Yılmaz Şipal

'Toplumsal Genetiğin Özürlü Bir Geni'

08 Ağustos 2011 Pazartesi
\n

22 Temmuz günü Norveçtetoplu cinayetişlenmesi yazılı ve görsel basında büyük yankı uyandırdı.

\n

Cinayeti, Anders Breivik adındaki faşist bir Norveçlinin işlediği ve 93 kişinin öldüğü belirlendi.

\n

Bu toplu cinayet bütün dünyada çok büyük ilgi ve şaşkınlık yarattı. Olay günümüzde de gündemde olup tartışılmaktadır.

\n

Televizyonlarda gördüğüm ya da gazetelerde okuduğum bazı olaylar, bende çağrışımlar yapar. Bu çağrışımların uyarısı ile ben. Anılardan kalan küllerikarıştırırım. Küller arasında bulduklarım yeterli olmadığında başvuru kaynaklarına yönelir, aradıklarımı buralarda bulmaya çalışırım.

\n

Son günlerde, giderek artan ardı arkası kesilmeyen cinayetler bir kanser salgınıgibi toplumdan topluma, insandan insana bulaşmaya başlamış görünüyor.

\n

İnsanın iç dünyasında oturan en karanlık duygu, herkesten güçlü olma hırsıve öç almaduygusudur. Bu hırs ve bu duygu, sahibini yaşadığı toplumu yok etmek isteyen bir kanser hücresinedönüştürebilir.

\n

Adolf Hitler, herkesten daha güçlü olma hırsına ve öç alma duygusuna sahipti.

\n

Alman halkı da ona bu hırsını ve duygusunu kullanma şansını verdi. Gücü eline geçiren Hitler de bütün Avrupaya ölüm ve yıkım getirdi.

\n

2. Dünya Savaşı öncesi, Adolf HitlerAlmanyada, kendisini önce Führer (önder) olarak atayıp, sonra başbakan yapan Alman halkının toplumsal genetiğini 2. Dünya Savaşı süresince büyük ölçüde değiştirebilmiştir.

\n

Almanların bir bölümü, Nazi, SS ve Gestapoadını alarak örgütlenir ve bunların insanlık genleriyok edilir. Geriye kalan Alman halkının büyük kısmı da olanlar karşısında susmuş ve sessiz kalma genleriylebaş başa kalmıştır.

\n

Faşizmin ve diktatörlüklerin egemen olduğu toplumlarda baskıların yanında yer alanlar birerkanser hücresinedönüşür.

\n

Anılarımın küllerini karıştırırken bugün dünyanın en uygar ülkeleri arasında yer alan Norveçin, 2. Dünya Savaşında Alman halkının ve onları yönetip yönlendiren, Hitlerin yanında yer aldığını anımsadım.

\n

Alman halkının verdiği gücü eline geçiren Adolf Hitlerin, bütün Avrupaya ölüm ve yıkım getirdiğini herkes bilir.

\n

Bu yıkımda Norveç hükümeti ve onu onaylayan Norveç halkı da Hitleri onaylamış ve desteklemiştir.

\n

2. Dünya Savaşının getirdiği ölüm ve yıkımlar süresince (1940-1945) Norveçte, Norveç faşist partisi iktidardadır ve susma ve sessiz kalma haklarınıkullanan Norveç halkını da faşist partisi başkanı Vidkun Quisling, Norveç Başbakanı olarak yönetmektedir.

\n

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling kısaca Vidkun Quisling (18 Temmuz 1887 24 Ekim 1945 ) Norveçli politikacı ve Norveç faşist partisi genel başkanı. 1940 - 1945 arasında ülkesini işgal eden Almanlarla işbirliği yaptı. 1945 yılında vatana ihanet suçundan idam edildi.

\n

Başka bir devletin politikasına, felsefesine sempati duyan ve savaş durumunda saldırgan devlete katılarak ve işbirliği yaparak kendi ülkesi aleyhine çalışan kişi. Bu kavram, bir süre Norveçteki faşist partinin lideri olan ve 2. Dünya Savaşında Hitlerin ordularının ülkesini işgal etmesi sırasında Alman çıkarlarına hizmet eden bir hükümet kuran Vidkun Quislingin adından türemiştir (Kaynak: Vikipedi).

\n

Ben, Norveçteki bu toplu cinayetin sanığı Anders Breiviki, 1945-1950 yılları arasında Hitlerin yanında yer alan Norveç faşist partinin başkanı, Başbakan Vidkun Quislingin, Norveçin toplumsal genetiğinebıraktığı mirasın özürlü bir geniolarak görmekteyim.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları