Cemre Yurtseven

Carter ruhu

05 Temmuz 2017 Çarşamba

Memphis Grizzlies’in veteran oyuncusu Vınce Carter 40 yaşına gelmesine rağmen basketbolu bırakmayacağını açıkladı. Serbest oyuncu durumdaki Carter ile ilgilenen birçok kulüp bulunuyor. 1998 yılında harika bir kolej kariyerinin ardından NBA draftına girme kararı alan Carter, henüz kolejdeyken bile basketbol severleri heyecanlandırmaya başlamıştı. Michael Jordan’ın basketbolu bırakmasının ardından özellikle seyirci bazında azalma görüldü. Tam da bunun üzerine Vınce Carter’ın gelişi ligi tekrardan ateşlemişti. 1998 draftında Golden State Warriors tarafından seçildikten sonra o gece Antawn Jamison karşılığında Toronto Raptors’a takas oldu. Daha çaylak sezonunda takıma gösterdiği liderlik ve yaptığı inanılmaz smaçlarla herkesi etkiledi. Hatta Jordan’ın veliahtı olarak gösterildi.2000 yılında All- Star smaç yarışmasında yaptığı estetik hareketlerle smaça farklı bir boyut kazandırdı.

Aynı yıl Olimpiyatlarda yaptığı Dunk of Dead (ölüm smacı) ile unutulmayan bir an yaşattı.Toronto ile ilerleyen yıllarda da aynı performansını sürdürdü. Takım ve şehirle o kadar bütünleşti ki taraftarlar ona‘Air Canada’ lakabını taktı. Ancak 2004-2005 sezonuna geldiğimizde Toronto Raptors’tan New Jersey Nets’e takas edildi. Amerikan basınına verdiği demeçlerle de Toronto Raptors taraftarlarını bir hayli üzdü. New Jersey kariyerinde de çok başarılı oldu. Jason Kıdd ile çok iyi bir ikili oldular. Takım içinde Kıdd, Carter’ın atletiğinden yararlanıp onu çok iyi bir şekilde işledi. Ancak Carter’ın başı sakatlıklardan kurtulmadı. Hem Raptors günlerinde hem de New Jersey forması giydiği sıralarda Bruce Bowen ile karşı karşıya geldikleri maçların birçoğunda günümüzde de bir sorun olarak devam eden, savunma oyuncusunun şutu atan oyuncunun düşeceğe yere ayaklarını koyarak kasıtlı sakatlama isteği. Bu durumun kasıtlı olup olmadığı tartışılsa da Bowen bunu Carter’a karşı birçok kez yaptı. Carter Raptors forması giydiği sırada Bruce Bowen tarafından sakatlandı. Bileğinin dönmesi sonu acılar içinde sahada kıvrandı.

Bu hareketi New Jersey forması giydiği sıralarda tekrar yaptığında Carter bu sefer Bowen’a saldırarak tepkisini ortaya koymuştu. O sakatlık Vınce Carter’ın kariyerini önemli ölçüde etkiledi. Eski hızı ve birebirlerdeki ısrarcı tavrını az da olsa yitirdi. New Jersey kariyerinde Jason Kidd ile çok iyi bir ikili oldular. Hatta Jason Kidd ile beraber 7 Nisan 2007 tarihinde Washington Wizards’a karşı beraber triple-double yaparak NBA tarihinde aynı takımda olup bu performansı yapabilen ikinci ekip oldular.( Michael Jordan-Scottie Pippen bu başarıya ulaşan diğer isimler) New Jersey kariyerinden sonra 2009 yılında Orlando Magic,2010’da Phoenix Suns, 2011’den 2014 yılına kadar ise Dallas Mavericks formalarını giydi. Bu takımlarda Roptors ve Nets kariyerlerine göre daha farklı görevler aldı. Ama her ne olursa olsun basketbola olan saygısı ve vazgeçmeyen ruhu ile herkesin saygısını kazandı. 40 yaşında olmasına rağmen hala oynama ve sorumluluk alma azmi ile yanıp tutuşması onun ne kadar saygıyı hak ettiğini bize gösteriyor. Onun jenerasyonundan NBA’de kalan sayılı oyuncu var. Carter ise bir şampiyonluk yüzüğü takmadan NBA’den ayrılmak istemiyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Carter ruhu 5 Temmuz 2017

Günün Köşe Yazıları