Son Dakika: Yazar Salman Rüşdi saldırıya uğradı

Son dakika gelişmesi... Hint asıllı İngiliz yazar ve romancı Salman Rüşdi, New York'taki bir etkinlik esnasında saldırıya uğradı. New York eyalet polisinden yapılan açıklamada, Rüşdi'nin boynundan bıçak darbesi aldığı bildirildi. Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle 1989 yılında tehdit edilmiş ve hakkında ölüm fetvası verilmişti.

Yayınlanma: 12.08.2022 - 19:30
Son Dakika: Yazar Salman Rüşdi saldırıya uğradı
Abone Ol google-news

'Şeytan Ayetleri' kitabıyla tanınan Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, New York'ta bir etkinliğe katıldı. Etkinlikte konuşma yaptığı sırada Rüşdi, bir kişinin bıçaklı veya yumruklu saldırısına uğradı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, New York Eyalet Polisi, gözaltına aldığı erkek bir şüphelinin Rüşdi'yi boynundan bıçakladığını duyurdu. Açıklamada bu kişinin sahneye koşarak Rüşdi'yi boynundan bıçakladığı belirtildi.

Helikopterle hastaneye kaldırılan Rüşdi'nin sağlık durumuna ilişkin şu an bir bilgi yok.

Booker ödüllü Rüşdi, geleneklerin ötesine geçerek İslam'ın temel kavramlarının modern çağa uyarlandığı bir reform süreci öngörüyordu.

Şeytan Ayetleri kitabı dine hakaret içerdiği iddia edildiği için Rüşdi yıllardır ölümle tehdit ediliyordu. En az dokuz yıl saklanarak yaşamak zorunda kalmıştı.

Rüşdi, saldırının gerçekleştiği sırada Chautauqua Enstitüsü'nde düzenlenen bir etkinlikte konuşmacıydı. Onunla birlikte sahnede olan diğer bir konuşmacı da başından yaralandı.

ÖLÜM FETVASI VERİLMİŞTİ

Dünyaca ünlü yazar, 'Şeytan Ayetleri' kitabı nedeniyle 1989 yılında tehdit edilmiş ve İran tarafından hakkında ölüm fetvası verilmişti.

Kitabın yayınlanmasından bir yıl sonra, İran'ın dini lideri Ayetullah Hümeyni, Rüşdi'nin idamını istemiş ve başına 3 milyon dolar ödül koymuştu.

AZİZ NESİN'İN ŞEYTAN AYETLERİ ÇEVİRİSİ

Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerine katılmak için gelen 33 sanatçı ve aydın, 2 otel çalışanı 2 Temmuz 1993’te gerici yobaz kalkışma sonucu Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmişti. Madımak Katliamı Türkiye'nin tarihine kara bir leke olarak geçti.

Madımak Katliamı'nda hedef gösterilen ünlü yazar Aziz Nesin, 26 Mayıs'ta Türkiye'de Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanan Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” romanının yayımlanmasını üstlendi. Kitabın bazı bölümleri Aydınlık gazetesinde yayımlandı.

Yurtiçinden ve yurtdışından gelen tepkiler üzerine Nesin bir yazı yazdı. Usta yazar bu yazısında Rüşdi’nin romanını yayımlamak istemesindeki amacının, yazarın davasına hizmet etmek ya da Türkiye’deki tutucuları kışkırtmak olmadığını belirtti. 

Her dönemde her fırsatta hedef gösterilen Aziz Nesin’e karşı bu olayların ardından linç kampanyası başlatıldı. Ağır hakaretler, iftiralar ve tehditler Nesin’i yıldırmadı. 

Madımak Katliamı'ndan günler önce Aziz Nesin'i hedef gösteren, kışkırtıcı hamleler başlamıştı. Nesin'in çevirdiği Şeytan Ayetleri kitabını gerekçe gösteren gerici ve yobazlar, yerel gazete sahipleri, Nesin'i hedef alarak, kaos ortamı yarattı. Aynı sene bu kitabı Türkçeye çeviren Aziz Nesin, Madımak Katliamı'ndan fiziki olarak kurtuldu ama malesef 38 can aramızdan ayrıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler