Alkolde yüksek vergiye ‘kaçak içki ’ uyarısı
Alkollü içki üreticileri sektördeki vergi artışlarının optimum seviyeyi geçtiği vurgulandı. İçkide yılda iki kere artan ÖTV’nin hedeflenen enflasyon oranında sadece mart ya da eylül ayında arttırılması önerisi geldi.
Yılbaşında içkiye gelen yüzde 47’lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı üreticileri isyan ettirdi. Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, yılbaşında 70’lik rakıya 80 lira vergi zammı geldiğini vurgulayarak, adil olmayan bu vergi sisteminin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kömür, “Artık vergi artışları optimum seviyeyi geçti. Yılbaşında vergi yüzde 47 zamlandı buna rağmen 70’lik rakıya yüzde 42 zam yapmışız. Kârdan ve artan maliyetlerden fedakarlık etmişiz. Ama bu sürdürülemez bir durum. Yılda iki kere ÖTV’ye zam yapan kanunu tartışmaya açmamız lazım. ÖTV senede bir kere ve mart ya da eylülde hedeflenen enflasyon oranında artsın, hatta 2-3 yıl hiç artmasın. Bütçede bu yıl için devlet alkollü içkilerden 26.3 milyar TL vergi geliri bekliyor. İçkide ÖTV yüzde 5 arttırılsa da bu oran yakalanabilir ” dedi.
ZAM KAÇAĞI ARTTIRIYOR
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu da (TGDF) hazırladığı 2023’e doğru Alkollü İçecek Sektörü raporunda her yıl ocak ve temmuz aylarında alkollü içkide yapılan ÖTV artışlarına son verilmesi gerektiğine dikkat çekerek ÖTV artışının senede bir kere ve hedeflenen enflasyon oranında yapılması gerektiğine işaret etti. Raporda alkollü içkiler üzerinden her fiyat artışının kaçak ekonomisine daha fazla geçişe neden olduğu vurgulanarak, “Fiyatlardaki artış enflasyonist etki yaratıyor. Bunun nedeni sadece nihai tüketicinin içki tüketmesi değil aynı zamanda turizm eğlence hayatı gibi sektörlerdeki yoğun tüketimin işletmelerin kârlılıklarını düşünerek gerçekleştirdiği zamlara dönüşmesidir. Otel oda fiyatlarından, düğün organizasyonu fiyatlarına kadar pek çok ürün ve hizmetin maliyet yapısı içinde içkinin payı olduğundan ÖTV güncellemeleri sonrasında enflasyonist etki dikkatle izlenmeli” denildi.
190 TL’Sİ VERGİ
Levent Kömür, online ortamda düzenlediği toplantıda 70’lik rakı fiyatının 190 liradan fazlasının vergiden oluştuğunu anlatarak, bu nedenle kaçak miktarının arttığını 7 milyon litre etil alkolün içki üretiminde kullanıldığını vurguladı. TGDF raporuna göre, son 5 yılda 3 milyon litre kaçak alkol yakalandı, devletin buradaki vergi kaybı ise 10 milyarlarca liraya çıkıyor. Kömür, kaçak içkinin halk sağlığını tehdit ettiğini bu alanda devletle birlikte çalışmaya hazır olduklarını anlatarak, kaçağın azalmasıyla kapasitelerinin küçük bir kısmını kullanan üreticilerin istihdam artışı da gerçekleştirebileceğini, tarımsal desteklerle maliyetin azaltılması ve vergi yükünün optimum noktada denge tutulması gerektiğini aktardı. Levent Kömür, 2021 rakamlarına göre iç piyasaya arz edilen içki miktarının yüzde 10 civarında artacağını ve pazarın 1 milyar litre civarında olacağını anlatarak, zam gelecek endişesiyle aralık ayında içki satışlarının arttığını da sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği