Trump Dönemi…

24 Ocak 2017 Salı

“Dünyanın en zengin 400 kişisi” listesine 10 milyar dolarlık serveti ile giren, yıllık geliri 557 milyon dolar olan Donald John Trump, ABD’nin 45. başkanı olarak Beyaz Saray’a kuruldu. 1.91m boyundaki Trump (70), ABD’nin en yaşlı başkanı olarak seçildi.
2005’te evlendiği Slovenyalı 3. eşi Melania Trump 46 yaşında, 1.80m boyunda, eski bir model olup çıplak resimler de çektirmişti. Şimdilerde mücevher ve saat tasarımcılığı yapıyor. Başkan’ın biri Melenia’dan, 5 çocuğu var.

***

Trump, Nev York Times gazetesinde yayımlanan bir söyleşisinde “Ben Kürtlerin büyük hayranıyım” demişti. Soruyu soran gazetecinin “Ama Recep Tayyip Erdoğan değil, bu durumla nasıl baş edeceksiniz” diye sorunca şu yanıtı vermişti:
“İdeali, onların hepsini bir araya getirmek olur. Ama ben Kürt güçlerin büyük bir hayranıyım. Aynı zamanda, Türkiye’yle potansiyel olarak çok başarılı bir ilişkimizin olabileceğini düşünüyorum. Ve ikisini bir biçimde bir araya toplamak gerçekten harika olacaktır!”
15 Temmuz olayı hakkında, Erdoğan’ı övmüş, “Yaşananları tersine çevirebildiği için onu çok takdir ediyorum... Bazıları ‘darbe girişiminin’ tertip olduğunu söylüyor, ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum!” demişti.
Bir konuşmasında, “Ben Müslümanları seviyorum. Bence onlar harika insanlar!” demiş, ancak daha sonra “Müslümanların geçici olarak da olsa ABD’ye girişlerinin engellenmesi gerektiğini” söylemesi çeşitli tepkilere yol açmıştı.

***

Doğan Holding’in girişimiyle Şişli’de temeli atılan, 62 bin m2’lik alışveriş merkezi, işyerleri ve konutları barındıran, 39 ve 37 katlı 2 adet kuleden oluşan “Trump Tovers İstanbul’u” Erdoğan, 2012’de törenle açmıştı.
Trump’ın, İstanbul Trump Tovers’ın lisansından yılda 1-5 milyon dolar, Azerbaycan’daki Trump Hotel’den de 2.5 milyon dolar kazandığı bildiriliyor.
Trump’ın Müslümanlar aleyhinde konuşmasına tepki olarak Erdoğan, “Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım, oranın açılışını yaptım!” dedi.Trump’ın cuma günkü törenine, Türkiye’den resmen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, özel olarak Doğan ailesinden 5 kişi katıldı…

***

Trump, bakanlarını milyarder işadamları ile emekli generallerden seçti! Başkan yardımcılığına Indiana Valisi olan, sağ kolu Michael Richard “Mike” Pence’i getirdi. Pence, “küresel ısınmanın çevreci örgütlerin uydurduğu bir masal olduğunu” ileri sürüyor.
Dışişleri Bakanlığı’na enerji devi Ekskson Mobil yöneticisi Reks Tillerson’u oturttu. 40 yıldır enerji sektöründe çalışan Tillerson’a 2014’te, 20 yıllık dostu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Halk Kardeşliği Nişanı” vermişti.
Savunma Bakanlığı’na “Kuduz köpek” denilen, emekli General James Mattis’i seçti. Mattis, eski Başkan Barack Obama’yla İran konusunda fikir ayrılığı yaşadığı için emekliye ayrılmıştı. Afganistan ve Irak’ta Felluce’de 2004’teki kanlı çatışmaları yönetmiş, bir konuşmasında askerlere “Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli!” demişti.
Senatör Jeff Sessions’ı Adalet Bakanlığı’na atadı. Sessions Irak Savaşı’nı desteklemiş, Trump ise “korkunç ve aptalca bir iş” diye nitelemişti.
İç Güvenlik Bakanlığı’na emekli General John Kelly’i seçti. Kelly’den “yasadışı göçü acilen durdurması, sınır güvenliğini sağlaması” bekleniyor. Halktaki Kelly sevgisi, oğlunu 2010’da Afganistan’da kaybetmesinden kaynaklanıyor.
Ticaret Bakanlığı koltuğuna milyarder işadamı Vilbur Ross’u oturttu. Trump’ın seçim kampanyasına en fazla mali destek veren Ross’un net varlığının 2.9 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı görevini Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Tom Price’a verdi. Price, Obama’nın sağlık reformu olan “Obamacare” karşıtlığıyla tanınıyor. Trump, yeminden sonra ilk imzasını “Obamacare” yasasının iptalini öngören metne attı.

***

Vaşington ve Nev York’ta kadınların başı çektiği on binlerce insanın katıldığı Trump karşıtı gösterilerde, pop müziğin kraliçesi Madonna, Trump’a küfür etti. Gösterilere, Robert de Niro, Cher, Alec Baldvin, Sally Field ve daha birçok ünlü katıldı.
Almanya, Finlandiya, Avustralya, İtalya’da kadınlar tepki gösterileri düzenlerken, Avrupa’nın aşırı sağ parti yöneticileri Koblenz kentinde buluşarak Trump’ı desteklediklerini açıkladılar.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları