Reuters'ın anketi: Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?
Küresel faiz artışları ve mayıs ayında yüzde 73'ü aşan enflasyonun gelecek aylarda yükselişini sürdürmesinin beklenmesine rağmen Merkez Bankası'nın (TCMB) 23 Haziran toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.
Reuters anketine katılan 15 ekonomistin 14'ü haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde. Bir katılımcı ise politika faizinin yüzde 13'e indireleceği görüşünde.
Ekonomistlerin beklentileri 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor.
Ancak anketteki katılımcıların çoğu AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üretim ve ihracatı önceleyen ekonomi programı çerçevesinde düşük faiz kararlılığı nedeniyle faiz tepkisi verilmeyeceği beklentisini koruyor.
POLİTİKA FAZİNDE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR
Yıl sonu için tahmin veren toplam 9 katılımcının tamamı politika faizinin yüzde 14'te kalacağını öngörüyor.
Erdoğan geçtiğimiz hafta hükümetin faizleri yükseltmeyeceğini ve aksine daha da indireceğini söylemişti. Mevcut politikada hükümet üretimi, ihracatı ve istihdamı artıracak şekilde yatırımların düşük faizle özel sektör tarafından yapılması istiyor.
TCMB, faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yzüde 14'e çekmişti. O günden beri ise faizlerde değişiklik yapılmadı.
Gevşeme döngüsü geçen sene kur krizine ve enflasyonun sert yükselmesine sebep olurken, Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını daha da körüklemişti.
SON BEŞ TOPLANTIDA KARAR DEĞİŞMEDİ
TCMB enflasyondaki yükselişe rağmen son beş toplantısında politika faizini değiştirmedi. Banka liralaşma odağında bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinde olduğunu belirterek önümüzdeki dönem faiz kararlarına ilişkin bir sinyal vermiyor.
Bazı ekonomistler artık TCMB'nin kararlarının öngörülebilirliğindeki azalış sebebiyle son aylardaki PPK anketlerine katılmamayı seçiyor.
Geçen yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL'nin 2021'de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören TL, finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık