene hızla artma potansiyeli taşımaktadır.
2. Ege ve İç Anadolu’da kuraklık görülecek ancak bu yılın yağışlı geçmesi barajların doluluk durumu kimseyi yanıltmasın. Örneğin İzmir’in suyunun yüzde 70’i Manisa’dan geliyor, bu da Manisa’da yeraltı su seviyesini 400 metre aşağıya düşürdü ve Manisa üretim ekonomisini çok kötü etkiledi.
3. Karadeniz bölgemizde yağışlar yüzde 10- 20 artacak, Akdeniz ve Ege’de yüzde 30 azalacak. Karadeniz bölgemiz küresel ısınmanın sonuçlarından en az ve hatta olumlu etkilenecek bir bölgemiz. (Küresel kuraklıktan en önce ve en ağır koşullarda etkilenecek olan Arap dünyasının büyük kitleler halinde Karadeniz bölgemize yerleşme taleplerini böyle değerlendirebiliriz.)
4. Ülkemizde kirli havanın 52 bin kişinin erken ölümüne sebep olduğu düşünülmektedir ki bu rakam ülkemizde trafik kazalarından yedi katı fazladır.
5. İklim değişiklikleri nedeni ile Trakya’da yaşanan beklenmeyen yağmurlar ayçiçeğinde köse hastalığına sebep olmuş, buğday ekim alanlarında çok ciddi daralmalar olmuştur. Küresel ısınma sonucu ülkeler gıdaya erişimde çok riskli günlere geldik. Başta buğday olmak üzere pek çok gıda ürünü stratejik ürün olacaktır ve hiçbir ülkeden tedarik etmemiz söz konusu olamayacaktır. Bu nedenlerle:
A. Türkiye kendi kendini besleyen ülke olmak zorundadır bunun için Türkiye’de ekilmeyen tüm alanlar ekime açılmalıdır.
B. Köylü üretici devlet tarafından korunmalıdır.
C. Kooperatifçilik yasası hemen çıkarılmalıdır.
D. GAP projesi ivedilikle tamamlanmalıdır.
6. Tüm dünyada beklenmeyen hava olayları uçuşlarda çok büyük aksamalara sebep olmaktadır. İstanbul Havaalanı’nda çok sıkıntılı günler yaşayabiliriz.
Zorunlu ders olsun
Milli Eğitim Bakanımızı uyarıyorum. “İklim değişikliği”nin başta ilkokullarımız olmak üzere ders olarak okutulmasını, üstelik zorunlu ders olarak okutulmasını öneriyorum. Dedeler, büyükanneler, siz 15-20 yıl sonra bu dünyada olmayabilirsiniz. Fakat torunlarınız iklimsel değişikliğin bedelini ödeyecek.
Bundan sonra aşırı hava olaylarına hazırlıklı olalım, çok daha sık hortumlarla, yıldırım düşmeleriyle, seraların yıkımıyla, ani sel baskınlarıyla veya aşırı kuraklıklarla karşı karşıya kalacağız. İşte o günlerde bu ülkenin tüm yöneticileri ulusal ittifakın önemine gerek duyarlar sanırım.
SON SÖZ: Tam bu yazımı tamamlamıştım ki Cumhuriyet gazetesinde benim görüşlerimi teyit eden bir haber ile karşılaştım. “İklim değişikliği en çok onları etkileyecek, ÇOCUKLARIN GELECEĞİ KARANLIK”
Sibel Bahçetepe’nin haberinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı’nın “İklim ve Çocuk” konulu uyarılarını anneler, babalar, büyükanneler, dedeler okumalı.
ORHAN AYBER
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!