Olay Saptırılıyor!!

03 Ocak 2012 Salı

Yeni yıla acı dolu bir yazı ile başlamak gerçekten çok üzücü... Geçen hafta Şırnak Uluderede bir istihbarata dayalı olarak PKK teröristi sanısıyla savaş uçaklarının saldırısı ile 35 sivil kaçakçı öldürüldü. Olay hakkında hükümetten doğru dürüst bir açıklama yapılmadı. CHP ise yalnızca istihbaratı vereninpeşinde!

1974 Temmuzunda yanlış istihbarat sonucunda Kıbrıs harekâtı sırasında kendi uçaklarımız Kocatepe savaş gemisini batırdığında 54 askerimiz ölmüştü.

Gün geçmiyor ki Afganistanda Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütünün (KAAÖ) şemsiyesi altındaki Amerikan uçakları sivil Afganları öldürmesin. Libyada KAAÖ uçaklarının hava saldırılarında iki bine yakın siviliöldürdüğü haber ajanslarınca bildiriliyor.

Uludere olayı da PKK terörünün yoğun yaşandığı bir yöremiz. Elbette, savaşta bu tür olaylar ve yanlışlıklar olur, diyemeyiz. Aynı yörede Ağustosta Aktütün karakoluna baskın yapan PKKnin 17 askerimizi öldürmesini de anımsayalım.

İstihbaratı ister insansız uçaklar, ister ABD, ister MİT vermiş olsun; neredeyse bir askeri takım büyüklüğünde bir insan grubunun hayvanlar ile sınırdan giriş bildirimi doğrulanmıştır. Ancak, istihbaratı verenlerden, gecenin karanlığında gelenlerin terörist mi, sivil kaçakçı mı ayrımını yapmaları beklenebilir mi?

İnşallah olayın gerçek yüzü kısa sürede aydınlanır. Burada olayın üzerinde durulmayan yönlerine göz atmaya çalışacağız.

Katır başına 50 TL

Ölenler arasında 13-17 yaşlarında çocuklar da var. Onlar terörist mi kaçakçı mı? Bir seçim öncesi nabız yoklaması için Bitliste bir vatandaşla konuşuyordum. Şu yakınmasını unutamam:

Buralarda yatırım yok, fabrika yok, işsizlik çokİşsiz oğlum her gün kahvede kâğıt oynuyordu. Bir gün kahvedeyken bir arkadaşı dışarıya çağırdı. DöndüğündeBaba ben PKKye gidiyorum. Orada beni pilot yapacaklar!dedi ve çekti gitti. PKKnin kandırmacasını yutmuştu. Burada bir işi olsaydı gider miydi? Şu kadar terörist öldürüldü diye haberleri dinliyoruz. Öldürülen sivrisinek... Asıl bataklık kurutulmalı. Bunun için de burada yatırım yapılıp işsizlik önlenmeli.

Uludere olayında öldürülen gençler de sigara kaçakçılığı için gönüllü olmuşlar. Iraka gidilecek, katır başına 50 lira alınacak para kazanılacaktı. 13 yaşındaki Erkan Encünün babası Mehmetin sözleri Bitlisli babayı anımsattı: Tek çocuğumdu. İki gündür ısrar ediyordu.Baba ben de gideyim belki 100 lira kazanırım.Gitti…”

Kaçak PKK’yi besliyor!

 

SigaralarIraktan, İrandan, afyon-eroin İrandan getiriliyor. Mazot ise kamyonların ek depolarında Irak ve İrandan yurda sokuluyor. Sigara da, mazot da kaçak olmasına karşın Türkiyede yasal fiyattan ucuza satılıyor.

Erkan ve arkadaşlarına 50 lira ödeyen patronlar kimler? Peki, esas parayı kimler kazanıyor? Kazananlar bu parayı kimlerle paylaşıyor?

Türkiye, ABDnin baskısıyla haşhaş üretimini sınırladı, afyon üretimini devlet denetimine aldı. Türkiyeden artık yurtdışına afyon kaçırılmıyor. Afgan afyonu İran üzerinden Yüksekova ilçesinden PKK denetiminde girip yörede eroine dönüştürülüyor.

Gazetelerde polisin eğitilmiş köpeklerince bilmem kaç kilo eroin ele geçirildi haberlerini okumadığımız gün geçmiyor. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum! Son aylarda bu köpekler kaçak sigara da yakalamaya başladılar!

Eroin, sigara, mazot kaçakçılığını yaptıran patronların, kazandıklarından PKKye göz hakkı ve bazı sınır görevlilerine de göz yumma olarak pay verdikleri biliniyor.

1 Ocakta Hürriyet gazetesi bu işin tarifesi hakkında bazı rakamlar verdi. Gençlere sigara ve mazot kaçakçılığında katır başına 50 lira, PKKye tüm yükün değerinin yüzde 10u ödeniyormuş. Eğer kaçakçılık kamyon ve TIRla yapılmışsa çocukların parası aradan çıktığı için yüzde 20 oluyormuş.

Gazeteye göre, PKK bu yolla yılda 70 milyon dolar (yaklaşık 130 milyon lira) gelir sağlıyormuş. Böylece PKK, teröristlerini besliyor son model silahları satın alabiliyor. Sonrasında bu silahlarla Aktütün, Gediktepe, Hantepe saldırılarında Mehmetçikler şehit ediliyor, Türkiye Cumhuriyetinin bölünmesi yolunda kullanılıyor.

İnsanın değeri 7 paket sigara!

Sağlık Bakanlığınca başlatılan sigara ve alkollü içkikullanımını önleme çalışmalarına Maliye Bakanlığı vergi zammıyla destek çıktı. Böylece, sigara ve içki kullanımı azaltılmış olacaktı.

Ne oldu? İşini bilenler hemen sahte içki ürettiler. Bodrumda 3 Rus rehberi sahte içkiden öldü, 21 turist de zehirlendi. Bu ölümleri Bursa, Antalya ve İzmirdeki ölümler izledi.

1 Ocakta Sözcü gazetesi mali polisin yılbaşına hazırlanmış 1386 şişe sahte içki ele geçirdiğini duyurdu. Uluderedeki sivil kaçakçılar yerine kim bilir kaç sivil ölecekti? Bu ölümlerin sorumluları sahte içkiyi yapanlar mı, yoksa Maliye Bakanlığı mı?

Türkiyenin komşularında sigaranın paketi 3-3.5 lira arasında değişiyor. Türkiyede vergi zammından dolayı fiyatı 7 liraya çıktı. 12 Mayısta Şükrü Kızılot, Hürriyetteki köşesinde Sigarada Maliye kaybetti, kaçakçı kazandı başlığı altında bir yıl önceki iki yazısına, enflasyonun dört katı oranında yapılan ÖTV zammınaşu başlıklarla gönderme yapmıştı: Sigarada Dimyata giderken evdeki bulgurdan olunacak... Sigara kaçakçılığının dayanılmaz cazibesi...

21 Ocak 2010da Akşam gazetesinde şu uyarı vardı: Son zamla kaçak sigara artar, devletin 1 milyar dolar kaybı olur.

30 Mart 2010da Philip Morris Şirketinin açıklaması şöyle: Sigara tüketimi azalmadı, kaçak yüzde 20 arttı!”

Bu uyarılar AKP hükümetinin bir kulağından girdi, öteki kulağından çıktı... Depremde yaraları henüz sarılmayan Vanın Başkale ilçesindeki Gedikbaşı köyünde jandarma 31 Aralıkta İrandan getirilen 1 milyon 589 bin paket sigaraya el koydu.

1 Ocakta Hürriyetten bir başka haber: Polis ve jandarma, 2011in ilk on ayında 108 uygulamada 19 milyon paket kaçak sigara, 6.5 ton kaçak mazot ele geçirdi. Sigara ve mazot kaçakçılığı Türk ekonomisine yılda 1 milyar dolar (yaklaşık 1.9 milyar lira) zarar veriyor.

Türkiye, akaryakıt üzerindeki vergilerle litre başına en çok bedel ödeyen ülke... Böyle olunca mazot kaçakçılığı da alıp başını gidiyor. Ankara yakınlarında bile kaçak mazot satan benzin istasyonlarına rastlanıyor.

Sonuçta Uluderede 35 sivil kaçakçının öldürülmesi büyük olay oluyor! Bir paket sigara 7 lira. 13 yaşındaki sivil kaçakçı Erkan Encü bu işten 50 lira kazanacaktı. Türkçesi ile Erkan çocuğun yaşamının değeri 7 paket sigara kadardı! AKP, zammıyla vur deyince 35 kişiyi öldürmedi mi?

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları