Aşure pişirmek artık lüks oldu!
Muharrem ayının gelmesiyle birlikte evlerde aşure tencereleri kaynamaya başladı. Ancak gıda ürünlerinin fiyatlarına gelen düzenli zamlar sonrası, aşure pişirmek de lüks haline geldi.
Enflasyonist ortam ve yüksek üretim maliyetleri gibi nedenlerle artan kuruyemiş fiyatları, aşurenin maliyetini de artırdı. Maliyet bu yıl 550-580 liraya ulaştı. Alım gücü hızla düşen yurttaş ise çareyi, aşure için gerekli malzemelerden bazılarını tencereye daha az koyarak ya da hiç koymayarak buldu.
Cumhuriyet’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Işıl Arslan, aşure için gerekli temel ve süsleme malzemelerinin yüzde 40-180 zamlandığını belirtti.
Arslan, “Tüm ürünlerden 250 gram konulduğu varsayıldığında aşure maliyeti 550-580 lirayı buluyor. Bu geçen sene 300-350 liraydı. Bir tencerede yaklaşık yüzde 80-85’lik maliyet artışı söz konusu” dedi.
Ayrıca sektörde hareketliliğin en fazla olduğu dönemlerin yılbaşı, bayramlar ve aşure ayı olduğunu belirten Arslan, fiyat artışları ile beraber son yıllarda hareketliliğin azaldığını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği