Ah Bu Ana Muhalefet!

27 Ocak 2012 Cuma

 

Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zaman gazetesinin 25. kuruluş yıldönümünde basın özgürlüğüne de değindiği bir konuşma yaptı. Özetleyelim dediklerini:

(…) Hiç yüksünmeden, hiç gocunmadan ifade özgürlüğünün önünü açtık. Hiç kimsenin ifade özgürlüğünü engellemeyiz. Engellemek isteyenlere de müsaade etmeyiz. Sorunlar var ama kimse kusura bakmasın, bu sorunları biz üretmedik.

Ana muhalefet partisinin, bir kısım gazeteci ve yazarın dünyaya lanse ettiği olumsuz tabloyu Türkiye hak etmiyor. Kendi ülkesini şikâyet etmek ve bundan da haz duymak millet sevgisiyle uyuşmaz!(…)

***

Dün gazetelerimizde, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün, 179 ülkeye ilişkin Dünya Basın Özgürlüğü Göstergeleri de yer aldı.

Özgürlükte birinciliği alan Norveçi, Estonya ve Hollandanın izlediği açıklandı. Türkiye ise bu sıralamada benzeri askeri dönemlerde de görülmemiş büyüklükteki tutuklamalar, telefon dinlemeleri, tehditler gibi nedenlerle 148. sıradaydı.

Türkiyeden daha iyi konumda Gambiya, Kongo, Namibya, Tanzanya, Moritanya, Zimbabve, Etiyopya, Uganda geliyor. Bizden kötüler arasında ise Afganistan, Irak, Libya, Ruanda, Somali, Yemen, Mısır, Suriye bulunuyor.

Peki, Türkiyede basın özgürlüğü iyiye mi gidiyor? Aynı göstergelere göre Türkiye her yıl basamakları teker teker inmiyor, adeta tepetaklak dibe doğru yol alıyor.

Ters gidişin sorumluları ise Başbakan’a göre ana muhalefet partisi ile bir kısım gazeteci ve yazar idi! Tabii uluslararası basın örgütleri ana muhalefetin güdümünde oldukları için bu gibi şikâyetlere hemen kanıyorlardı!

***

Basın ve ifade özgürlüğü” kavramları ile “basının yanlışlarının” karıştırıldığını da belirtelim.

İstanbul Narkotik Polisi başarılı bir uygulama ile Vandan giren, PKKye silah olarak dönüşecek olan 21 milyon lira değerinde 355 kilo eroin ile yaklaşık 1.4 milyon liralık dövize el koydu.

Haberi izleyicilere aktaran TRT muhabiri sürekli olarak uyuşturucu sözcüğünü kullandı, ama bunun eroin mi, esrar, kokainmi, hap mı olduğunu bir türlü söylemedi.

Yine TRT muhabirleri, başkentte yüksek düzeydeki toplantıları sürekli olarak basına kapalı geçen sözcükleri ile aktarıyor. Dünyanın neresinde görülmüş bu tür görüşmelerin basına açık yapıldığı?

TRT haber sunucuları Fransadaki soykırım yasası hakkında haberleri okurken Cumhurbaşkanının yasayı şiddetle kınadığını, Başbakan’ın çok sert tepki gösterdiğini söylüyor. Tarafsız olması gereken haberci, öznel biçimde şiddetle kınadı, çok sert tepki gösterdi diyor da sonrasında ne oluyor?

‘Yüzsüz’lere ‘Yüz’ Fabrikası!

 

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, uluslararası başarılara imza atmayı sürdürüyor. Plastik ve Yeniden Yapılandırma Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan aynı anda iki önemli ameliyatı gerçekleştirdi.

Prof. Özkan bir ölüden aldıkları ile soyaddaşım Uğur Acara yüz ve Atilla Kavdıra da iki kol nakli gerçekleştirdi. Hastaların iyiye gittikleri bildiriliyor. Özkan ve yardımcılarını kutlar, Uğur ve Atillaya sağlıklı günler dilerim.

***

Bu olay; kendini tiyatroya adayan rahmetli meslektaşım Sermet Çağanın 1963te Ankara Sanat Tiyatrosunda sahnelenen Ayak Bacak Fabrikası oyununu anımsattı.

Sermet bir gazetede okuduğu tek sütunluk bir haberden yola çıkarak Ayak Bacak Fabrikası oyununu yazmıştı. Haberde, bir köy halkının kendilerine tohumluk olarak verilen ilaçlı buğdayları açlık nedeniyle yiyip sakat kaldıkları bildiriliyordu.

Buğday, tarih boyunca Anadolu halkı için oldum olası temel gıda ürünüdür. Anımsadığım kadarıyla oyunda ağaların tohumları çürütüp sonrasında siyasacıların da yardımıyla köylülerin üretim araçlarına dinsel istismarla el koydurmaları ve kötürüm bırakmaları anlatılıyordu. Sömürdükleri köylülerin sakatlıklarını gidermek için de ayak bacak fabrikası kurulacağı propagandasını yapıyorlardı.

Sermetin toplumcu gerçekçi akımın özelliklerini taşıyan, uluslararası ödüller kazanan, sonraları çeşitli kentlerimizde de sahnelenen bu trajikomik oyunu, Türk tiyatro yazarlığının önemli başyapıtlarından biri oldu.

***

Galiba bu gidişle Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ayak bacak fabrikasına dönüşecek!

Ancak Prof. Özkan ve arkadaşlarını ayak bacak ameliyatlarından daha çok yüz nakilleri istemleri uğraştıracak. Sermetin oyunundaki türden günümüzdeki nice yüzsüz siyasa ağasına Prof. Özkan bakalım doğru dürüst yüzleri nereden bulup yetiştirecek?

Türkçe ve İngilizcenin Cilvesi!

Bazı okurlarım Q, W, X harflerini neden kullanmadığımı soruyor! Kısaca, Türkçe ABECEde bu harfler yok

Örneğin İngilizler, Amerikalılar V ve Wharflerini değişik telaffuz ederler. V harfinin sesini alt dudağı ısırarak, W harfini de dudağı ısırmadan, üflercesine söyler. Türkçede biz, ister V”, ister W olsun ve deriz.

İngilizcede Ç, Ğ, Ö, Ş, Ü gibi harfler yok. Ö harfi olmadığı için adımı Ozgen Acar diye yazıp Azgın Akar diye telaffuz ederler. Adımın azgına dönüşmesi bir yana, genellikle rent-a-car (araba kiralama) tanımlaması ile karıştırıp bir araba kiralamaşirketi sanırlar!

Ben yine de şanslı sayılırım Geçenlerde Nev York Times gazetesinde Türkiyede basın özgürlüğü hakkında bir haber okudum. Gülmekten kendimi alamadım!

İki yıl birlikte çalıştığım sevgili meslektaşım Ahmet Şıkın soyadı gazetede çok değişik yazılmıştı. İngilizcede Ş olmadığı için soyadının ilk harfi S olmuştu. İngilizcede İ harfinin büyüğü, I nın da küçük harfi yoktur. Şık soyadı da S*k olmuştu!

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları