Ocak ayı enflasyon beklentisi: TÜİK ne zaman açıklayacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan ocak ayı enflasyon kararı öncesinde, piyasaların beklentisi sorgulanmaya başladı. Aralık ayında enflasyon yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 olmuştu. İTO'ya göre Ocak ayında tüketici fiyatları İstanbul'da yüzde 79.68 arttı. Peki, enflasyon ne zaman açıklanacak?

Yayınlanma: 03.02.2023 - 07:00
Ocak ayı enflasyon beklentisi: TÜİK ne zaman açıklayacak?
Abone Ol google-news

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan ocak ayı enflasyon kararı öncesinde, piyasaların beklentisi sorgulanmaya başladı. 

İSTANBUL’UN ENFLASYONU OCAKTA YÜZDE 79,68 OLDU

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2023 Ocak ayına ilişkin İstanbul’un enflasyonunu dün açıkladı.

Buna göre, İstanbul'un ocak ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 79,68 oldu. Yıllık enflasyon üçüncü ayında da gerilerken, aylık bazda ise sert yükseliş dikkat çekti. 2022 Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 2,94 artan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, 2023 Ocak'ta yüzde 5,94 yükseldi.

OCAK ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye İstatistik Kurumu'ndan önce ocak ayı enflasyon verilerini bugün saat 09.30 civarı yayımlayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ise yine bugün saat 10.00'da açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ NE KADAR?

Yılbaşında toplu taşımadan, ekmeğe bir çok ürüne uygulanan zamlarla aylık enflasyon yüzde 3.8 ile Ocak ayında da yüksek seyretmeye devam etmesi, yıllık TÜFE’nin ise baz etkisiyle sert bir düşüş kaydederek yüzde 53.50 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters’ın 13 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, yıllık enflasyonun ise 2023’ün sonunda Merkez Bankası’nın (TCMB) tahminlerinin neredeyse iki katı olan yüzde 41 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Reuters anketinde Ocak’ta yıllık enflasyon tahminleri yüzde 51.2 ila yüzde 56.65 arasında bulunurken, aylık tahminler ise yüzde 2.30 ila yüzde 5.95 aralığında şekilleniyor. Yılsonu tahminleri ise yüzde 30 ve yüzde 48 aralığında seyrediyor.

Ekonomistler, aylık enflasyondaki sert yükselişin sebebinin yılbaşında ulaşım, sigara, otomobil, ilaç, ekmek gibi birçok ürüne ve hizmete gelen zamlar olduğu görüşünde. Yılsonu tahminleri ise şu anda ekonomi yönetiminin öngördüğü seviyelerin çok üstüne bulunuyor.

Merkez Bankası Başkan Şahap Kavcıoğlu, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında yüksek fiyat artışları için zemin kalmadığı görüşünü belirterek, enflasyonun yılsonunda yüzde 22.3 seviyesine geleceği tahminini korumuştu. TÜFE, 2021 yılının sonundaki kur krizinin ardından ekim ayında 24 yılın zirvesi olan 85.51yüzde seviyesine yükseldikten sonra Kasım ayında yıllık bazda Mayıs 2021’den beri ilk kez bir önceki aya göre düşüş göstermişti. Aralık’ta baz etkisiyle yüzde 64.27 seviyesine sert gerileyen yıllık enflasyonun bu düşüşünün ocak ayında da devam etmesi bekleniyor.

Reuters’ın enflasyon konusundaki güncel analizinde seçim döneminde enflasyonun ekonomi yönetimi tarafından yüzde 40 civarında öngörüldüğüne dikkat çekilmişti. Aynı haberde hesaplamalarına başvurduğu dört ekonomist de mayıs yıllık enflasyonu TL’de yeni değer kaybı olmaz ise yüzde 35 - 43 aralığında tahmin etmişti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler