Son Dakika: Hisse geri alımlarında stopaj sıfırlandı

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan düzenlemeyle hisse geri alımlarında stopaj sıfırlandı.

Yayınlanma: 14.02.2023 - 15:50
Son Dakika: Hisse geri alımlarında stopaj sıfırlandı
Abone Ol google-news

Borsaya destek kapsamında gündeme gelen hisse geri alımlarına yönelik vergi muafiyeti Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre tam mükellef şirketlerin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kâr payı sayılan tutarlar üzerinden yüzde 0 oranında tevkifat yapılacak.

Daha önce bu oran yüzde 15 seviyesindeydi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin depremin ardından işlemleri durdurulan borsa ile ilgili, kurumların hisse geri alımlarında stopajın sıfırlanması için talimat verdiği belirtilmişti.

SPK DA TEDBİRLER AÇIKLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da depremin etkilerini telafi etmek amacıyla bir dizi tedbir açıkladı.

SPK tarafından yapılan açıklamaya göre yürürlükte bir geri alım programı olup olmadığına bakılmaksızın payları borsada işlem gören ortaklıkların ve bunların bağlı ortaklıklarının pay geri alım işlemlerinin kolaylaştırılmasını ve yatırımcıların korunmasını teminen yapılacak ikinci bir duyuruya kadar; payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların, genel kurul kararı aranmaksızın, yapılacak ilk genel kurulda ortakların bilgisine sunulmak üzere, yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabileceğine, yönetim kurulu kararında geri alımın amacına, geri alım programının öngörülen azami süresi, alınacak azami pay adedi ile kullanılacak azami fon tutarına yer verilmesi gerektiğine ve söz konusu yönetim kurulu kararının Kurulun özel durum açıklamalarına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanmasına karar verildi.

Aynı şekilde payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların bağlı ortaklıklarının da, genel kurul kararı aranmaksızın, yapılacak ilk genel kurulda kendi ortaklarıyla birlikte ana ortaklığın ortaklarının bilgisine sunulmak üzere, yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabilmesi, bu yönetim kurulu kararının da birinci maddedeki esaslara tabi olması mümkün olacak.

Yürürlükte bir geri alım programı olan halka açık ortaklıkların ve bağlı ortaklıklarının, geri alım programlarına, yönetim kurullarınca ayrıca bir karar alınmasına gerek olmaksızın bu kararda belirtilen şartlar ile devam edebilecekler.

SPK'nın ilke kararı çerçevesinde geri alınan payların, geri alındığı tarihten itibaren 30 günlük süre boyunca satılamamasına ve 30 günlük sürenin hesaplanmasında “ilk giren ilk çıkar” yönteminin uygulanmasına karar verildi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler