Kuşak ve Yol’dan ikinci 10 yıl iddiası: Daha yeşil ve daha kurumsal
Kuşak ve Yol Forumu'nun üçüncüsü, 17–18 Ekim’de Çin’in başkenti Pekin’de toplandı. Kuşak Yol İnisiyatifi’nin 10. yılına rastlayan etkinlikte gelecek 10 yılın hedefleri belirlendi. Çin’in Başkenti Pekin’deki buluşmaya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de aralarında olduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile siyasetçiler, kanaat önderleri katılım gösterdi. Harici.com tr, ikinci 10 yılında, Kuşak ve Yol’un hangi rotayı takip edeceğini inceledi.
İkinci 10 yılda, yatırım çerçevesini büyük orada değiştirmeyi hedefleyen Çin yönetimi 8 maddelik bir planı dünya kamuoyuna ilan etti.
Harici’nin sorularını yanıtlayan ve Pekin’deki Kuşak ve Yol Forumu’na katılan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, yeni dönemde Kuşak ve Yolun yeşil dönüşüme ağırlık vereceğini kaydetti.
Suver ikinci on yılında Kuşak ve Yolun daha kurumsal bir yapıya kavuşarak bünyesinde bir sekreterya inşa edeceğini kaydetti. Pekin izlenimlerini aktaran Suver’e göre Kuşak ve Yol “Barış projesi” olarak tanımlanabilir.
Kuşak ve Yolun gelecek on yılda “daha kolektif daha iş birlikçi olacağını” dile getiren Suver, bu on yılın “daha büyük sorumluluklar yüklediğini” kaydetti.
Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıl dönümünde iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusundaki çalışmalarından dolayı Çin Halk Cumhuriyeti Dr. Akkan Suver’i "Altın Kalem" ile onurlandırmıştı.
"YATIRIMDAN ÇOK DAHA FAZLASI"
Küresel lojistik firmalarında 30 yıla yakın uzmanlık deneyimi bulunan ve şimdi Berlin’de yaşayan Dr. Uwe Behrens, Kuşak ve Yolu şöyle tanımlıyor:
“Kuşak ve Yol İnisiyatifi bir yatırım programından çok daha fazlasıdır. Altyapı inşa etmek ve altyapı yoluyla ülkeleri sanayileştirmek, enerji üsleri oluşturmak ve sanayileşme yoluyla, istihdam yaratarak refahı arttırmakla ilgilidir.”
1990 yılından itibaren Çin'de çeşitli lojistik şirketlerinde çalışmış, 27 yıl Çin'de yaşamış ve 2000 yılında Hindistan'daki bir Fransız ortak girişiminin yönetimini üstlenmiş olan lojistik uzmanı Dr. Uwe Behrens’e göre ise Çin, Kuşak ve Yol üzerinden hegemonya kurma arayışında değil.
Bu yöndeki eleştirileri doğru bulmayan Dr. Behrens “Ülkelerin iç işlerine karışılmıyor, sadece ticaret ortağı olmaları için ülkelerde belirli bir refahın gelişmesi isteniyor. Bu da elbette ABD'nin hegemonya kurma gayretinin tam zıddı niteliğinde” yorumunu yapıyor.
"BARIŞA HİZMET EDEBİLİR"
İstanbul Galata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özgür Çengel ise küresel anlamada Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin oynayabileceği barışçıl roller olduğu görüşünde.
Dünyanın kaçınılmaz bir şekilde küreselleşirken bir dizi meydan okumaların da bulunduğunu kaydeden Çengel, “Kuşak ve Yol’un küresel ticareti savunan bir proje olarak başarılı olduğu” görüşünü aktardı.
Özgür Çengel, “Savaşlar engellenebilir. Huzur ve istihdam ortamı ile güven tesis edilmesi gerekiyor. Kuşak ve Yol Girişimi de bunu destekleyen bir girişim” şeklinde yorumladı.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama