Son dakika... Sıfır kilometre araç satışlarına inceleme!

Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanlığı, sıfır km araç satışlarına inceleme başlattı. İnceleme kapsamında 13 distribütörden bilgi ve belge talep edildi.

Yayınlanma: 27.01.2023 - 09:16
Son dakika... Sıfır kilometre araç satışlarına inceleme!
Abone Ol google-news

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe stokçuluk ve haksız fiyat artışlarına karşı inceleme başlattı. Eylül ayından bu yana satılan 260 bin araç mercek altına alındı. 13 distribütör ve 257 bayiiden satış sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi talep edildi.

Bakanlık, sıfır kilometre araç alan tüketicilere ulaşarak satın aldıkları araçlar için elden ödeme yapıp yapmadıklarını ve zorunlu aksesuar satın almaya zorlanıp zorlanmadıklarını da sordu. 

Bakanlık ayrıca alıcılara aksesuar ödemelerinin banka yoluyla mı yoksa elden mi yapıldığı sorusunu da sordu. 

LİSTE FİYATININ ÜZERİNDEKİ ÜCRET 'VERGİ KAÇAKÇILIĞI' SAYILDI

Liste fiyatları üzerindeki ödemeler ve tahsilat yöntemi hakkında bilgi talep edildi. Liste fiyatının üzerinde talep edilen ücret vergi kaçakçılığı olarak nitelendirilecek.

İnceleme sonucunda araç satışlarında usulsüzlük tespit edilirse ilgili bayi ve distribütörlere cezai işlem uygulanacak.

CUMHURİYET GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Söz konusu kararın öncesinde Cumhuriyet, sıfır araçların karaborsaya düşüşünü gündeme taşımıştı.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te, 16 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak bu taşıtların ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabileceği belirtilmişti. 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'in yayımlanmasının üzerinden 5 ay geçti. Ancak kısa süre önce bazı otoparklarda galericiler tarafından bekletilen birçok araç görüntülendi.

SAHTE BİLGİLERLE ALICI BEKLİYOR

Sıfır pek çok aracın ise internet üzerinden yayımlanan ilanlarda ikinci el olarak sahte bilgilerle alıcı beklediği görülüyor.

Bu ilanlarda kilometre bilgisi 6 bin 1, 6 bin 100 gibi paylaşılıyor ancak satıcıların bir kısmı ilan açıklamasında bir kısmı ise telefon ile ulaşıldığında aracın sıfır olduğu bilgisini paylaşıyor.

BAYİLER ARAÇLARI SAKLIYOR'

 

İsmini vermek istemeyen bir galeri esnafı ise bayilerin ellerindeki araçları sakladığını almak isteyenlerden satışı yapmak için liste fiyatının yüz binlerce lira üzerinde para talep ettiğini iddia etti. Bir kısım galerinin bu yolla sıfır araç temin ettiği ve piyasada kendi kârını ekleyerek satış yaptığı da tahmin ediliyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler