Plastik atıkların canlılarda yol açtığı bir hastalık tanımlandı
Bilim insanları, canlıların yuttuğu plastik atıkların yol açtığı yeni bir hastalığı tanımladı.
2017 verilerine göre atık plastiklerin yüzde79’luk bölümü, kendisini çöplükler veya doğada buluyor. Elbette ‘doğa’ altında yıllardır kirletilmesine tepki gösterilen okyanuslar da yer alıyor. Okyanusların kirlenmesi, yalnızca deniz yaşamını etkilemiyor.
KUŞLAR BUNDAN DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
Yakın zamanda yayımlanan yeni bir araştırma da bunun yeni bir kanıtı oldu. Bilim insanları, plastik atıkların deniz kuşlarında oluşturduğu zararı derinlemesine inceledi ve bunu bir hastalık olarak tanımladı: ‘Plasticosis’.
Plastik atıklar, kuşların organlarında fiziksel zarara yol açıyor:
Webtekno'nun da aktardığı gibi Journal of Hazardous Materials’ta yayımlanan araştırmaya göre deniz kuşları, plastik atık tüketmek nedeniyle ‘plasticosis’ adı verilen bir hastalığa muzdarip oluyor. Keskin uçlu plastik atıklar, kuşları doğrudan vücudunun içinden yaralıyor, organlarına zarar veriyor.
Bilim insanlarının yakından incelediği deniz kuşu türü ise pembe ayaklı yelkovanlar idi. Düzinelerce ölü kuşun midesinde yapılan incelemeler, plastiklerin verdiği zararı ortaya koydu:
Avustralya’ya yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta bulunan Lord Howe Adası’na yuva yapan bu kuş türü, her sonbahar döneminde ada kıyılarında normalden daha zayıf bir şekilde görülüyor. Kuşların pek çoğu hasta veya ölü olarak bulunabiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması