Antalya’nın Manavgat ilçesi denince akla ilk turizm geliyor. Ancak 64 kilometrelik sahil şeridi, şelalesi, tatil köyleri ile Türkiye turizminin en güçlü konumlarından Manavgat, zeytiniyle de iddialı.
YÖREYE HAS BEYLİK ZEYTİNİ
İlçede 2 milyon ağaçtan yılda ortalama 50 bin ton zeytin ve 10 bin ton zeytinyağı elde ediliyor. Bölgede 11 çeşit zeytin yetişiyor. Bunlar: Kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzanilla, arbekün, girit, gemlik, tavşan yüreği ve beylik zeytini. Yalnızca Manavgat’a özgü olan beylik zeytini; iri taneli, dolgun yapılı, hem sofralık hem de zeytinyağı üretiminde tercih edilen, yüksek yağ verimiyle öne çıkan bir tür olarak biliniyor. Bu zeytinden elde edilen yağ, aromatik ve kaliteli yapısıyla dikkat çekiyor. İlçedeki zeytinciliğin tarihçesi ise antik çağlara uzanıyor.
Cumhuriyet’e konuşan araştırmacı yazar Mahmut Öz, Saraçlı Köyü sınırları içerisinde kalan orekanda antik kentindeki arkeolojik çalışmalardan elde edilen verileri anımsattı.
Öz, “Kentin kuruluş tarihi hakkında kesin veri yok. Bölgenin yapısı ve buluntular kentin, Torosların antik kavmi Luvi medeniyetine kadar uzandığını gösteriyor. Kentin yakınındaki ‘Gölcük Ören’ bölgesi; Roma dönemi özelliği taşımakta. Coğrafyacı Strabon, ‘Homanadları’ anlattığı eserinde devletin başkentinin Suğla Gölü civarında olduğu, bağlı 40 kentin ise zeytinlikleri olan sahil bölgesine kadar uzandığını ifade etmekte. Bu, bize milattan önce Toros uygarlığının zeytin yetiştiriciliği yaptığını göstermektedir” dedi.
GEN KÜLTÜRÜ DEĞİŞMEDİ
Zeytinin yüzyıllardır bölgenin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Öz, “Zeytinlerin gen kültürü bugüne kadar değiştirilmeden korunmuştur. Bölgede tahminen bin yaşında bir anıt ağaç ve zeytin ağacı popülasyonu bulunmaktadır. Bunlar arasında 11 çeşit ırkı korunmuş zeytin bulunmuştur. Antik kentte ayrıca zeytin ezmede kullanılan silindirler ve değirmen taşları bölgede zeytin kaynağı olduğunu göstermektedir” diye konuştu.