Referandumda nasıl oy kullanacağım?

10 Nisan 2017 Pazartesi, 10:34
Referandumda nasıl oy kullanacağım?
Türkiye tarihinin en kritik oylaması için 16 Nisan günü sandık başına gidecek. Referanduma kısa bir süre kala "Nasıl oy kullanacağım" sorusu soruluyor. Referandumda oy kullanma ile ilgili detaylar haberimizde...
Referandumda nasıl oy kullanacağım?
"Nasıl oy kullanacağım" sorusunun adım adım cevabı 1- Oy verme günü yanınıza, T.C. Kimlik Numaralı; T.C. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayınız. 2- Birleşik oy pusulası, zarf ve “TERCİH” mührünü alıp kapalı bölüme geçiniz. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır.
Referandumda nasıl oy kullanacağım?
3- Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz bölüme mührü basınız. 4- Birleşik oy pusulasını zarfa koyarak, zarfı kapatıp sandığa atınız. 5- Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atınız.
Referandumda nasıl oy kullanacağım?
Referanduma sayılı günler kala sosyal medyada, oy verme sırasında mührün kullanımına ilişkin yanıltıcı paylaşımlar çoğaldı. Oyun geçerli sayılması için oy pusulasında tercih edilen rengin herhangi bir yerine basmak yeterli. Tercihin diğer kısma taşması halinde oy geçersiz sayılacak. İstanbul Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevlileri, "Evet" tercihinin yer aldığı beyaz alana veya "Hayır" tercihinin yer aldığı kahverengi alana mührün basılması halinde oy kullanma işleminin geçerli olacağını kaydetti. Görevliler, mühür basılırken tercih edilen alanın dışına taşma yapılması durumunda ise oyun geçersiz sayılacağını ifade ederek, “Evet” veya “Hayır” yazısının üzerine mührün vurulma zorunluluğu olmadığını belirtti.
Referandumda nasıl oy kullanacağım?
Sosyal medyada dolaşan iddialarla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'ndan da açıklama geldi. YSK'nin açıklaması şöyle: Son günlerde özellikle sosyal medyada seçmenlerin Halkoylamasında “TERCİH” mührünü oy pusulasında “EVET” veya “HAYIR” yazılarının üzerine basmamaları gerektiği yoksa oyların geçersiz sayılacağı yönünde asılsız ve yanlış haberler dolaşmaktadır. Birleşik oy pusulasında “EVET” için beyaz, “HAYIR” için kahverengi bölümler ayrılmıştır.”TERCİH” mührünün bu bölümlerden sadece birine (yazının üstüne de denk gelse) basılması yeterlidir. Kamuoyuna duyurulur.

En Çok Okunan Haberler