Yılmaz Şipal

'İnsan Pazarları'

12 Eylül 2011 Pazartesi
\n

Birleşmiş Milletler her yılın 23 Ağustos gününü, Köle Ticaretinin Yasaklanmasını Anma Günü, 2 Aralık gününü de Kölelikle Mücadele Günüolarak saptamış.

\n

Dünyada 18. yüzyılda köle ticaretine karşı tepkiler yoğunlaşınca,19 yüzyılda İngiltere ve ABDde köle ticaretinin kaldırılması için geniş çapta örgütlenmeler başlamış ve bu eylem sonucu 1833te İngiliz sömürgelerinde kalelik kaldırılmış.

\n

ABDde ise, köle ticaretikonusunda güney ve kuzey eyaletleri arasındaki anlaşmazlık iç savaşa dönüşmüş ve 1865te savaş kuzeylilerin zaferiyle sonuçlanınca, yapılan anayasa değişikliği ile ABD köleliği kaldırmış.

\n

19. yüzyılda kaldırılan köle pazarlarınınyerini bugün insan pazarlarıalmış durumda.

\n

Bugün dünyada, 400 yıl boyunca yapılan köle ticareti sırasında Afrikadan kaçırılmış olanlardan daha fazla köle olduğu varsayılmaktadır.

\n

ABD Dışişleri Bakanlığının 2011 yılıİnsan Ticareti RaporundaTürkiyenin insan ticaretinde, hem kaynak hem transit ülkeolduğu ve yeterli önlemin alınmadığı sorgulanıyor.

\n

Dünya çapında yaklaşık 27 milyon insan ticareti mağduru olduğunu açıklayan ABD Dışişleri, bu kişilerin yüz bine yakınının ABDde olduğunu da aktarıyor.

\n

Raporda:

\n

Türkiyede fuhşa zorlanma amaçlı insan ticareti mağdurlarının kadın ve çocuk ağırlıklı olduğu ve bunların eski Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa kökenli olduğu belirtilmiş...

\n

Fuhşa zorlananlar arasında Türk kadınların da olduğu, ayrıca, Türkmenistan, Tacikistan ve Moğolistandan erkek ve kadınların Türkiyede zorla çalıştırıldığı açıklanmış.

\n

Türkiye’de, uyuşturucu ticareti, fuhuş ve yankesiciliğe karışan çocukların, suç örgütlerine karşı savunmasız oldukları, bazı çocukların da zorunlu evlilik yoluyla insan ticaretinde bir eşya gibialınıp satıldığı da belirtilmiş.

\n

Raporda ayrıca:

\n

Türkiye içindeki insan ticaretini önlemek için ilgili düzenlemenin sonuçlandırılması ve yasalaştırılması,

\n

İnsan ticareti suçu işleyenlerin adli kovuşturmaya uğraması ve cezalandırılması,

\n

İnsan ticareti olaylarında çok sayıda beraat kararı alınması nedenlerinin araştırılması önerilmiş.

\n

Yazımızı bir haberle noktalayalım:

\n

İnsan kaçakçılığına rekor ceza

\n

GÜMÜLCİNE (AA) - Yunanistanda, insan tacirliği yapmak suçundan yargılanan 6 Türk, toplam 975 yıl hapis ve 4.1 milyon Avro para cezasına çarptırıldı.

\n

Tilos Adası yakınlarında eylül ayında 123 kaçak yolcu taşıyan yelkenli tekneyle yakalanan 5 Türk, önceki gün yargılandıkları Oniki Adalar Üç Hâkimli Ağır Ceza İstinaf Mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

\n

Bu Türklerden yaşları 26, 39 ve 44 olan üçü toplam 625 yıl 6 ay hapis ve her biri 631 bin Avro para cezasına mahkûm edildi. Aynı davada yargılanan ve insan tacirlerine yardımcı olmakla suçlanan 36 ve 43 yaşındaki diğer iki Türk, tecilli olmak üzere 12şer ay hapis cezasına mahkûm edildi. İsimleri açıklanmayan Türkler mahkeme kararına itiraz etti. Aynı mahkeme tarafından yargılanan başka bir Türk vatandaşı da 350 yıl hapis ve 3.5 milyon Avro para cezasına çarptırıldı. (Cumhuriyet 10 Temmuz 2011 sayfa 3)

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları