Canlı | Rusya-Ukrayna krizinde son durum

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass Bölgesi’nde yer alan ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı Rusya tarafından resmen tanındı. İşte Rusya-Ukrayna krizindeki son gelişmeler...

Yayınlanma: 22.02.2022 - 02:53
Canlı | Rusya-Ukrayna krizinde son durum
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalaması dünya gündemine oturdu.  Putin yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ABD ve NATO’nun yanı sıra Ukrayna ve batılı ülkeleri de eleştirerek, Rusya’nın sürekli tehdit altında olduğunu öne sürdü. Peki, kim ne dedi? 

Rusya-Ukrayna krizinde 22 Şubat'ta öne çıkanlar gelişmeler şu şekilde:

23.22: ABD Başkanı Joe Biden, bugün yaptığı açıklamada "Rusya Ticaret ve Kalkınma Bankası’na ve bir askeri bankaya yaptırım uyguluyoruz. Rusya’nın devlet borcuyla ilgili olarak batıdan finansmanını durduruyoruz" dedi. Biden'a yanıt veren Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in Biden'ı 'izlemediğini, önemli işleri olduğunu' söyledi.

Biden'dan yaptırım açıklaması

22.32: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını "işgalin başlangıcı" olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

21.23: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, G7 Dışişleri Bakanlarının Rusya'ya karşı "güçlü ve koordineli bir yaptırım paketi" üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

20.40: Rusya Dışişleri Bakanlığı, çok yakın zamanda Ukrayna’daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini duyurdu.

Kremlin'den Türkiye açıklaması

20.19: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Rusya ile Türkiye arasındaki Ukrayna konusuyla ilgili görüş ayrılıkları Moskova ve Ankara'nın ilişkilerini sürdürmelerine engel değil" dedi.

Minsk anlaşmalarının artık geçerliliği yok

19.59: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Minsk anlaşmalarının artık geçerliliği yok. Donetsk ve Luhansk'ı tanıdık" dedi. Putin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Luhansk ve Donetsk’teki halkların iradesinin tanınması gerektiğini belirtti.

Yeni Rus güçlerinin Donbass’a girdi

19.48: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yeni Rus güçlerinin Donbass’a girdiğini ifade etti. Stoltenberg ayrıca Rusya’nın Ukrayna sınırlarında 150 binden daha fazla askeri olduğunu belirtti.

19.17: Rusya'da yasama sisteminin üst meclisi Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'daki 'barışı koruma' operasyonları için asker gönderme talebini oy birliğiyle kabul etti.

Putin: Bu ülkenin toprakları üçüncü ülkeler tarafından kullanılıyor

18.47: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'nın tüm yeni jeopolitik gerçekleri tanıdığını ifade ederek, “(Ukrayna) Bu ülkenin toprakları üçüncü ülkeler tarafından Rusya'ya karşı tehdit oluşturmak için kullanılıyor” dedi.

18.45: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova yönetiminin Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma kararına karşılık bunu destekleyen Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

17.19: Luhansk'ta bir asker hayatını kaybetti. Sputnik'in aktardığına göre, Ortak Ateşkesi Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’nde Lugansk Halk Cumhuriyeti temsilciliğinden yapılan açıklamada Ukrayna ordusunun saldırısı neticesinde bir Lugansk askerinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

17.17: Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine ilişkin kanun taslağı Ukrayna parlamentosunda sunuldu

17.09: Macaristan, Ukrayna'daki durum nedeniyle ülkenin doğu sınırına takviye birlik gönderecek

16.28: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıma kararı ele alındı.

16.04: NATO-Ukrayna Konseyi, bugün olağanüstü toplantı düzenleyecek

15.45: Donetsk’te patlama sesleri duyuldu. Rus basınının aktardığına göre, Donetsk’in merkezinde patlama sesleri duyuldu. Saldırılar sonucunda oluşan kayıplar konusunda resmi makamlardan bir bilgi paylaşılmadı.

15.14: Rusya'nın Londra Büyükelçisi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

15.06: Rusya Federasyon Konseyi Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri ile imzalanan anlaşmayı onayladı. Rusya Dışişleri: Donetsk ve Lugansk'ın tanınması, zor ancak tek olası adımdı

15.00: Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Putin, "Rusya, eski Sovyet ülkelerinin egemenliğini hep desteklemiştir; Ukrayna ile ilgili durum bir istisna" dedi.

14.34: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetin, Kuzey Akım 2'nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu duyurdu

14.06: Perinçek: Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin kuruluşunun tanınması Türkiye açısından son derece yerindedir

13.29:  Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Donetsk Halk Cumhuriyeti ile imzalanan dostluk, iş birliği ve yardımlaşma Anlaşması’nı onayladı. Donetsk ve Lugansk'la imzalanan iş birliği anlaşması ile, Rus ordusunu sınır ötesinde kullanmak için Rusya parlamentosunun üst kamarası olan Federasyon Konseyi'nin onayına gerek kalmıyor.

13.17: Ukrayna lideri Zelenskiy, Batı ülkelerinden 'Rusya'ya yaptırım uygulamalarını' istedi ve Moskova'yla diplomatik ilişkilerin kesilmesi olasılığının değerlendirildiğini açıkladı.

Erdoğan: Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz

13.02: Rusya ve Ukrayna arasındaki krize ilişkin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz" dedi.

13.01: Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararı sonrasında Rusya'nın Viyana Büyükelçisi'ni çağırdı

12.48: Rusya Dışişleri: Donetsk ve Lugansk ile imzalanan anlaşmalar 10 yıl süre için geçerli

12.39: Lugansk ve Donetsk’te Rusya’nın kararı kutlandı. Sputnik'in aktartığına göre, Putin’in Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınmasına ilişkin kararı imzalamasının ardından, bölge halkı sokaklara çıkıp kutlamalar yaptı.  Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Lugansk’ta Rusya’nı kararını kutlamak için gece saatlerinde araç konvoyu yapıldığı, insanların Rusya bayrağı sallayıp, "Rusya" diye bağırdıkları ve Rusça şarkılar söyledikleri görüldü.

12.25: AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Rusya ordusu, Donbas'a girdi.

11.44: İngiltere Başbakanı Boris Johnson Acil Durum Toplantısı (COBRA) sonrası açıklamalarında, Rusya'ya karşı derhal uluslararası yaptırım paketi devreye alınacağını ve yaptırımların Rusya'nın içinde bulunanları da kapsayacağını söyledi. Johnson yaptırımların bir dizi yaptırımın ilk halkasını oluşturduğunu ve Rusya'nın rasyonel olmayan yaklaşımı sürdüreceğini düşündüklerini ifade etti.

11.30: Donetsk: Ukrayna ordusu, 3 yerleşim birimine ateş açtı

11.19: Lugansk ve Donetsk parlamentoları, Rusya'yla imzalanan Dostluk ve İşbirliği Anlaşmaları'nı onayladı

11.04: Donetsk lideri Puşilin, 1995 ile 2004 yılları arasında doğanların silah altına alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı

10.38: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi AB dışişleri bakanlarının Rusya'nın Donetsk ve Lugansk kararı nedeniyle acil toplanacağını duyurdu

10.13: Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, iki Ukraynalı asker bir gecede bombalanarak öldürüldü, 12 asker de yaralandı.

07.59: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov Twitter hesabından açıklama yaptı. Reznikov, "Kremlin Donetsk ve Luhanks’ı tanımadı. Kremlin Ukrayna’ya karşı saldırganlığını kabul etti. Kendimize güveniyoruz ve sakiniz. Egemenliğimizi savunmaya hazırız ve muktediriz. Dünya buna sessiz kalamaz" dedi.

07.40: Reuters'ın bir ABD'li yetkiliden aktardığı habere göre, ABD ve müttefikleri bugün Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar duyuracak. 

06.09: Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukranya'nın bir "askeri macera"ya yakın olduğunu söyledi ve "Donbas'ta yeni bir katliama izin vermeye niyetimiz yok" dedi.

05.35: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusu konusunda adım atması üzerine daha önce başkent Kiev'den Liyv kentine çektikleri ABD diplomatlarını geçici süreliğine Polonya'ya çektiklerini açıkladı.

03.14: ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer, "Rusya'nın askeri eylemlerde bulunacağına eminiz. Mevcuttaki tüm işaretler diplomatik değil askeri adımları işaret ediyor. Eğer Rusya daha fazla askeri eylemde bulunursa, ne başkanlarla ne de dışişleri bakanlarıyla ABD-Rusya arasında diplomatik görüşmeler yapılabilir" açıklamasında bulundu.

Zelenskiy: Ukrayna'nın sınırları olduğu şekilde kalacak

03.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna'nın uluslararası sınırları, Rusya'nın açıklamalarını dikkate almadan olduğu şekilde kalacaktır" açıklamasını yaptı.

02.50: ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri görüştü.

02.46: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransa'nın çağrısıyla bu sabah "Ukrayna" gündemi ile toplanacak.

ABD resmen yaptırım uygulamaya başladı

02.23: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden'ın, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı iki bölge ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararnameyi imzaladığı" belirtildi.

02.15: Daha önce Kiev'den Lviv'e taşınan ABD Büyükelçiliği, Polonya'ya taşınacak.

Dışişleri Bakanlığı: 'Kabul edilemez buluyor ve reddediyoruz'

01.36: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararının ardından açıklama yaptı. Bakanlık, Rusya'nın kararının kabul edilemez olduğunu vurguladı ve sağduyu çağrısı yaptı.

00.55: Rusya Devlet Başkanı Putin, "Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararını onaylıyorum" dedi. Putin'in açıklamasının ardından rublede sert düşüş yaşanırken, petrol fiyatları ise arttı.

Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek

00.54: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, acil bir ulusa sesleniş hazırladığını ve sonrasındaki AB Konseyi Başkanı Michel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

Rus ordusu Donbass'a girdi

00.40: Reuters, Putin'in Ukrayna'nın doğusunda barış gücü operasyonu talimatı verdiğini duyurdu. Edinilen bilgiye göre Rus ordusu Donbass'a girdi.

04.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'nın yasadışı eylemlerine karşı ağır yaptırımlar uygulaması gerektiğini vurguladı.

05.00: Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıması üzerine acil toplandı.

05.20: ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, BM'de konuşuyor. Greenfield, Putin'in savaş için bahane ortaya koymaya çalıştığını söyledi.  Greenfield, "Rusya eğer saldırıya devam ederse, Hızlı ve çok sert bir yanıt ile karşılaşacak " dedi.

06.00: BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna'nın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler