Kamuyu 22 yılda 'erittiler'

AKP iktidarında, 2002 yılından bu yana 1 milyona yakın kamu işçisinin ücreti de eridi.

Yayınlanma: 09.05.2024 - 04:00
Kamuyu 22 yılda 'erittiler'
Abone Ol google-news

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü 2023 yılında iktidar ile Türk-İş ve Hak-İş arasında imzalandı. Bu sözleşme ile düşük ücretler önce brüt 15 bin liraya çekildi. Sonra ilk 6 ay için yüzde 45 zam yapıldı. Brüt ücret yaklaşık 22 bin lira oldu. İkinci altı ay ücretlere yüzde 15 zam yapıldı. Bu yıl ise kamu işçileri ilk altı ay yüzde 10, ikinci altı ay da yüzde 10 zam alıyor. Çerçeve sözleşmeler iki yıllık imzalanıyor. Bu kapsamda yeni sözleşme de gelecek yıl imzalanacak. O zamana kadar sözleşmedeki yüzdelik artışlar ve enflasyon farkları dışında başka zam yok. Buna karşın artan enflasyon kamu sözleşmesini de vurdu. Ücretler eridi. 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Çalışma Meclisi toplantısında 20 yıllık kamu işçisinin asgari ücretin bir tık üzerinde ücret aldığına dikkat çekerek, “Kamu sözleşmesi bir yıl içerisinde yerle bir oldu” demişti. Kamu işçisinin ücretlerindeki erime Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verilerine de yansıdı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında net asgari ücret 184.3 liraydı. Buna karşın ortalama kamu işçisi ücreti bin 12 liraydı. 2002 yılında ortalama kamu işçisi ücreti neredeyse asgari ücretin 6 katıydı. Bugün ise net asgari ücret 17 bin 2 lira. Ortalama kamu işçisi ücreti ise 33 bin 100 lira. Ortalama kamu işçisi ücreti asgari ücretin iki katından bile az. 

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik de bu duruma dikkat çekerek, kamu işçilerinin ek zam beklediklerine işaret etti. Çelik, şöyle dedi: “750 bin kamu işçisinin ücretleri TÜİK’in resmi enflasyon oranına göre eridi. Kamu işçisi ücretleri 25-33 bin TL arasında kaldı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre 2002’de asgari ücretin 5 katı civarında olan kamu işçisi ücretleri 2024’te asgari ücretin iki katının altına düştü. Yeni toplu sözleşme imzalanmasına ise daha 1.5 yıllık bir süre var ve bu süre boyunca işçileri, aileleri çok zor günler bekliyor. Kamu işçileri seyyanen ek zam bekliyor.  Kamu toplu iş sözleşmelerinin muhatabı ve tarafı konfederasyon ve sendikalar bu konuda sessiz kalmamalı ve hükümete ek zam için baskı yapmalıdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler