TBB Başkanı Alpaslan Çakar: 'KKM’de faiz yüzde 17’lere çıkabilir'
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, "KKM'de yüzde 12 faiz oranı düşük kalmıştı. TCMB de bankaları bu konuda serbest bıraktı. KKM'de faizin yüzde 17'lere çıkması mümkün" dedi.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Bloomberg HT yayınında bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, “Kur korumalı mevduatta 1 trilyon TL civarı TCMB taraflı, 400 milyon TL’si de Hazine’nin ürününde. Mevduatımızın yüzde 35’i TL idi, bu oran yüzde 54’e çıktı” dedi.
“KKM’de yüzde 12 faiz oranı düşük kalmıştı. TCMB de bankaları bu konuda serbest bıraktı” diyen Çakar, “KKM’de faizin yüzde 17’lere çıkması mümkün” diye konuştu.
Çakar ayrıca, “Bankacılık sektörünün reel sektöre verdiği kredide eksiklik olduğunu söylemek doğru değil” açıklamasını yaptı.
“2022’de bankacılık sektörünün kredi büyümesi 2,6 trilyon TL. 23 milyar dolarlık yabancı para kredi bakiyesi de kapatıldı” diyen Çakar, “Reel sektöre 1,7 trilyon TL kredi kullandırdık. Reel sektöre kullandırılan kredi yüzde 93 oranında arttı. KOBİ kredilerinde artış yüzde 104 seviyesinde” diyen konuştu.
"ENFLASYON FİYAT MEKANİZMASINI BOZUYOR"
Çakar, dünyada enflasyonu aşağı çekmek için faiz artırımlarına gidilirken Türkiye’nin ise faiz indirimlerine gitmesinin ‘ekonomik büyümeden yana bir tercih’ olduğunu anlattı.
Aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü de olan Çakar’ın konuşmasında öne çıkan ifadeler şu şekilde:
- Enflasyon fiyat mekanizmasında ciddi bir bozulma meydana getiriyor. Yerel para cinsinden alacaklı kaybedip, borçlu kazanıyor. Sermaye transferi anlamına gelir. Sabit gelirlileri koruyacak mekanizmalar geliştirmek önemli.
CARİ AÇIK VURGUSU
- Cari dengenin sürdürülebilir olması çok önemli. Türkiye’deki enflasyonun temelinde her zaman cari açık olmuştur.
- Her şeyden önce arzı artırmamız lazım, cari açığı yönetecek politikalar geliştirmeliyiz.
- Enflasyonun yönetilebilir seviyeye geleceğini düşünüyorum.
- Hazine’nin borçlanmasının yüzde 70’ini bankacılık sektörü karşılıyor.
- Acil sermaye ihtiyacı olan bankamız yok.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti