Karşıyaka, güneşten 4 milyon 500 bin TL’lik elektrik üretti

Temiz enerji üreterek karbon salınımını azaltmak amacıyla 2021 yılında Güneş Enerji Santrali’nin (GES) kapasitesini 3 katına çıkaran Karşıyaka Belediyesi, son 8 ayda 4 milyon 500 bin TL değerinde elektrik üretimi gerçekleştirdi.

Yayınlanma: 06.10.2023 - 12:53
Karşıyaka, güneşten 4 milyon 500 bin TL’lik elektrik üretti
Abone Ol google-news

Türkiye’de ilk Güneş Enerji Santrali (GES) kuran belediye olan Karşıyaka, hem doğanın korunmasına hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. 2021 yılında GES’in kapasitesi toplam 1.634 kWp’e ulaştıran belediye 2022 yılında toplam elektrik tüketiminin yüzde 23’ünü, 2023 yılının 8 ayında yüzde 25’ini karşıladı. Yamanlar Dağı eteklerindeki santralde 2021 yılında 2 milyon 430 bin TL, 2022 yılında 4 milyon 460 bin TL, 2023 yılının ilk 8 ayında ise 4 milyon 500 bin TL değerinde elektrik üretilerek kuruma gelir sağlandı.

KARBON SALINIMI DÜŞÜYOR, DOĞA KORUNUYOR

Güneş Enerji Santrali’nde ürettiği enerji ile 2022 yılında toplamda 1.116,25 tC02 salınımını engelleyerek çevreye önemli bir katkı sağlayan Karşıyaka Belediyesi, 2030 yılına kadar kapasite artışını sürdürerek kendi elektrik ihtiyacının tamamı kadar enerji üreten bir belediye haline gelmeyi hedefliyor.

TUGAY: GELECEĞE YATIRIM YAPIYORUZ

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Yaşadığımız dönem hepimizin çok yoğun enerjiye ihtiyaç duyduğumuz bir dönem. Ama bu enerjiyi üretme yollarımızın iklim krizini büyütmeyecek artırmayacak yollar olması lazım. Bu temiz enerji ya da sürdürülebilir yöntemlerle enerji üretimini gerektiriyor. Biz de kentimizde, Karşıyaka’da öncelikli olarak enerjiyi verimli kullanmak, mümkün olduğunca enerji tüketimini düşürmek ama aynı zamanda da güneş enerjisi, rüzgar enerjisi hatta jeotermal ile temiz, yenilenebilir, sürdürülebilir enerji üretmek için çaba gösteriyor, bunun için yatırımlar yapıyoruz” dedi.

TEMİZ ENERJİYE TEŞVİK

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı 1,5 yıl önce revize ettiklerin belirten Başkan Tugay, “2030 yılına kadar belediyenin tüm enerji tüketimini güneş enerjisinden karşılayacak şekilde toplam 7 mW güce sahip bir güneş enerjisi santrali kurmak üzere planlarımızı yaptık. Bunları aşama aşama gerçekleştireceğiz. Toplumun enerjiyi verimli kullanması ile ilgili olarak da yaptığımız pek çok eğitim bilgilendirme faaliyeti var. Zaman zaman paneller düzenliyoruz. Yeşil site – yeşil apartman konsepti ile ilgili bir karar aldık. Elektrik ve su tüketiminde belirli oranlarda düşme sağlayan vatandaşlarımızın katı atık bedellerini onlara iade ediyoruz. Bunun gibi teşvik edici yöntemlerle insanların enerjiyi daha verimli daha az kullanmaları için çaba gösteriyoruz. Ama aynı zamanda bir taraftan da şehrimizde hem belediye hem de mümkünse diğer vatandaşlarımızın öncelikli olarak güneş enerjisini kullanarak yenilenebilir enerji üretim yöntemlerine yönelmelerini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler