Yılmaz Şipal

'Birleşmiş Milletler Holding Anonim Şirketi'

28 Kasım 2011 Pazartesi
\n

1939 yılında başlayan, büyük acıların çekildiği, milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği 2. Dünya Savaşı, 1945 yılında sona erer.

\n

Zaman yitirilmeden dünyanın yeniden yapılanması için çalışmalara başlanır ve 24 Ekim 1945te Birleşmiş Milletler örgütü kurulur.

\n

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir işbirliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslar arasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluşolarak tanıtılmaktadır. Uluslararası ilişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma Birleşmiş Milletler Antlaşması olmuş.

\n

Kurulduğu 1945 yılında 51 olan Birleşmiş Milletlerin üye sayısı günümüzde 192ye ulaşmış.

\n

Türkiye 24 Ekim 1945ten bu yana Birleşmiş Milletlerin en eski üyeleri arasında yer almakta.

\n

BMye, Libya 14 Aralık 1955te, Suriye 24 Ekim 1945te, Mısır 24 Ekim 1945te ve İran 24 Ekim 1945te üye olmuş durumda.

\n

Başvuru kaynaklarındaUluslararası ilişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşmaolduğu aktarılan Birleşmiş Milletler Antlaşmasının amacı, giriş bölümünde açıklanmaktadır:

\n

“(…) Bir insan yaşamı içinde iki kez insanlığa tarif olunmaz acılar getiren savaş felaketinden gelecek kuşakları korumaya, temel insan haklarına, insan kişiliğinin onur ve değerine, erkeklerle kadınların ve büyük uluslarla küçük ulusların hak eşitliğine olan inancımızı yeniden ilan etmeye, adaletin korunması ve antlaşmadan doğan yükümlülüklere saygı gösterilmesi için gerekli koşulları yaratmaya ve daha geniş bir özgürlük içinde daha iyi yaşama koşulları sağlamaya, sosyal bakımdan ilerlemeyi kolaylaştırmaya ve bu ereklere ulaşmak için hoşgörüyle davranmaya ve iyi komşuluk anlayışı içinde birbirimizle barışık yaşamaya, uluslararası barış ve güvenliği korumak için güçlerimizi birleştirmeye, ortak yarar dışında silahlı kuvvet kullanılmamasını sağlayacak ilkeleri kabul etmeye ve yöntemleri benimsemeye, tüm halkların ekonomik ve sosyal bakımdan ilerlemesini kolaylaştırmak için uluslararası kurumlardan yararlanmaya, istekli olarak, bu amaçları gerçekleştirmek için çaba harcamaya kara verdik. Buna uygun olarak hükümetlerimiz, San Francisco kentinde toplanan ve yetki belgeleri usulüne uygun görülen temsilcileri aracılığıyla işbu Birleşmiş Milletler Antlaşmasını kabul etmişler ve Birleşmiş Milletler adıyla anılacak bir uluslararası örgüt kurmuşlardır.

\n

192 üyeli Birleşmiş Milletlerin, günümüzde Ortadoğu için hazırladığı ve yürürlüğe de koyduğu eylem planları Birleşmiş Milletler örgütünün, Birleşmiş Milletler Holding Anonim Şirketine dönüştüğünün kanıtı görüntüsünü vermektedir.

\n

Birleşmiş Milletler Antlaşması da Birleşmiş Milletler Holding Anonim Şirketi Sözleşmesiolarak görünmekte.

\n

Holding sözcüğünü ise sözlükler şöylece tanımlamış:

\n

İktisadi gücün belli ellerde toplanması amacıyla hukuksal kişilik sahibi ve bağımsız olan şirketlerin hisselerini elde ederek bunları kontrol altına alan, bu şirketlerdeki yönetim kurulu üyeleri veya bu üyelerin seçilmelerini etkileyen kuruluş.” (Türk Dil Kurumu Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğü.)

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları