Kazankaya kanyonunda foto safari
Kartal, su samuru, akbaba gibi bölgeye has hayvanların varlığının kanyona ayrı bir güzellik kattığını hatırlatan Vali Yazıcı, kanyonun bitki türleri açısından da oldukça zengin olduğunu dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
Yozgat-Çorum arasında uzanan, içerisinden çekerek ırmağının geçtiği 12 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu'nda il yöneticileri ve yerel basın mensupları yaklaşık 4,5 saat yürüdü, kanyonun doğal güzelliklerini fotoğraf ve kamera çekimleri ile ebedileştirdi.
Yozgat'ın Aydıncık ilçesi Kazankaya köyü ile Çorum'un Ortaköy ilçesi İncesu köyü arasında uzanan bin 363 metreye kadar çıkan yüksek kayalar arasında akan Çekerek Irmağı ile hayat bulan Kazankaya Kanyonu, il yöneticileri ile birlikte yerel basın mensuplarını ağırladı.
12 kilometre uzunluğundaki kanyonun belirli bölümüne kadar yapılan düz gezinti yolunun ardından dağları tırmanıp, ırmak sularından geçmek durumunda kalan 30 kişiden oluşan gezi ekibi, kanyonun doğal güzelliklerini çektikleri fotoğraf ve görüntülerle ebedileştirdi.
Kazankaya Kanyonu'nun Çorum İncesu Köyü girişinde yapılan sosyal tesislerin sonrasında kanyon içerisine doğru döşenen yürüyüş parkurunu il sınırına kadar uzatma çalışmaları devam ediyor.
Yozgat Kazankaya Köyü girişinde yapılan konaklama tesislerinin ardından kanyonun il sınırına kadar rahatlıkla gidilebilmesi amacıyla yapılabilecek çalışmalara yönelik önerileri almak isteyen Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, daha önce kaymakamlar ve bazı bürokratlarla gerçekleştirdiği kanyon içi gezi programına, bu kez yerel basın mensuplarını dahil etti.
Vali Yazıcı, Yozgat İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar ile Yozgat'ta görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarının katıldığı yürüyüş İncesu'dan başlayıp, Kazankaya'da tamamlandı.
Yaklaşık 4,5 saat süren yolculuk esnasında 30 kişiden oluşan gezi ekibi, sarp kayaları tırmanıp, kanyon içerisinden geçen Çekerek Irmağı sularından yürüyerek geçti, ırmağın bazı kesimlerinde iğreti olarak kurulan köprüleri kullandı.
Kanyon içerisinde yer alan bereket ve bolluğu simgeleyen 3 metre 16 santim uzunluğundaki kaya üzerine işlenmiş Kybele kabartması hakkında rehber tarafından bilgi verildi. Av Tanrıçası olarak da adlandırılan kabarta kayanın arka kısmının kaçak defineciler tarafından kazıldığı gözlemlendi.
Kanyon içerisinde bulunan tarihi surlardan yola çıkılarak, bölgenin Hititler döneminde yerleşim alanı olarak kullanıldığı, kanyonun iç kısımlarının ise avlak olduğu belirtildi.
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, kanyonun ülke turizmine kazandırılması için proje hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek, doğal güzelliğin herkes tarafından görülmesi için yapılacak çalışma öncesi kanyonu yerinde incelediklerini kaydetti.
Yozgat'ın doğal bir güzelliği olan kanyonu, dağcılık ve doğa yürüyüşü için düzenlemeden önce uzmanların yanı sıra toplumun farklı kesimlerinin görüşlerine de başvurduklarını belirten Yazıcı, bu kapsamda Yozgat basını ile de doğa yürüyüşü düzenlediklerini vurguladı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'